header

Miksi häntä aina kiusataan?

Ei liene pelkkää sattumaa, että samat tyypit päätyvät kiusatuiksi myös uusissa kouluissa, intissä, töissä ja vapaa-ajalla, väitti keskustelija netissä. Olen samaa mieltä, se ei ole sattumaa. Vain se on, että kiusataan joskus ensimmäisen kerran. Sen sijaan mitään outoa ei ole siinä, että sama ilmiö toistuu uusissa ympäristöissä.

Ikätovereiden hyväksyntä vaikuttaa jossain vaiheessa enemmän itsetunnon kehittymiseen kuin vanhempien hyväksyntä. Jos itsetuntoa koulukaverit rusikoi, alkaa vähitellen itsekin uskoa ansainneensa kiusaamisen. Näin kiusaaja on ottanut roolin itselleen eikä välttämättä koskaan saa riisutuksi sitä pois.

Tietysti on muitakin selityksiä ja jokaisella kiusatulla on oma tarinansa, joka voi selittää ilmiötä hyvin tai huonosti. Moni kiusattu ajattelee, että oli koulussa liian näsäviisas tai piti liian suurta ääntä oudoista harrastuksistaan, joista oli innostunut. Puikkosen (2019) Liitopoika-romaani kertoo keppihevosia harrastavasta pojasta tai Häirikkötehdas-romaani nörtistä. Molempia kiusattiin.

Salmivallin (2003, 78) tutkimuksen mukaan kiusatuksi joutuminen on erittäin pysyvää. Uuteen ryhmään tullessa hän on jo valmiiksi epävarma siitä, miten häntä tällä kertaa kohdellaan. Siksi koulun vaihtoa ei voida pitää pakettiratkaisuna kaikkiin kiusaamistilanteisiin. Kiusaajan rooli ei kulje yhtä pysyvästi mukana ja siksi ratkaisuna voisikin olla kiusaajan siirtyminen toiseen ryhmään, jossa hänen toimintaansa rajoittavat mahdolliset uudet tekijät.

 

Salmivalli, Christina (2003) Koulukiusaamiseen puuttuminen

Puikkonen, Arja (2019) Liitopoika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *