Lastenkirjoista löytyi hirviöitä ja arvoituksia

Löydä lastenkirjaan –tapahtuma järjestettiin lauantaina 14.9 kolmatta kertaa Joensuun Perheentalolla.  Päiväleirin aikana leiriläiset pääsivät suunnittelemaan lastenkirjojen maailmoja Perheentalon huoneisiin. Iltapäivällä kirjallisiin huoneisiin pääsi tutustumaan koko perheen voimin kaikille avoimessa lastenkirjallisuustapahtumassa.

Löydä lastenkirjaan –tapahtuman päiväleiriosion aikana 10–14-vuotiaat leiriläiset pääsivät luomaan lastenkirjojen maailmoja Perheentalon huoneisiin. Uutta tänä vuonna tapahtumassa oli kirjastoauto, joka parkkeerasi Perheentalon sisäpihalle ja toimi yhtenä kirjallisista huoneista. Kirjastoautosta sai halutessaan lainata sekä leirin aikana käytettyjä kirjoja että muutakin kirjallisuutta.

Kirjoiksi valikoituivat tällä kertaa Tatu ja Patu etsivinä, Hirviökirja, Lasse-Maijan etsivätoimisto –sarjan kirja Kahvilan arvoitus sekä Harry Potterit. Huoneita oli tänä vuonna rakentamassa kahdeksan ahkeraa päiväleiriläistä, joista suurin osa jäi iltapäivän ajaksi esittelemään niitä innokkaasti iltapäivän vierailijoille.

Epävakaata säätä uhmasi iltapäivällä noin kolmisenkymmentä lasta ja aikuista, jotka pääsivät seikkailemaan kirjallisiin huoneisiin ja ratkomaan leiriläisten keksimiä tehtäviä.

Kahvilan arvoitus -huoneessa oli tarkoituksena muodostaa kahvilan nimi kahdeksasta lapusta, joita oli ripoteltu ympäri huonetta. Tehtävä osoittautui haastavaksi ainakin aikuisille, kun taas lapset suoriutuivat tehtävästä mallikkaasti.

Halla ja Pessi ratkomassa kahvilan nimen arvoitusta.

Arvoituksia ratkottiin myös Tatu ja Patu –aiheisessa huoneessa. Viimeisenä tehtävänä oli piirtää paperille jokin puolikas asia. Tatut ja Patut olivat ennestään tuttuja usealle vierailijalle, kuten myös Aarteen perheelle. Tapaus Puolittaja oli kuitenkin uusi tuttavuus.

Aarre taiteilemassa paperille puolikasta piparia.

Kirjastoautossa liehuivat Tylypahkan tupien liput ja myös Hedwig oli eksynyt paikalle. Tehtävänä oli yhdistää Harry Potterista tutut hahmot ja heille tyypilliset asiat tai esineet.

Kirjastoauto sisustettiin Harry Potter -teeman mukaisesti.

Aarnille kolme ensimmäistä Potter-kirjaa olivat tuttuja, joten tehtävän suorittaminen sujui sukkelasti. Perheessä luetaan joka ilta iltasatu, välillä kuvakirjoja, mutta yleensä jotain pitempää. Yleensä kirjat ovat fantasiapainotteisia. Seuraavan Potter-kirjan lukeminen aloitetaan vasta vähän myöhemmin, sillä neljäs osa on aikaisempia jännittävämpi.

Jokainen Harry Potter -hahmo löysi tavaransa.

Hirviöluolassa etsittiin sekä zombien pudonneita hampaita että kadonneita lohikäärmeen munia, tuijotettiin hirviötä suoraan silmiin ja kiinnitettiin hirviölinnun sulat takaisin paikoilleen. Hirviöluola ei kammottavasta nimestään huolimatta karkottanut vierailijoita, vaan päinvastoin: huone osoittautui monen vierailijan suosikkihuoneeksi.

Erika kertomassa hirviölinnusta.

Tehtävien suorittamisesta sai leiman passiin ja kaikki leimat kerättyään pääsi Perheentalon keittiöön syömään kirjojen teemoihin sopivaa ruokaa. Tänä vuonna tarjolla oli muun muassa popcornia, kolmioleipiä, pannukakkua, mansikkasuklaaleivoksia, porkkanatikkuja ja omenoita. Ehkä kaikkein erikoisin herkku oli vihertävänsininen hirviöpuuro, jonka maistaminen vaati hieman rohkeutta.

Tapahtuma oli jälleen onnistunut, mutta kävijämäärät eivät ihan yltäneet toivotulle tasolle. Löydä lastenkirjaan -tapahtuma tullaan kuitenkin varmasti järjestämään jatkossa uudelleen. ”Lastenkirjallisuustapahtumamme voisi olla viikkoa aiemmin käynnistämässä kirjallista viikkoa tai tiukemmin Joensuun kirjallisuustapahtuman kainalossa, vaikka samassa talossa”, visioi Sanarattaan toiminnanjohtaja Riikka Linjama Löydä lastenkirjaan -tapahtuman tulevaisuutta.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x