Kesäleiriläiset valtasivat pääkirjaston

kesäkuu 11, 2018

VUH, sanoi Runokoira Pentti ja avasi Sanarattaan kesäleirit Joensuun pääkirjastossa maanantaina 4.6. Viiden päivän ajan leiriläiset taiteilivat, kehittelivät tarinoita ja puuhastelivat puutarhassa.

Toukokuisen hellejakson jälkeen viileäksi kääntynyt sää ei hiljentänyt leiriläisten tahtia, pikemminkin päinvastoin. Kun ei tarvinnut huolehtia hellehatuista ja aurinkovoiteista, sai rauhassa keskittyä etsimään puutarhasta vaikkapa haltioita. Ja niitähän löytyi, samoin taikaesineitä, joista 7–10-vuotiaat leiriläiset loihtivat omat haltiansa.

Leiriläisten taiteilemat runopuutarhat, tunnepuut, runoeläimet, haltiat ja ötökät jalostuivat sanataiteeksi satujen, runojen ja tarinoiden muodossa.
Leiriläisten taiteilemat runopuutarhat, tunnepuut, runoeläimet, haltiat ja ötökät jalostuivat sanataiteeksi satujen, runojen ja tarinoiden muodossa.

– Parasta leirillä on askartelu, kertoi Tuokko, ja esitteli hienosti leijuvaa haltiaansa.

– Minä tykkään eniten kirjoittamisesta, tuumi Unnaliina.

– Ulkoilu on kivaa, sanoi Sofiia ujosti.

– Eikä! Parasta on, kun saa olla sisällä, huikkasi Miika pilke silmäkulmassa – ja oli ensimmäisten joukossa ulkona, kun puutarhapuuhat alkoivat.

Ensti ja Tuokko tutkivat haltioita ja niiden ötökkäratsuja. Sofiia ikuistaa teokset muistoksi kameraan.
Ensti ja Tuokko tutkivat haltioita ja niiden ötökkäratsuja. Sofiia ikuistaa teokset muistoksi kameraan.

14–19-vuotiaat leiriläiset taiteilivat muun muassa tunnepuutarhan, jossa kasvoivat ylpeyden, vihan, rakkauden ja inhon puut. Puihin sijoitettiin itse laadittuja kielikuvia, joihin tutustuttiin ensin laulujen sanoitusten kautta. Katariinan kielikuvasta pidettiin sen dramaattisuuden takia: ”Rakkaus on kuin surullinen piano, jonka viimeinen nuotti on jo soitettu” .

Katariina kertoo miten fanifiktiossa voi muuttaa tai jatkaa alkuperäisen tarinan kulkua. Sanni (ohjaaja) ja Fanni kuuntelevat keskittyneesti.
Katariina kertoo miten fanifiktiossa voi muuttaa tai jatkaa alkuperäisen tarinan kulkua. Sanni (ohjaaja) ja Fanni kuuntelevat keskittyneesti.

Leirien ohjelmaan kuuluivat myös kirjastokierrokset, satuhieronta, käynti taidenäyttelyssä sekä tietenkin varsinaiset puutarhatyöt, joissa kirjaston takapihalle istutettiin ja kylvettiin erilaisia hyötykasveja.

Palmukaalin taimet saivat vettä ja hellää huolenpitoa.
Palmukaalin taimet saivat vettä ja hellää huolenpitoa.

Leirin järjesti Sanaratas ry yhteistyössä Joensuun seutukirjaston kanssa, Joensuun kaupungin ja Itä-Suomen AVIn rahoituksella.

 

Ensti Linjama on vuoden 2018 Tarinatähti!

toukokuu 29, 2018

Sanaratas järjesti lauantaina 26.5. Tarinatähtikilpailun ala-astelaisille Enon Louhiojalla Louhitalossa.

Vuoden 2018 tarinatähtikilpailun voittaja, Ensti Linjama vastaanottamassa palkintoaan.

– Tulin vain rennosti tänne kilpailuun enkä olisi ikinä arvannut, että voitan ensimmäisen palkinnon. Ajattelin laittaa palkintorahan säästöön puhelinta varten. Puhelin maksaa 220 euroa, joten tämä on hyvä alku säästämiselle, kertoili Ensti Linjama tuntemuksiaan kilpailun voittamisesta.

Rahapalkinnoille sijoittuivat Ensti Linjama, Anni Pieviläinen sekä Mio Paananen. Enstin tarinassa arvostettiin erityisesti esiintymistä, Annin tarinan vahvuus oli monitaiteisuudessa ja huolellisessa valmistelussa, Mion tarina taas oli tarinana paras.

Kaikki yhdeksän osanottajaa kertoivat omat tarinansa vuorollaan yleisölle ja tuomareille, Hannele Turuselle ja Tero Sarkkiselle. Apuna tarinoiden elävöittämisessä käytettiin muun muassa erilaisia ääniä, piirroksia tarinan hahmoista, muuta rekvisiittaa sekä pianonsoittoa.

Kun tuomarit vetäytyivät pohtimaan vaikeaa valintaa toinen toistaan loistavampien tarinankertojien välillä, yleisö pääsi nauttimaan kirjavinkkaamisesta ja kahvittelusta.

Tuomarit kehuivat kaikkien osallistujien tarinankerrontaa. Kuvassa vasemmalta oikealle: Hannele Turunen, Tero Sarkkinen ja Anneli Mahlamäki.

Kilpailun päätteeksi tuomarit palasivat julistamaan voittajat sekä jakamaan kirja- ja rahapalkintoja sekä leirilahjakortteja kilpailun osallistujille. Kaikki osallistujat saivat kirjapalkinnon sekä diplomin, johon tuomarit olivat kirjoittaneet erityismaininnan arvoisia osia esityksestä. Lisäksi jaettiin leirilahjakortteja ja kolmelle parhaiten sijoittuneelle jaettiin rahapalkintoja sadan euron edestä.

 

Ennen kilpailua Louhitalolla oli Tarinatähtileiri, jossa leiriläiset pääsivät kirjoittamaan ja hiomaan tekstejään sekä kokeilemaan esiintymistä yleisön edessä ennen kilpailua.

Tarinankertojien saavuttua leirille leirin ohjelma alkoi sanataideopettajan vetämien tutustumisleikkien jälkeen oman tarinan parissa. Jokainen leiriläinen sai tehdä omaa tarinaansa seuraavan päivän kilpailua varten ja kunkin tarinan valmiusasteesta riippuen kirjoitelmaa joko suunnitteltiin ja kirjoitettiin puhtaaksi tai hiottiin entistäkin ehommaksi.

Lapset rakensivat mitä upeimpia majoja erilaisia kankaita ja pöytätasoja käyttäen. Uni tuli hyvin taianomaisissa majoissa, jotka loivat retkitunnelmaa.

Itse rakennetussa majassa kelpaa yöpyä.

Seuraava päivä alkoi Anneli Mahlamäen vetämällä sanataidepajalla, jossa harjoiteltiin esiintymistä ja äänenkäyttöä sekä kiinnitettiin huomiota yleisön huomioimiseen katsekontaktilla. Yhdessä mietittiin elekielen merkitystä ja sitä, millainen ääni vaikkapa sudella voisi olla. Pääsivätpä leiriläiset vielä tekemään ryhmänä yhteisen ääniteoksenkin.

– Tärkeää esiintymisessä on se, että ääni kuuluu. Jos esiintyessä jännittää, ääni voi pienentyä, Anneli neuvoi leiriläisiä.

Ääniteos valmistumassa.

Esiintymistä harjoiteltiin ennen varsinaisia tarinankerrontakokeiluja erilaisilla harjoituksilla. Tarinankerrontaa saatiin kokeilla myös yhdessä, kun pienissä ryhmissä luotiin improvisaation siivittämä tarina. Ensin tarinaa kerrottiin keksimällä vuorotellen yksi sana kerrallaan, sitten kokonaisten lauseiden kera.

Kun päivemmällä tarinat oli saatu kokoon ja jokainen oli kokeillut oman tarinansa esittämistä yleisölle, saivat leiriläiset rentoutua uimareissulla ennen kilpailua.

Tarinatähtikilpailun kirjapalkintovalikoimaa.

 

Tarinatähtileiri ja -kilpailu järjestettiin Joensuun kaupungin tuella.

Kevätkokous

toukokuu 11, 2018

Viime lauantaille kaavailtu kevätkokous peruuntui, koska emme ehtineetkään saada kasaan kaikkia kokouksessa tarvittavia asiakirjoja.
Uusi kevätkokouspäivä on torstai 24.5.2018 Kokous pidetään Mokkamaan kabinetissa, jossa kahvitarjoilu ja kuulumisten vaihtoa kello 16.30. Varsinainen kevätkokous alkaa kello 17. 
 
Asialistalla lakisääteisten asioiden lisäksi viestintäsuunnitelman, uuden esitteen ja logon esittely. 
Tervetuloa! 

 

Rakentelun iloa Legoleirillä

toukokuu 4, 2018

Sanarattaan Legofantasioita-sanataideleirille ilmoittautuneet 7– 12-vuotiaat leiriläiset saapuivat viime viikon lauantaina 28.4. Kontiolahden kirjastoon innokkaina luomaan uutta legoilla.

Paikan päällä moni leiriläisistä huomasi ensimmäisenä Kontiolahden kirjastossa komeilevan suuren karhupatsaan. Piilosen ja legoleikkien tuoksinnassa kontio keräsikin pitkin päivää oman osansa huomiosta jylhällä olemuksellaan.

Tutustumisleikkien jälkeen legoilla rakentelu alkoi pienemmissä ryhmissä erilaisten legolaatikoiden ääressä. Monet leiriläisistä kertoivat rakentavansa legoilla usein kotonakin, mutta että Legoleirissä oli kiinnostanut ajatus muiden kanssa rakentamisesta. Myös legojen suurempi määrä oli innostanut leiriläisiä ilmoittautumaan.

Ei mennyt pitkään, kun rakennukset alkoivat nousta silmissä ja legoeläimet herätä henkiin.

Rakentaminen on tarkkaa puuhaa.

Erään pöytäryhmän keskelle oli kohonnut paikka nimeltä Outola.

Me leikitään, että kun tästä vetää, niin sitten kun siellä on se hyrrä, niin siellä syttyy valot. Näil on sotkunen piha. Täällä on päätön ukkeli ja päällinen ukkeli, koska tää on Outola. Tääl on sukeltaja, jolla on vaan yksi pullo. Ja kaikista näistä fiksuin on tuo kultapää ja se on myös pomo:

– Nyt hiljaa kaikki. Kuunnelkaa minua. Minulla on asiaa. Laiva on törmäämässä meihin. Äkkiä kaikki miehet asemiin!

Päällinen ukkeli sanoi: – Minä olen nainen, koska minulla on hiukset.

Päätön pikkulapsi meni piiloon, koska sitä pelotti niin paljon, että laiva törmäisi meihin. Päätön pikkulapsi meni lasikaappiin piiloon. Kaikki miehet etsivät päätöntä pikkulasta ja viimeinkin pikkulapsi löytyi, ja laiva oli hyvin, hyvin lähellä heitä, melkein törmäsi heihin mutta laiva kuitenkin sai käännyttyä toiseen suuntaan.

Loppu, lisäsivät tarinan perään vielä leiriläiset Tyyne ja Nelli.

59 vuotta rakennettiin tätä kirkkoa korkean kallion päälle. Sen rakensi nainen, Sipuli. Sipuli halusi, että se saisi töitä sieltä kirkosta. Sipuli ensin rakensi kirkon. Sitten hän tuli papiksi. Sipuli-pappi halusi ostaa sipulin kaikille tyypeille, jotka tuli kattoon kaikkia juttuja kirkkoon, kirkon tehnyt Julius kertoili.

Yhteistyö on voimaa rakentamisessakin.

Pahis-koulu on koulu, jossa opiskellaan pahiksiksi. Koulu on tehty kullasta. Kaikki pahis-koulut tehdään kullasta, sillä jos koulu olisi tehty raudasta, muut koulut nauraisivat.

Pahis-koulujen opettajat on kauheita, ne käyttävät keppejä ja lyövät niillä oppilaita sormille, jos oppilaat eivät jaksa kuunnella. Tuulimylly tuottaa sähköä koko koululle. Kahdeksan oppilasta on koulussa ja yksi tosi julma ope. Oppilaat eivät pääse sieltä pois, koska niitten pitää oppia pahoiksi, kertovat leiriläiset Martta ja Miikka.

Kun leiri alkoi lähestyä loppuaan, saivat kaikki lapset vuorollaan esitellä teoksensa muille leiriläisille, aplodien saattelemana tietenkin.

Leiri toteutettiin la 28.4. yhteistyössä Joensuun seutukirjaston ja Kontiolahden kunnan kanssa.

Kevätkokous

toukokuu 1, 2018

Sanaratas ry ASIALISTA

Yhdistyksen kevätkokous

Aika: La 5.5. klo 12

Paikka: Männikköniemen kesäkoti (Vainonniementie 2, 80110 Joensuu)

 

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

TARINATÄHTI 2018 -kilpailu alakoululaisille La 26.5. klo 14 Louhitalolla, Enon Louhiojalla.

huhtikuu 24, 2018

Sanaratas ry järjestää perinteisen maakunnallisen Tarinatähti-tarinankerrontakilpailun. Kilpailutöiden on oltava esittäjiensä itse kirjoittamia suorasanaisia, runomuotoisia tai draamamuotoisia tarinoita. Kilpailutarinoissa arvostetaan omaperäisyyttä, mielikuvitusta ja erityisesti kertojantaitoja. Ilmoittautumiset Leirit-osioon 24.5.2018 mennessä.

Tarinatähti-kilpailuun osallistuvat ovat tervetulleita harjoittelemaan ja muokkaamaan omaa tekstiä Tarinatähti-sanataideleirille, joka pidetään Louhitalolla 25.-26.5. Leirin hinta on 25 € (jäsenille -10%). Ilmoittautuminen 20.5. mennessä.

Kontiolahdella Legoleiri lauantaina 28.4.

huhtikuu 9, 2018

Sanaratas järjestää Kontiolahden kirjastossa Legofantasioita-sanataideleirin alakoululaisille La 28.4. Tervetuloa rakentelemaan! Ilmoittautuminen leirit-osiosta. 🙂

Haku aikuisten Tuottava teksti -ryhmään on käynnistynyt

maaliskuu 28, 2018

Sanaratas käynnistää toukokuussa vuoden kestävän Tuottava teksti -kirjoittajakoulutuksen työikäisille kirjoittajille, jotka eivät ole päätoimisesti töissä tai opiskelijana yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Koulutuksessa perehdytään erilaisiin tapoihin tehdä töitä kirjoittajana.

Koulutuksessa kokeillaan uutisten, kolumnien, henkilöhaastattelujen, luovien tekstien, selkotekstien sekä tietotekstien kirjoittamista. Valmistuneita tekstejä hiotaan ja tarjotaan eri medioille sekä julkaistaan koulutuksen omalla sivustolla. Kirjoittamista ohjaavat kokeneet sanataideopettajat sekä joukko koulutuksessa vierailevia kirjoittamisen ammattilaisia, kuten toimittajia, kirjailijoita ja käsikirjoittajia.

Koulutukseen otetaan 12 työikäistä kirjoittajaa, jotka eivät opiskele päätoimisesti yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lähiopetukseen osallistuvien 12 kirjoittajan lisäksi ryhmään otetaan kolme etäopiskelijaa, joilla on etäopintojen ohessa mahdollisuus osallistua muutamaan avoimeen koulutuspäivään vuoden aikana.

Lue lisää kouluksesta ja ilmoittaudu mukaan klikkaamalla sivustollamme tänne: http://www.sanaratas.net/wordpress/aikuisille/

Nuorten Kirjallinen Salonki 4.4.

maaliskuu 27, 2018

Nuorten Kirjallinen Salonki Joensuun pääkirjastolla huhtikuussa. Nähdään siellä!

Sanataideviikon tapahtumia Kontiolahdella

maaliskuu 22, 2018

Sanataideviikon tapahtumia Kontiolahdella.

Torstaina 22.3. klo 9 – 12 satuhierontaa avoimessa päiväkodissa lapsille ja aikuisille Punaposken yläkerrassa.

Sunnuntaina 25.3. klo 15 – 17 rentoutumisiltapäivä aikuisille Punaposkessa.

Osoite: Sammalkatu 7, Lehmo

Ohjaajan yhteystiedot: Puh. 050 355 4743/Jonna Ihanainen

Erään leiripäivän tarina

maaliskuu 9, 2018

Olipa kerran innokas joukko pieniä leiriläisiä, jotka kokoontuivat Joensuuhun, Pohjois-Karjalan museo Hilmaan viettämään sanataidepäiväleiriä.

Mukalakadulla oli kivaa olla piilosilla ennen museon avautumista.

Oli koululaisten talvilomaviikko, ja 6–8-vuotiaat lapset pääsivät arkipäiväisin viettämään hauskaa museolla järjestettävälle talvilomaleirille. Aamut aloitettiin ennen museon aukaisua vielä tyhjällä Mukulakadulla piiloleikillä. Lapset olivat loistavia piiloutujia, ja pääsipä jokainen vuorollaan olemaan myös mestarietsivä, jolta kukaan piiloutuja ei jäänyt löytymättä.

Museon näyttelyssä oli paljon hienoa katsottavaa.

Kun tunti oltiin oltu piilosilla ja leikitty loruilun parissa, oli aika uppoutua satukirjojen maailmaan. Kävi nimittäin niin, että museolla oli juuri avautunut lastenkirjoja ja satuja esittelevä Aikansa kuvia ja klassikoita -näyttely, johon lapset pääsivät tutustumaan. Kuului ihastelun huokauksia ja riemun kiljahduksia, kun leiriläiset tutkivat, mitä kaikkea ihastuttavaa näyttelyssä olikaan.

Autolla ajetaan ja rattia käännetään…

Ajatukset satuteemaan oli sopivasti virittäytyneinä lapset alkoivat kertoa omaa satuaan. Ja voi, miten vinkeisiin tilanteisiin Iiris Ilves joutuikaan, ja miten hienosti hän ne selätti. Keksivätpä lapset omat hahmonsakin, jotka jäivät museoon leiripäivän loputtua touhuamaan kaikenlaista jännittävää.

Herkullisen lounaan jälkeen leiriläiset pääsivät tutustumaan myös museon yläkerrassa esillä oleviin näyttelyihin museon amanuenssi Pauliina Kaasalaisen opastamana. Erilaiset eläimet ja Joensuun pienoismalli inspiroi leiriläisten ennestään vilkasta mielikuvitusta, ja Iiris Ilveksen tarina sai jatkoa.

Leiriläiset pääsivät suunnittelemaan ihkaomat satukirjansa.

Koska satuja voi keksiä äärettömän paljon, alkoivat leiriläiset suunnitella ja valmistaa värikynät ja tussit sauhuten ikiomia satukirjojaan. Oli keltaisia, vihreitä, sinisiä ja pinkkejä kansia, oli erilaisia tarinoita ja piirroksia. Parasta oli, että kaikissa näkyi tekijöidensä kädenjälki.

Leiripäivä, kuten kaikki kiva aina, loppui aikanaan, ja lapset jäivät innolla odottamaan, mitä seuraavan päivän leiripäivä tuo tullessaan – ainakin yhdessä keksityn tarinan kuvittamisen sarjakuvan muodossa.

Sen pituinen se.

Leiri toteutettiin 5.–9. maaliskuuta yhteistyössä Pohjois-Karjalan museo Hilman kanssa Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Joensuun kaupungin rahoituksella.

Talvilomaleirille vaikka päiväksi

maaliskuu 5, 2018

Menikö talvilomaleirimme ilmoittautumisaika ohi? Ei hätää, vielä ehtii!
Nyt voit nimittäin ilmoittautua mukaan vaikka vain päiväksikin hintaan 15 euroa per päivä. Ilmoittaudu pikaisesti mukaan täällä: www.sanaratas.net/wordpress/leirit/

Lämpimästi tervetuloa! 😊

Talviloman Jöröjukasta Tarzaniin -sanataidepäiväleiri alakouluikäisille

helmikuu 6, 2018

Sanaratas ry järjestää koulujen talvilomaviikolla 5.–9. maaliskuuta Jöröjukasta Tarzaniin -sanataidepäiväleirin Pohjois-Karjalan museo Hilmassa alakouluikäisille lapsille.

Tiedote_Sanaratas ry_Talviloman Jöröjukasta Tarzaniin -sanataidepäiväleiri alakouluikäisille_juliste

Leirillä tutustutaan suomalaiseen lastenkirjojen kirjoon sekä tietenkin leikitään, kerrotaan tarinoita ja sanaillaan satujen maailmoissa.
Leiri kestää päivittäin kello 9–13, jonka jälkeen leiriläisten on mahdollista jäädä kello 17 saakka leikkimään ja odottelemaan vanhempia Mukulakadulle leirin ohjaajan valvovien silmien alle. Iltapäivää varten lapsella tulee olla mukana omat eväät.
Leirin hinta on 60 euroa (jäsenille 50€), johon sisältyy leirien ohjelma, sisäänpääsy museoon ja Mukulakadulle, vakuutus leirin ajaksi sekä lounas. Leirille ilmoittaudutaan 28. helmikuuta mennessä Sanarattaan nettisivuilla.
Leiri järjestetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan museo Hilman kanssa aluehallintoviraston tukemana.

Sanataideryhmät keväällä 2018

tammikuu 16, 2018

On taas aika ilmoittautua kevään harrastusryhmiin.
Ilmoittautuminen puhelimitse numerosta 013 337 5929
Lisätietoa: https://opistopalvelut.fi/joensuu/

Vauvasanis 0–1-vuotiaille
Pääkirjasto, Koskikatu 25, Muikkunen 2. kerros
Maanantaisin kello 10.10–10.55 (22.1.–16.4.)
26 euroa (11 tuntia)
Opettaja: Riikka Linjama
Lapsen ja vanhemman yhteinen runoleikkihetki, jossa körötellään ja leikitään perinteisten ja uusien lorujen tahtiin. Lorukortit kotiin iloksi.

Taaperosanis 1–3-vuotiaille
Pääkirjasto, Koskikatu 25, Muikkunen 2. kerros
Maanantaisin kello 16.45–17.30 (22.1.–23.4.)
29 euroa (12 tuntia)
Opettaja: Riikka Linjama
Katso edeltä.

Klikki ja Nuorten kirjallinen salonki
Pääkirjasto, Koskikatu 25, kokoustila 2
Alkaen keskiviikosta 17.1. kello 18–20
60 euroa (38 tuntia)
Opettajat: Mikael Paananen ja Sanni Arponen
Luetko paljon? Haluaisitko kokeilla kirjoittamista, etkä tiedä, mistä aloittaa? Kirjoitatko parhaillaan omaa tarinaa? Tule hakemaan inspiraatiota kirjoista, toisten nuorten seurasta, teksteistä ja sanataideharjoituksista. Omia tekstejään voi esittää avoimilla kerhokerroilla, Nuorten Kirjallisessa Salongissa, keskiviikkona 7.2. ja keskiviikkona 4.4.

Seikkailu 4–6-vuotiaille
Marjalan koulu
Maanantaisin kello 17.15–18 (22.1.–7.5.)
29 euroa (14 tuntia) Opettaja: Minna Tahvanainen
Sanataideryhmässä kurkistetaan erilaisiin satuihin satuseikkailun ja -leikin avulla. Lisäksi ryhmässä kuvitellaan, huvitellaan ja hassutellaan sanoilla.

Vakoojat 7–9-vuotiaille
Itä-Suomen koulu, Kaislakatu 3, Kanervala
Tiistaisin kello 14:20–15:20 (23.1.–8.5.)
45 euroa (18,5 tuntia)
Opettaja: Riikka Linjama
Sanataideryhmässä perustamme salaseuran, säännöt, iskulauseet ja kannustushuudot. Millaisia tarinoita löydämme ja rakennamme, kerromme ja kuvitammekaan! Ryhmässä ei tarvitse osata kirjoittaa. Kaikki tarinankertojat, tervetuloa.

Jännäri 9–12-vuotiaille
Itä-Suomen koulu, Kaislakatu 3, Kanervala
Maanantaisin kello 14.20–15.50 (22.1.–7.5.)
67 euroa (28 tuntia)
Opettaja: Riikka Linjama
Sanataideryhmässä tutkimme, mikä tekee tarinasta jännittävän. Kirjoitamme selkäpiitä karmivia tarinoita, kerromme parhaat kummitusjutut, loitsimme pelot pois sekä tutustumme jänniin ja koukuttaviin kirjoihin.

Sanaseikkailu 5–8-vuotiaille
Lehmon monari
Keskiviikkoisin kello 16.30–18 (31.1.–16.5.)
72 euroa (30 tuntia)
Opettaja: Jonna Ihanainen
Runoratsuja, keppihevosia, heppatarinoita. Sanataideryhmän keväässä kirmataan hevosten laukkaa. Leikkiä, liikuntaa, kirjakurkistuksia, maalausta ja askartelua.

Sanasukellus 9–12-vuotiaille
Lehmon Monari
Torstaisin 16.30–18 (25.1.–24.5.)
72 euroa (30 tuntia)
Opettaja: Jonna Ihanainen
Aikamatkalla satavuotiaassa Suomessa. Tarinallisia retkiä menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Taaperosanis 0–2-vuotiaille
Paloaukean yksikkö, Patteristont.12e, luokat 134 ja 137
Tiistaisin kello 17–17.45 (23.1.–8.5.)
34 euroa (14 tuntia)
Opettaja: Riikka Linjama
Lapsen ja vanhemman yhteinen runoleikkihetki, jossa körötellään ja leikitään perinteisten ja uusien lorujen tahtiin. Lorukortit kotiin iloksi.

Runovarpaat 2–5-vuotiaille
Tiistaisin kello 17–17.45 (23.1.–8.5.)
34 euroa (14 tuntia)
Opettaja: Minna Tahvanainen
Katso edeltä.

Metsäisissä maisemissa 6–8-vuotiaille
Kulttuuritalo Marita, Outokumpu
Torstaisin kello 17–17.45 (25.1.–17.5.)
34 euroa (14 tuntia)
Opettaja: Pia Paananen
6–8-vuotiaiden oma sanataideryhmä, jossa tutustutaan metsäisiin satuihin, runoihin ja innostutaan itsekin satuilemaan ja runoilemaan. Ryhmään osallistuminen ei vaadi luku- tai kirjoitustaitoa vaan työskentelemme kertoen ja hyödyntäen sadutusmenetelmää.

Tarinataivas 7–12-vuotiaille
Sotkuman koulu
Keskiviikkoisin kello 15–16.30 (24.1.–2.5.)
67 euroa (28 tuntia)
Opettaja: Minna Tahvanainen
Luetko mielelläsi kirjoja? Pysyykö kynä kädessäsi? Laukkaako mielikuvituksesi kuin villiintynyt hevonen? Tule muiden kaltaistesi joukkoon koulun jälkeen tehtailemaan tarinoita, kuvittamaan ja näyttelemään kertomuksia, jakamaan lukuvinkkejä ja leikkimään sanoilla.

Tarinatie 6–9-vuotiaille
Reijolan koulu
Torstaisin kello 14.30–15.30 (25.1.–17.5.)
45 euroa (18,5 tuntia)
Opettaja: Minna Tahvanainen
Luetko tai tarinoitko mielelläsi? Tule muiden kaltaistesi joukkoon satuilemaan, kuvittamaan, kuvittelemaan, kurkkaamaan kirjoihin, laukkaamaan runoratsulla ja keittämään sanasoppaa. Ei vaadi luku- tai kirjoitustaitoa.

Satutuokioita perhepäivähoidossa

tammikuu 11, 2018

Outokummun seudussa julkaistiin 8. joulukuuta 2017 Pia Paanasen kirjoittama artikkeli Larissa Potkosen outokumpulaisille perhepäivähoitoryhmille pitämistä satutuokioista.

Outokummun seutu 8. joulukuuta 2017.

Outokummun seutu 8. joulukuuta 2017.

Neljä outokumpulaista perhepäivähoitoryhmää sai odotetun vieraan, kun Larissa Potkonen kiersi kirjapinon kanssa pitämässä satutuokion keskelle ryhmien normaalia hoitoarkea.
Kyseessä oli Sanarattaan minikiertue, jossa kokeiltiin satutuokioiden tuomista suoraan perhepäivähoitoryhmiin erityisesti sellaisissa tapauksissa kun hoitopaikka on hyvin kaukana keskustasta ja pääsy kirjaston normaaleille satutunneille on vaikeaa.
– Ja sitten on myös esimerkiksi tällainen yhdeksän lapsen ryhmä, jossa on vain 1–3-vuotiaita. Vaikka Henna Hirvonen ja Katja Mustajärvi työskentelevät pareittain, on heidän vaikea lähteä tämän porukan kanssa kirjastoon asti, kertoo Potkonen jutuntekopäivän kohteesta.

Lorupussi ja kurkistuskirjoja
Larissa Potkonen näyttää tietäneen etukäteen, millaiseen ryhmään hän on tulossa. Tuokio alkaa lorupussileikillä, ja jokainen lapsi saa ottaa vuorollaan lorupussin lorun.
– Näin pienryhmässä lorupussileikinkin voi toteuttaa näin mukavasti ja kaikki pääsee nostamaan runokortin, Potkonen iloitsee kirjaston satutunteja pienimuotoisemmasta satutuokiosta ja sen mahdollisuuksista.
Seuraavaksi luettiin porukalla suuri kuvakirja Hemmo Hirmulaisesta, jota kaikki isotkin eläimet pelkäävät, paitsi sammakkoäiti ei pelännyt yhtään. Sitten oli kirja, jonka luukkujen alle voi kurkistella ja ihmetellä, mitä eläimiä eläintarha on lemmikiksi tällä kertaa laittanut. Viimeinen oli koskettelukirja, jossa on erilaisia pintoja, joita voi tunnustella ja miettiä miltä kukka tai maissi tuntuvat pienten sormien alla.
– Tuokio oli tosi mukava meidän hoitajienkin mielestä ja sopivat kirjat oli Larissa valinnut, pienetkin kiinnostuivat kuuntelemaan, Henna Hirvonen kuvasi satutuokiota. Perhepäivähoitoryhmille suunnattu minikiertue toteutettiin Outokummun kaupungin kulttuuritoimen tuella, aivan kuten Sanarattaan joitain viikkoja sitten järjestämä sanataideleirikin.

Teksti ja kuva: Pia Paananen

Sanarattaan sanataideryhmissä avoimia ovia 15.–18. tammikuuta

tammikuu 9, 2018

Mitä sanataideharrastuksessa oikeastaan tehdään? Siihen pääsee kurkistamaan tammikuun kolmannella viikolla, kun osa Sanarattaan harrasteryhmistä avaa ovensa sanataideharrastuksesta kiinnostuneille.
Kaikille avoimia ja maksuttomia tutustumiskertoja järjestetään Joensuun Marjalassa ja Reijolassa, Liperin Ylämyllyllä, Polvijärven Sotkumassa sekä Kontiolahden Lehmossa.
Harrastusryhmät käynnistyvät normaalisti tammikuun neljännellä ja viidennellä viikolla, joten nyt on oiva hetki lähteä kurkistamaan, mistä sanataideharrastuksessa onkaan kyse. Sanataideryhmät järjestetään yhteistyössä Joensuun seudun kansalaisopiston kanssa.

Maanantaina 15. tammikuuta kello 17.15–18 Marjalan koululla pääsee tutustumaan 4–6-vuotiaille tarkoitettuun sanataideryhmä Seikkailuun, jossa kurkistetaan satuihin satuseikkailun ja -leikkien avulla.

Tiistaina 16. tammikuuta kello 17–17.45 Ylämyllyn koulun Paloaukean yksikössä pidettävässä Taaperosaniksessa 0–2-vuotiaat ja Runovarpaissa 2–5-vuotiaat pääsevät viettämään yhteistä runoleikkihetkeä vanhemman kanssa köröttelemällä ja leikkimällä lorujen tahtiin.

Keskiviikkona 17. tammikuuta kello 15–16.30 avoimia ovia pidetään Sotkuman koululla järjestettävässä Tarinataivas-ryhmässä, jossa 7–12-vuotiaat pääsevät tehtailemaan tarinoita, kuvittamaan ja näyttelemään kertomuksia, jakamaan lukuvinkkejä ja leikkimään sanoilla.
Kello 16.30–18 Lehmon Monarilla pidettävässä Sanaseikkailu-ryhmässä 5–8-vuotiaat taas kurkistavat, mitä ryhmän kevääseen kuuluu; leikkiä, liikuntaa, kirjakurkistuksia, maalausta ja askartelua.

Torstaina 18.tammikuuta kello 14.30–15.30 6–9-vuotiaat pääsevät tutustumaan Reijolan koululla Tarinatie-ryhmään, jossa satuillaan, kuvitetaan, kurkataan kirjoihin, laukataan runoratsulla ja keitetään sanasoppaa.
Kello 16.30–18 Lehmon Monarilla 9–12-vuotiaat puolestaan pääsevät tutustumaan Sanasukellus-ryhmän tulevaan aikamatkaan satavuotiaan Suomen menneisyyteen ja tulevaisuuteen tarinallisten retkien kautta.

Tervetuloa tutustumaan!

Hyvää uutta vuotta!

joulukuu 31, 2017

ilotulitus

Sanaratas toivottaa kaikille mukavaa ja turvallista vuodenvaihdetta ja sen myötä alkavaa vuotta 2018! 😊

Joulukalenterin luukku 24: Unelmahuone

joulukuu 24, 2017

24

”Unelmahuoneeseeni kuuluu kirjahylly (täynnä kirjoja), kaksi taulua (toinen iso ja toinen pieni), laatikosto, ikkuna, pehmeä sohva ja kova sohva, sänky, kolme mattoa, televisio, lamppu, kaksi kaappia, neljä laatikkoa, minipenkki ja minipöytä, pikkuautoja, kauko-ohjattava auto, jättinoppa, tabletti ja robotti.
Unelmahuoneessani on televisio ja nykyisessä ei.
Unelmahuoneessani on sohva ja nykyisessä ei.
Unelmahuoneessani on laatikosto ja nykyisessä ei.
Unelmahuoneessani on taulu ja nykyisessä ei.”
9-vuotias

Tämän myötä Sanaratas toivottaa rauhaisaa ja ihanaa joulua kaikille!

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 23: Mistä saat päättää?

joulukuu 23, 2017

23

”Minä voin päättää milloin käyn koirani kanssa lenkillä.”
9-vuotias

”Voin päättää katsonko TV:tä.”
8-vuotias

”Saan päättää mitä elokuvia katson.”
7-vuotias

”Minä saan päättää itse kotona mitä minä leikin.”
8-vuotias

”Saan päättää missä teen läksyt.”
9-vuotias

”Saan olla ulkona jos haluan.”
8-vuotias

”Minkälainen olen, esimerkiksi käytös ja vaatteet. Saan päättää, mitä teen välitunnilla.”
10-vuotias

”Saan päättää lomamatkalla, mitä teen! Saan päättää, mitä me syödään sunnuntaina. Saan päättää, kenen kanssa leikin koulussa.”
9-vuotias

”Saan päättää mitä leikin kotona.”
9-vuotias

”Saan päättää, mitä teen. Saan päättää, että syönkö vai en. En saa päättää, minne menen. Koulussa saan päättää, mitä teen välkällä.”
10-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 22: Lempileikki

joulukuu 22, 2017

22

”Tykkään enimmäkseen leikkiä kärriautoilla, pikkuautoilla ja legoilla.”
7-vuotias

”Legoilla tykkään eniten.”
5-vuotias

”Kirjoja. Kirjat on kivoja.”
3-vuotias

”Leikkiä Minean kaa uusilla rattailla. Leikkiä vauvoilla. Ja sitten leikkiä muumiautoilla. Ja myös autoilla ja legoilla.”
4-vuotias

”Moonan kaa leikkii, Ja sitten kun on kavereita eikä silleen kiusata.”
6-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenteri luukku 21: Ajatuksia elämästä

joulukuu 21, 2017

14

”Kotona on kivaa pelata tietokoneella ja puhelimella.
Koulunkäynti kannattaa, koska siellä oppii kaikkea mitä tarvitsee elämässä,esimerkiksi laskutaidon. TVT on parasta (tieto- ja viestintäteknologia).
Harrastan sanataidekerhoa ja kotona luen paljon kirjoja.
Minä olen käynyt elokuvissa ja teatterissa, mutta niistä on aika kauan.
Eniten jäi mieleen Big Hero 6, koska se oli hasu (hassu).”
12-vuotias

”Kotona ei oo hauskaa, jos pittää siivota.
Koulu on ihan hyödyllistä, mutta ei siellä aina kivaa oo. Hyödyllistä on, että oppii ja saa aikuisena työpaikkoja. Kivaa ei oo, jos monta tuntia pitää tehdä johonkin kirjaan.
Harrastan pesäpalloa, kitaraa ja sanataidekerhoa ja liikuntakerhoa sekä luen Aku Ankkaa kotona.
Perheen kanssa iltaisin luetaan, syödään iltapala, pestään hampaat ja mennään nukkumaan.
Olen käynyt elokuvateatterissa monta kertaa. Viimeksi taisin käydä katsomassa Star Wars – The Force Awakens. Se oli hyvä elokuva.”
10-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 20: Lasten ja aikuisten erot

joulukuu 20, 2017

20

”Aikuiset käy semmosii töitä. Ja koska aikuiset ajaa autoilla.”
7-vuotias

”Aikuiset on menny jo yli sen täysiän.”
12-vuotias

”Aikuinen on yleensä se vanhempi ihminen maailmassa.”
10-vuotias

”Vanhemmat tekee kaikki raskaammat työt.”
10-vuotias

”Vanhemmat tekevät yleensä ruoat.”
10-vuotias

”Aikuinen on se huonompi ihminen, joka määräilee kaikessa (ainakin mun perheessä).”
12-vuotias

”Varmaan siitä ikärajasta tietää. Ja kielenkäytön tavasta. Isommat pojat kiroilee. Mitä enemmän kiroilee, sitä vanhempi se on.”
9-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Kirjastohaamuja ja joulunäytelmiä Kiihtelysvaarassa

joulukuu 19, 2017

Sanarattaan syyskausi huipentui leirien osalta viime viikonloppuna Kiihtelysvaarassa järjestettyyn joululeiriin.

Lapset kehittivät Larissa Potkosen ohjauksessa juhlaan näytellyn joulutarinan.

Lapset kehittivät Larissa Potkosen ohjauksessa juhlaan näytellyn joulutarinan.

Kiihtelysvaaran kirjastolla kuhisi perjantai-iltana, kun yksitoista 6–12-vuotiasta lasta saapui joululeiriä viettämään. Tutustumisen jälkeen iloinen puheensorina, sanataidetehtävät ja leikit siivittivät yli yön kestänyttä leiriä alusta loppuun. Leirillä touhuttiin kaikenlaista jouluista aina joulunäytelmien ja -tarinoiden keksimisestä torttujen ja piparien leivontaan sanataideopettajien Riikka Linjaman,
Larissa Potkosen ja Lauri Kortelaisen ohjaamina.

Lauri Kortelainen ohjasi leiriläisiä joulujuhlasketsin teossa.

Lauri Kortelainen ohjasi leiriläisiä jouluohjelmapajassa joulujuhlasketsin teossa.

Leirin kohokohta oli lasten mielestä leipominen ja piparien koristelu. Kirjaston hyllyjen väliin rakennetuissa majoissa nukkuminen niin ikään oli monen mielestä mukavaa.

– Kivointa oli kirjojen välissä eläminen, yksi leiriläisistä pohti.

Lisäksi lapset intoilivat kirjastolla esiintyneestä haamusta, jota aikuiset tosin eivät nähneet eivätkä kuulleet. Lasten mukaan sellainen kuitenkin kirjastolla oli varmasti hiiviskellyt osoitellen taskulampulla kattoon ja rämäytellen hyllyistä kirjoja alas. Vaan löytyipä lapsilta kehitysideoitakin tulevia leirejä ajatellen: lapset esimerkiksi toivoivat, että yöllä saisi valvoa niin pitkään kuin itse haluaa.

IMG_6019

Kaikesta päätellen Kiihtelysvaarassa järjestettiin kaikin puolin onnistunut leiri:

– Kaikki oli kivaa, yksi leiriläisistä summasi.

Leirin järjesti Sanaratas ry yhteistyössä Joensuun seutukirjaston kanssa Kiihtelysvaaran kulttuurirahaston rahoituksella.

Joulukalenterin luukku 19: Mistä mielipidettäsi kysytään?

19

”Että haluatko mennä treeneihin?”
10-vuotias

”Esimerkiksi jos ollaan ostamassa vaatteita, niin sopiiko se vaate sille jolle ollaan ostamassa.”
12-vuotias

”Mitkä kohdat imuroit talosta?”
10-vuotias

”Jos kysytään, mitä ruokaa tehdään?”
10-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 18: Unelmatalo

joulukuu 18, 2017

18

”Minun unelmatalossani keittiö on uimahalli. Siitä keittiöstä menee jumpparata rappusille. Siellä on kolme vesiliukumäkeä. Yksi liukumäki menee minun sängyn alta. Yhdessä liukumäessä annetaan karkkipussi jokaiselle. Siellä on yksi uima-allas ulkona ja sinisiä kasveja, jotka kasvaa vain tällaisissa taloissa. Siellä on salainen parveke. Siellä on hyppyri, josta voi hypätä parvekkeelta ulkoaltaaseen. Siellä talon sisällä on koko ajan sadetta.
Mun huoneessa on tietsikka ja puhelin, jotka on mun omat.”
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 17: Mikä on parasta…

joulukuu 17, 2017

17

… päiväkodissa?
Kerhossa sporttivartti on parasta. Salissa ollaan ja juostaan.
5-vuotias

Kirjan luku.
3-vuotias

Valvominen.
4-vuotias

Ei mikään.
4-vuotias

Leikkiminen.
5-vuotias

Päiväkodissa voi tehdä hamahelmillä.
4-vuotias

…esikoulussa?
Aleksi. Me törmäillään rekka-autoilla toisiinsa.
6-vuotias

Ei tartte nukkua päikkäreitä. Ja siellä on paljon kavereita ja niitten kans voi leikkiä pihalla.
6-vuotias

… koulussa?
Koulussa on kivaa leikkiä välkällä sokkoa.
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 16: Mistä saat päättää?

joulukuu 16, 2017

16

”Mummon kodissa saan päättää mitä haluan tehdä.”
7-vuotias

”Saan päättää joskus mitä äiti tekee ruoaksi ja mikä elokuva katsotaan yhdessä.”
9-vuotias

”Saan päättää mitä leikin.”
6-vuotias

”Saan päättää mitä tehdään ruoaksi ja mitä leivotaan. Saan kokata puuroa, pullia, piirakoita ja pannareita.”
9-vuotias

”Saan päättää taistelenko ja paininko veljeni kanssa.”
8-vuotias

”Minä voin päättää kotona mitä minä leikin.”
6-vuotias

”Minä voin päättää kotona mitä saan puhua.”
9-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenteri luukku 15: Unelmatalo

joulukuu 15, 2017

15

”Unelmatalossani on hissi, joka nostaa ylös ja tuollainen liukumäki, joka menee alas uimahalliin. Siellä on tosi iso ruokahuone ja diskohuone. Talon katolta menee moottoritie. Talossa on renkaat, joissa voi kiipeillä. Äidin huoneesta menee liukumäki minun huoneeseen. Talossa on iso liikuntasali.”
7-vuotias

”Sinne tupsahda, kiva laskea mäestä! Karkki vedessä karkkia syö, pidä hauskaa kanssani. Tule yöksi.”
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenteri luukku 14: Ajatuksia elämästä

joulukuu 14, 2017

21

”Kotona se on ikävää, jos ei saa tehdä mitä huvittaa. Kivaa on se, että saa levitellä tavaroita olohuoneen lattialle.
Koulussa kannattaa käydä, koska siellä oppii asioita tulevaa elämää varten.
Mä harrastan sanataidekerhoa ja kotona piirtämistä.
Iltaisin perheen kanssa katotaan tv:tä ja luetaan iltasatu.
Mä oon käynyt elokuvissa. Eniten mieleen on jäänyt Onneli ja Anneli.
Elokuvasta muistan lastenkodin ja koiran.”
10-vuotias

”Kotona on kivaa pelata kaverin kanssa Singstaria.
Koulunkäynti kannattaa ja ei kannata, koska siellä opetellaan tylsiä asioita ja opetellaan kivoja asioita. Tylsä asia on matikka ja kiva asia onäikkä.
Harrastan salibandyä, haitarinsoittoa ja sanataidekerhoa.
Kävin konsertissa ja soitin siellä haitaria ja annoin lopuksi harmonikkamestari Pasi Hirvoselle kukkia.”
10-vuotias

”Täällä harrastuksessa on kivaa siksi, että täällä voi leikkiä kavereiden kanssa ja täällä välillä voi harjoitella jousiammuntaa.
Koulussa on kivaa se, että voi sielläkin olla kavereiden kanssa.
Kotona kivointa on random-napin painaminen.”
9-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 13: Lasten ja aikuisten erot

joulukuu 13, 2017

13

”Lapset ovat iloisempia. Aikuiset käyvät töissä.”
9-vuotias

”Aikuiset ovat 20–100-vuotiaita ja lapset 0–19-vuotiaita.”
9-vuotias

”Aikuiset päättävät asioista enemmän kuin lapset. Aikuiset käyvät töissä ja lapset käyvät koulua.”
10-vuotias

”Minun mielestä lapset ovat hauskempia kuin aikuiset.”
9-vuotias

”Aikuinen saa päättää enemmän. Lapset tottelevat.”
10-vuotias

”Lapset ovat pienempiä ja leikkisiä. Aikuiset ovat päättäväisempiä. Aikuiset ovat silloin tällöin tylsiä.”
10-vuotias

”Lapset ovat hauskempia kuin aikuiset.”
9-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Vilinää ja vilskettä joulujuhlassa

Sanarattaan joulujuhlaa siivittivät joululaulujen ryhdittämänä juhlijoiden nauru ja ilo viime viikon lauantaina 9. joulukuuta Joensuun Perheentalolla.

Juhlijoita oli yhteensä noin 80.

Juhlijoita oli yhteensä noin 80.

Jouluinen ohjelma ja tuoreiden joulutorttujen tuoksu houkutteli paikalle sanataidepajoista ja pöydän antimista nauttimaan lopulta yhteensä noin 80 lasta ja aikuista. Joulutunnelmiin päästiin kolmessa työpajassa.
Sanataideopettaja Minna Tahvanaisen ohjaamassa työpajassa lapset pääsivät muuntautumaan Heinähatuksi ja Vilttitossuksi Sinikka ja Tiina Nopolan kirjojen satuhahmojen innoittamina. Vilttitossun tuolissa lapset saivat heittäytyä räväkäksi Vilttitossun tyyliin vaatien vaikkapa joulupukkia tuomaan ison kasan lahjoja, kun taas Heinähatun tuolissa saattoi olla lauhkeampi toivoen vain yhtä pakettia.

Moni lapsi piti Heinähattuna ja Vilttitossuna keskustelua kivana.

Moni lapsi piti Heinähattuna ja Vilttitossuna keskustelua kivana.

– Heinähattu ja Vilttitossu -paja oli hauska, kun lapset pääsivät luovasti kertomaan tarinaa. Se oli myös rauhallinen, erillään tästä muusta hälystä, lastensa askartelua seuraamasta yhytetty Satu Ryynänen hymyili.

Joulukortteja ja Revontulitanssia
Sanataideopettaja Riikka Linjaman joulupajassa askarreltiin joulukortteja.
– Korttien tekeminen on ollut tänään kivointa, 6-vuotias Viida Hiltunen pohti.

Yhdessä joulupajoista lapset saivat askarrella joulukortteja.

Yhdessä joulupajoista lapset saivat askarrella joulukortteja.

Joulujuhlan aikana askarreltuja kortteja saattoi halutessaan lahjoittaa yksinäisille ikäihmisille, joille lahjoitettu kortti saattaa olla jopa joulun ainoa. Kortit toimitettiin Joensuun kaupungin toteuttama joulukorttikeräykseen, josta ne lähtevät jouluksi oikeisiin osoitteisiin.
Joulupajat päättyivät sanataideopettaja Tiina Varpiolan ohjauksessa toteutettuun Revontuli-tanssiin. Saivatpa tanssijat päälleen vieläpä vatsatanssihuivitkin, ja voi lasten riemua, kun he tajusivat huiveista lähtevän helinän.

5-vuotias Lilia Pajuoja piti tanssissa käytettyjen vatsatanssihuivien kilinästä.

5-vuotias Lilia Pajuoja piti tanssissa käytettyjen vatsatanssihuivien kilinästä.

– Minä kävin tanssimassa Revontulitanssia, ja se oli kivaa, 6-vuotias Essi Ryynänen muisteli.
Eikä kotiin tarvinnut lähteä tyhjin vatsoin, sillä joulujuhlijat saivat nauttia erilaisista jouluisista herkuista. Sanarattaan aiemmin päivällä Perheentalolla järjestämän joululeirin lapset olivat leiponeet tarjolle monenmallisia joulutorttuja ja koristelleet pipareita mieleisekseen.

Joulujuhla järjestettiin Alli Paasikiven säätiön ja Joensuun kaupungin rahoituksella.

Joulukalenterin luukku 12: Parasta kotona

joulukuu 12, 2017

15 1

”Pikkulegoilla leikkiminen.”
4-vuotias

”Pelata pleikalla.”
6-vuotias

”Minecraftin pelaaminen.”
5-vuotias

”Piirtäminen.”
3-vuotias

”Barbeilla leikkiminen.”
6-vuotias

”Pelata tietokoneella.”
7-vuotias

”Mie tykkään olla junassa.”
4-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 11: Unelmatalo

joulukuu 11, 2017

11

”Meillä on keittiö alakerrassa, mutta unelmatalossani keittiö on yläkerrassa. Minulla on oma hevonen.”
7-vuotias

”Minun unelmataloni on kaksikerroksinen ja tosi ISO.”
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 10: Lemmikki

joulukuu 10, 2017

10

”Kanan nimi on Rusina. Rusina on oikeesti meidän kana. Se on tummin kana. Meillä on viisi kanaa. Rusina on kiltti. Se aina kakkii ja syöpi ja nukkuu. Se nukkuu jalkojensa päällä. Rusina leikkii muiden kanojen kanssa. Kanaystävät ovat nimeltään Olga, Helga, Nokki ja Hertta.”
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 9: Unelmapaikka

joulukuu 9, 2017

9

”Siellä on ihastuttavat näkymät ja uima-allas, siellä kasvaa ihania palmuja. Unelmapaikkaani lennetään kuumailmapallolla”
9-vuotias

”Haluaisin leipoa erilaisia leivonnaisia, pullia ja kakkuja. Askartelisin ja leikkisin. Tekisin nukketeatteria perheeni kanssa. Olisi hauskaa matkustaa perheen kanssa Lontooseen ja Pariisiin ja Japaniin ja kaikkiin eri maihin. Haluaisin muuttaa Lontooseen.”
9-vuotias

”Haluaisin lentää lentokoneella Pariisiin ja Australiaan ja matkustaa laivalla Tukholmaan. Haluaisin lentää perheen kanssa avaruuteen ja muuttaa Pariisiin.”
6-vuotias

”Haluaisin mennä elokuviin perheeni kanssa ja syömään ravintolaan. Haluaisin matkustaa ja asua perheeni kanssa Englannissa. Haluaisin mennä katsomaan Elastisen keikkaa.”
9-vuotias

”Haluaisin mennä perheeni kanssa Hoplopiin, pelimaahan, pelata jalkkista ja koripalloa.”
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 8: Mitä tekisit perheesi kanssa, jos saisit itse päättää?

joulukuu 8, 2017

8

”Pitäisin kunnon Halloween-juhlat ja syötäisiin jätskiä.”
6-vuotias

”Ratsastaisin perheeni kanssa.”
9-vuotias

”Kävisin perheeni kanssa Bomballa.”
9-vuotias

”Kävisin lenkillä perheeni ja koirani kanssa.”
9-vuotias

”Leikkisin perheeni kanssa.”
8-vuotias

”Menisin perheeni kanssa elokuvateatteriin.”
7-vuotias

”Lähtisin perheeni kanssa lomalle ulkomaille, mutta ennen sitä me mentäisiin elokuviin.”
8-vuotias

”Söisin perheeni kanssa jäätelöä ja pannaria.”
9-vuotias

”Katsoisin leffan ja söisin karkkia perheeni kanssa.”
8-vuotias

”Pelaisin Unoa.”
7-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Sanarattaan hallitus vuodelle 2018

joulukuu 7, 2017

Sanarattaan syyskokous järjestettiin tämän viikon maanantaina 4. joulukuuta Joensuun pääkirjastolla.

Samalla syyskokous päätti yhdistykselle vuoden 2018 hallituksen.
Puheenjohtajaksi valittiin Minna Hoffren ja hallituksen varsinaisiksi jäseniksi Minna Tahvanainen, Jonna Ihanainen ja Jenni Lintunen. Varajäseneksi valittiin Tiina Varpiola.

Joulukalenterin luukku 7: Unelmahuone

7

”Minä voin kiivetä köynnöksillä puuhun, minun sängyn vieressä on puu, jossa on köynnökset. Asun sängyssä ja minulla on kaappi ja kirjahylly. Ja kirjahyllyn pöydällä on hedelmäkoreja.”
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Tervetuloa joulujuhlaan

Sanarattaan joulujuhlaa vietetään Joensuun Perheentalolla lauantaina 9. joulukuuta kello 14–16.

Sanarattaan joulujuhla_pieni

Juhlaa vietetään jouluisen sanataidepajan merkeissä Heinähatun ja Vilttitossun hengessä. Lisäksi tarjolla on jouluisia herkkuja. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Tonttumaisesti tervetuloa.

Tapahtuma järjestetään Alli Paasikiven säätiön ja Joensuun kaupungin rahoituksella.

Joulukalenterin luukku 6: Lapsen ja aikuisen erot

joulukuu 6, 2017

6

Aikuiset ovat isompia ja lapset pienempiä. Aikuiset tekevät ruokaa.
7-vuotias

Aikuiset voivat olla myös pienikokoisia. Lapset tekevät nukketeatteria.
9-vuotias

Aikuiset tekevät töitä. Lapset käyvät koulua.
9-vuotias

Lapset ei saa ampua. Lapset leikkivät.
8-vuotias

Lapset haluavat koko ajan leikkiä ja aikuiset haluavat koko ajan tehdä töitä ja hoitaa vauvaa.
6-vuotias

Lapsella on enemmän mielikuvitusta.
9-vuotias

Lapsi on pieni ja aikuinen iso.
9-vuotias

Aikuiset eivät voi enää pussata.
9-vuotias

Aikuisen ja lapsen tunnistaa siitä, että lapset leikkivät enemmän kuin aikuiset.
8-vuotias

Aikuisella on eri ääni.
9-vuotias

Aikuinen on isompi kuin lapsi.
8-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulutouhuja ja majoja Karsikossa

joulukuu 5, 2017

Viime viikonloppuna 1.–2. joulukuuta Joensuussa Karsikon kirjastossa vietettiin 4–7-vuotiaiden joululeiriä.

Karsikko_korttien tekoa

Joululeiriläiset Karsikon kirjastolla

saivat omia joulurunoja keksiskellä.

Niitä paperille kirjasivat

vikkeläsormiset sanataideopettajat.

Karsikko_maja

Kun päivä alkoi kääntyä iltaan

ryhtyivät lapset nukkumasopen valintaan.

He itselleen yöksi majan suunnittelivat

ja iltasatua majoissa kuuntelivat.

Karsikko_joulukortit

Kun valkeni lauantai-aamu

ei ketään ollut vienyt haamu.

Aamulla sanataideopettajat ohjailivat,

kun lapset joulukortteja taiteilivat.

Lahjoitti kukin kortin yksinäisille ikäihmisille,

sillä kortittomuutta ei soisi heille.

Karsikko_piparien koristelu

Ja riemun määrää voi,

kun lapset leipoi

torttutaikinasta enkeleitä tai hot dogeja,

pipareihin pilkkuja ja hymynaamoja.

Karsikko_torttujen teko

Kun pimeäpiilosta leikittiin

yksi vuorollaan etsijäksi valittiin.

Oli piiloja monia,

jotkut vähän vaikeita.

Onneksi kaikki piilosilla olijat löytyivät,

jos ei muuten, niin äänimerkein tööttäilivät.

Karsikko_joulujuhla

”Lisää lökiä”, kaikui pyyntö vieno,

kun lopuksi alkoi joulujuhla hieno.

Lasten silmät loistivat,

kun suuhun tortut ja piparit katosivat.

Leiri järjestettiin yhteistyössä Joensuun seutukirjaston kanssa Joensuun kaupungin kulttuuriavustuksella.

Joulukalenterin luukku 5: Unelmahuone

5

Unelmahuoneessani on sydänpeitto ja sydäntyyny. Huoneessani on ruokapöytä ja kaappi huoneen keskellä ja sen päällä kukkia. Kaapissa on koruja ja karkkia ja kyniä. Huoneessani on kultainen lamppu.
Unelmatalossani on kellari, jossa on hämähäkkejä.
Oikeasti meillä ei ole mitään tällaista.
7-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 4: Asimiinan päivä

joulukuu 4, 2017

4

Asimiina pääsi kouluun. Koulussa oli kivaa leikkiä muiden kaa. Sitten ne leikki yleensä kahden muun tytön kaa, joiden nimet olivat Elena ja Tiana. Sitten ne leikkivät yhdessä banaanihippaa ja söivät kananmunapaistosta ja kaloja. Ne leikkivät myös piilosta.
Ne karkas usein koulusta retkelle. Koulun oppilaat ja opettaja ihmetteli, miksi heillä on eväskori mukanaan ja opettaja päätti kysyä.
”Mitä te teette tuolla korilla? Mitä teillä on siellä?
Tytöt vastasivat: ”Me teemme tällä vaan eväsretkiä.”
”Missä?” opettaja kysyi.
”Puistossa ja niityllä,” tytöt sanoivat.
Sitten ne sanoivat toisilleen: ”Voi ei. Me kerrottiin se. Nyt opettaja varmasti menee sanomaan rehtorille.” Rehtorin nimi oli Tiina.
Sitten ne leikki perhosleikkiä ja heidän mielessään pyöri koko ajan sanomansa juttu.
Sitten rehtori meni opettajan luo ja sanoi:
”Ketkä ne tytöt olivat?”
Opettaja sanoi tyttöjen nimet. Rehtori lukitsi huoneensa oven ja etsi tyttöjä.
”Missä tytöt ovat?” hän kysyi opettajalta.
Opettaja änkytti: ”En minä tiedä”.
Rehtori meni vihaisesti huoneeseensa ja opettaja meni surullisena luokkaan.
Kun tytöt pääsi niitylle, he kohtasivat biisonilauman. He kummastuivat, miksi biisonilauma on puistossa. Sitten kun he ohittivat biisonilauman ja kun he tulivat metsään, he näkivät kiiluvat silmät. He juoksivat kiljuen niityn ohi luokkaan. Kun opettaja näki tytöt, hän meni sanomaan rehtorille:
”Tytöt löytyivät”.
Mutta opettaja oli laittanut kuulokkeet korvilleen, eikä hän kuullut opettajaa. Lopulta rehtori otti kuulokkeet pois korviltaan, ja he selvittivät asian. Tytöt pyysivät anteeksi.
Sitten tytöt menivät äitiensä kanssa kauppaan ja he saivat omat kissat, Muumi-keksejä, Domino-keksejä ja talutushihnat kissoille.
4–6-vuotiaat

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 3: Mielileikki

joulukuu 3, 2017

3

”Aarteenetsintä. Kivaa on etsiä aarretta silloin kun Kerttu herää. Silloin kun Kerttu nukkuu, niin äiti laittaa aarteen lojumaan pihalle.”
5-vuotias

”Kotona on kivaa leikkiä hamsterin kanssa. Se on ruskea ja sen nimi on Pörrö.”
7-vuotias

”Autoleikit.”
3-vuotias

”Kiipeily ja hyppiminen.”
2-vuotias

”Traktorileikit ja vesipyssyleikit.”
3-vuotias

”Banaanihippa.”
4-vuotias

”Lautapelit.”
2-vuotias

”Banaanihippa ja merirosvoleikki.”
4-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 2: Iskä ajaa

joulukuu 2, 2017

2

”Iskä ajaa meijät pakettiautolla päiväkotiin.”
3-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Joulukalenterin luukku 1: Unelmahuone

joulukuu 1, 2017

1

”Minecraft-ukot touhuaa ja painii. Herra Höpötin on tehnyt kivenpalasista Minecraft-vuoren ja -tornin. Minä olen jättänyt ukot leikkimään ja painimaan. Menin itse syömään, minun lempiruokani on hirvenliha. Minecraft-ukot syövät myös hirvenlihaneliöitä. Minun lempijuomani on cocis. Minecraft-ukot juovat myös cocista.”
6-vuotias

Tekstit ja piirrokset on taiteiltu sanataideryhmissä kuluneen syksyn aikana. Teokset olivat esillä Lasten oikeuksien viikolla Joensuun Perheentalolla.

Satupajailua ja luennointia Lieksassa

marraskuu 22, 2017

Sanataideopettaja Riikka Linjama piti keskiviikkona 15. marraskuuta Lieksan pääkirjastossa ensin satupajan esikoululaisryhmälle, jonka jälkeen keskusteltiin sanataiteesta ja sanataideopetuksesta aikuisten kesken.

IMG_5465

Tapahtuma oli lieksalaisen kirjoittajayhdistyksen, Brahean Kriivarit ry:n ja Lieksan pääkirjaston järjestämä. Sanaratasta pyydettiin tapahtuman ja luennon toteuttajaksi, sillä yhdistykseltä löytyy tietoa ja taitoa sanataidetoiminnan järjestämisestä ja organisoimisesta.
– Tiesimme, että Joensuussa toimii Sanaratas. Olisimme toki voineet omallakin väellä järjestää lapsille jotain sanataiteellista, mutta oli tärkeää, että se kokemus ja osaaminen, mikä Joensuussa on, saadaan käyttöön. Samalle me saamme kontaktin Joensuun päähän, Brahean Kriivarien puheenjohtaja Inka Kivi-Stranius kertoo.
Ajatuksena oli innostaa lieksalaisia toimijoita sanataidekoulutuksen ja sen harrastamismahdollisuuksien eteenpäin viemisessä, sillä huoli lasten ja nuorten lukemisesta ja lukuharrastuksesta kasvaa. Sen vuoksi Lieksan kirjasto oli mieluusti mukana tapahtuman järjestämisessä.
– Kirjaston tehtäviin kuuluu kulttuurin ja monilukutaidon edistäminen ja monella tavalla. Olemme mielellään mukana tällaisten tapahtumien järjestämisessä tarjoamalla tilat ja tukea esimerkiksi markkinoinnissa, Lieksan kirjastotoimen johtaja Lea Puittinen-Tserni pohti.

Lapset satuilivat saaren
Aamu valkeni Lieksan pääkirjastolla iloisena, kun Riikka Linjama luotsasi Lieksan Keskuskoulun esikoululaiset saariretkelle Markus Majaluoman Isä, lähdetään saareen! -kirjan innoittamana.
Matkaa varten piti ensi alkuun luonnollisesti pakata matkalaukku. Lapset piirsivät mukaansa haluamiaan tavaroita, ja laukuista löytyikin muun muassa timantteja, aarrekartta ja -arkku, mehua, kakkua ja kiikarit.

IMG_5513

Kun laukut oli pakattu, pitikin jo lähteä soutamaan kohti saarta, samalla lorujen tahtiin leikkien.
– Lopuksi pääsette kertomaan minulle yhdessä ihan oman sadun, Riikka kertoi.
Ja toden totta, aamupäivän päätteeksi syntyi tarina, jossa Antti- ja Tuuli-nimiset lapset seikkailivat saarella ja kisasivat sieltä löytyneestä aarteesta.

IMG_5521

Tietoa ja naurua luennolla
Iltapäivällä kuuntelijoiksi saapui niin kirjoittajia, kirjaston henkilökuntaa kuin muitakin aiheesta kiinnostuneita. Luennolla kuultiin, mitä sanataide oikeastaan on, mitä sanataideharrastuksessa voi tehdä ja mitä sadutus on.

IMG_5616

– Sanataideharrastuksessa tutustuu erilaisiin teksteihin, lukee paljon ja käyttää tekstejä apuna oman tekstin tuottamisessa. On paljon helpompi tuottaa tekstiä, kun on sitä paljon lukenut, Riikka muotoili luennon aluksi.
Lisäksi kuulijat olivat kiinnostuneita Sanarattaan toiminnasta aina alkutaipaleelta tähän päivään. Luentoyleisö oli hyvin aktiivinen, ja keskustelua heräsi paljon. Erityisen yksimielisiä oltiin siitä, että koulussa on syytä opettaa kirjoitussäännöt, ja sanataiteen puolella sääntöjä voidaan rikkoa.

IMG_5593

Tervetuloa syyskokoukseen!

marraskuu 20, 2017

Sanaratas ry

YHDISTYKSEN SYYSKOKOUS
Aika: Ma 4.12. kello 18:30
Paikka: Joensuun pääkirjasto, kokoustila 2

Kokouksen esityslista
1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
3. Kokouksen järjestäytyminen. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
4. Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma vuodelle 2018
6. Vahvistetaan tulo- ja menoarvio vuodelle 2018
7. Päätetään liittymis- ja jäsenmaksun suuruus erikseen yksityisille henkilöille ja yhteisöille vuodelle 2018
8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. Valitaan yksi toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja
10. Muut esille tulevat asiat

Kokouksessa on lisäksi tarjolla keittoillallinen. Ilmoitathan tulostasi viimeistään torstaina 30. marraskuuta osoitteeseen info@sanaratas.net, jotta osaamme varata oikean määrän soppaa. Kerrothan ilmoittautuessasi myös mahdollisista allergioistasi ja erityisruokavalioistasi.

Tervetuloa 🙂

Sanataideryhmäläisten töitä esillä Perheentalolla

Maanantaina 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä lastenoikeuksien päivää. Lasten oikeuksien viikon kunniaksi Joensuun Perheentalolla järjestetään ”Unelmatalossani äidin huoneesta menee liukumäki minun huoneeseeni” -näyttely.

cof

Näyttely on koottu syksyn aikana Sanarattaan sanataideryhmissä kyselemällä 2–12-vuotiaiden lasten mielipiteitä ja ajatuksia erilaisista asioista. Lapset ovat saaneet pohtia esimerkiksi millainen olisi heidän unelmahuoneensa, mikä on kivaa kotona, koulussa tai päivähoidossa ja mistä asioista he saavat itse päättää.
Näyttely järjestetään yhteistyössä Muksujen maakunnan ja Joensuun Perheentalon kanssa.

cof

Avajaisia vietettiin maanantaina 20. marraskuuta Joensuun Perheentalolla. Muksujen maakunnan vastaava toimittaja Outi Juurikainen muistuttikin avajaispuheessaan, että jokaisella lapsella on oikeus mielipiteisiin ja siihen, että niitä kuunnellaan.

Outi Juurikainen muistutti avajaisissa, että aikuisten tulee kuunnella lapsia.

Outi Juurikainen muistutti avajaisissa, että aikuisten tulee kuunnella lapsia.

– Tämä näyttely liittyy juuri tähän lasten oikeuteen, että aikuisten pitää kuunnella lasten mielipiteitä sellaisissa asioista, jotka koskevat lapsen elämää. Muistakaa siis kertoa äidille ja isälle mielipiteenne, esimerkiksi että pidätte leikkiä legoilla tai pikkuautoilla.

Tuokko Linjama luki avajaisissa lasten ajatuksia.

Tuokko Linjama luki avajaisissa lasten ajatuksia.

Juurikaisen puheen jälkeen 9-vuotias Tuokko Linjama luki avajaisyleisölle vielä muutamia lasten ajatuksia, jonka jälkeen lasten töitä pääsi vapaasti ihailemaan kakkutarjoilun ohessa.
– Muistetaan, että jokainen lapsi on tosi tärkeä ja arvokas, ja sitä Perheentalolla juhlistetaan, Juurikainen hymyili.

tarjoilut

Lasten ajatelmat ja taideteokset ovat nähtävillä Lasten oikeuksien viikon ajan 20.–24. marraskuuta Perheentalon aukioloaikojen puitteissa.

Sanaratas sai valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnon

marraskuu 17, 2017

Sanarattaalle ojennettiin tänään Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Lapsenpäivä-palkinto taideharrastuksen ja taidekasvatuksen hyväksi tehdystä työstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää vuosittain ehdotuksia palkinnon saajiksi alueellisilta taidetoimikunnilta. Lapsenpäivä-palkintoa on jaettu vuodesta 2000 lähtien.
Tänä vuonna palkinnon sai Sanarattaan lisäksi espoolainen Tapiolan kuoro. Palkinnon arvo on noin 8 500 euroa ja se luovutettiin Sanarattaan toiminnanjohtaja Riikka Linjamalle perjantaina 17. marraskuuta Helsingissä.

26704463789_ff6838a7e8_m

Opetus- ja kulttuuriministeriö perusteli valintaa seuraavasti:
Sanaratas ry on Pohjois-Karjalassa sanataidekasvatusta järjestävä ja kehittävä toimija. Yhdistys järjestää sanataidetyöpajoja, -näyttelyitä. -koulutuksia ja -leirejä maakunnassa sekä Joensuun seudunkansalaisopiston kanssa yhteistyössä sanataiteen perusopetusta lapsille ja nuorille kouluissa ja kirjastoissa. Toiminta alkoi vuonna 2005.

Yhdistys on luonut moninaisen ja laajan yhteistyöverkoston, jonka myötä sanataide yhdistynyt muun muassa museoiden, kirjastojen, kansalaisopistojen, kirjailijayhdistysten, Pelastakaa Lapset ry:n, 4H:n, lastenkulttuurikeskus Verson, sanataidekoulu Aapelin sekä vanhusten ja kehitysvammaisten hoitokotien toimintaan. Yhdistys vaalii suomen kielen rikkautta ja innostaa lapsia ja nuoria satujen ja tarinoiden maailmaan.

– Meille tämä tuli täytenä yllätyksenä, mutta erittäin miellyttävänä sellaisena. Kun katsoimme palkinnosta kuultuamme, ketkä tämän ovat aiemmin saaneet, totesimme, että olemme päässeet mahtavan hyvään seuraan. Olo on nyt kuplivan onnellinen siitä, että meidät on nähty. Riemuitsemme rajusti siitä, että sanataide ja sanataidekasvatus ovat tämänvuotisen palkinnon kohteena, Riikka hymyili juhlatilaisuuden jälkeen.

Lähde mukaan Vauvan matkalle

marraskuu 11, 2017

Vauvan kanssa voi lähteä Sanarattaan ohjastamana matkailemaan runoleikkituokioon, jossa vauvaa kutitellaan hereille, puetaan, syötetään ja lähdetään retkelle.

Runoleikkituokiot järjestetään Lehmossa Punaposken päiväkodissa tiistaina 21. marraskuuta, Joensuun Perheentalolla tiistaina 28. marraskuuta ja Joensuussa Rantakylän Lähiötalolla torstaina 7. joulukuuta. Kaikki tuokiot alkavat kello 10.

Vauvan_matka_pieni

Runoleikkituokioon on vapaa pääsy.

Tervetuloa.

”Suosittelen kirjaa kaikille vitsikirjojen ystäville!”

marraskuu 10, 2017

Sanaratas toteutti syksyllä maakunnallisen kaverikirjavinkkauskilpailun, jonka voittivat Elsa Pippola Kiteeltä ja Elias Eronen Lehmosta. Palkintona oli matka Tampereella järjestettyyn suureen Kaverikirjavinkkausjuhlaan.

Elsa Pippola, Riikka Linjama ja Elias Eronen.

Elsa Pippola, Riikka Linjama ja Elias Eronen.

Kaverikirjavinkkarit pääsivät tiistaina 7. marraskuuta lunastamaan palkintonsa, kun edessä oli matka Tampereelle valtakunnalliseen Kaverikirjavinkkausjuhlaan. Itse asiassa Sampolan auditoriossa järjestettiin keskiviikkona 8.11. kaksi kirjavinkkausjuhlaa, joissa Kiteen Arppen koulua käyvä Elsa ja Joensuun Steinerkoulua käyvä Elias pääsivät esiintymään.

IMG_20171108_103143

Voittajat olivat iloisia voitostaan, ja Elias kertoi olevansa erityisen kiitollinen hänelle kilpailusta vinkanneelle sanataideopettaja Jonna Ihalaiselle. Matkassa mukana oli Sanarattaan toiminnanjohtaja Riikka Linjama. Hän kertoi juhla-aamun valjenneen hyvin nukutun hotelliyön jälkeen jännityksettömänä molempien nuorten osalta.
– Juuri ennen omaa vinkkausta Eliasta alkoi jännittää.

Kaksi tyystin erilaista juhlaa
Elsa vinkkasi Timo Parvelan kirjaa Ella ja kaverit menevät metsään, Elias puolestaan Juha-Pekka Koskisen kirjaa Benjamin Hawk, merirosvon oppipoika.
Ensimmäisessä juhlassa oli kolmisenkymmentä pirkanmaalaista 5.–6.-luokkalaista poikaa opettajineen. Linjama kuvailee juhlaa intensiiviseksi ja vuorovaikutteiseksi. Toisessa juhlassa puolestaan oli kaksi sataa oppilasta ja opettajaa. Ehkä yleisön suuresta määrästä johtuen tilaisuus oli vähän rauhaton, mutta toisaalta suuri yleisö toi tilaisuuteen juhlan tuntua.
– Oli mahtavaa, kun yleisöä oli niin paljon, Riikka myhäili.

IMG_20171108_103219

Hän kertoi Elsan ja Eliaksen kirjavinkkauksien menneen molemmissa juhlissa hienosti.
– Elias innostui kertomaan poikayleisölle hyvin koskettavasti omasta kirjastaan, kun hän tunsi, että yleisö oli todella kiinnostunut. Elsa esiintyi reippaasti ja kuuluvalla äänellä, Riikka hymyili.
Vaan miten itse kaverikirjavinkkarimme kokivat esiintymisen suuren yleisön edessä?
– Se oli ihan ok, Elsa totesi.
– Minusta tuntui, että yleisöä ei kiinnostanut minun kirjani, kommentoi Elias toista vinkkaustaan.
Tunnelmat juhlan jälkeen olivat kaikkien osalta iloiset.
– Kaikki oli kivvaa, Elias summasi hymyillen.

Iltapäivällä Muumeja ja herkkuja
Juhlan jälkeen olikin aika suunnata kohti palkinnon toista osuutta, Muumimuseota. Kävijät pääsivät tutkailemaan muun muassa luonnoksia Muumeista, animaatioita, Muumi-taiteilijoiden haastatteluja sekä pienoismalleja tarinoiden ympäristöstä pikkutarkasti kuvattuna.
– Parasta oli pienoismallit Muumitaloista, Elias pohti museokäynnin jälkeen.

Matkaeväät, check!

Matkaeväät, check!

Museokäynnin jälkeen voittajat pääsivät vielä kaupungille ja syömään sekä ostamaan herkkueväät ennen kotimatkaa. Oli aika palata takaisin omaan pohjoiskarjalaiseen arkeen.
– Kerro sitten taas, kun on seuraavan kerran tällaisia kilpailuja, Elias ja Elsa pyysivät hyvästellessään Riikan.

Lorulaukka-sanataideleiri Outokummussa

marraskuu 6, 2017

Sunnuntaiaamuna 5. marraskuuta Outokummun Perheidenpaikka ry:n kodinomaisissa tiloissa alkoi päivän mittainen Lorulaukka-sanataideleiri. Leiri keräsi yhteen seitsemän 5–10-vuotiasta lasta Outokummusta ja naapurikunnista.

Lorulaukka_Larissa Potkonen

Päivän aikana ulkoiltiin läheisessä leikkipuistossa, leikittiin, syötiin ja tietysti osallistuttiin sanataidepajoihin. Pajoissa loruteltiin ja runoteltiin tällä kertaa eläinteemalla. Samalla tekstit eläimineen ja tunnelmineen muutettiin vapaaksi liikkeeksi. Perheidenpaikassa kuultiin karhujen murinaa, ilvesten askelia hangella ja rapinaa hiirien poluilta. Nähtiin myös jänisten loikkia, perhosten tanssia ja kiiltomatojen lentoja.

Lorulaukka2_Larissa Potkonen

Lopuksi kaiken tämän pohjalta valmistettiin kuvat eri tekniikoita käyttäen, muun muassa maalaamalla tai piirtämällä. Päivän aikana päästiin vielä leipomaankin, sillä välipalaksi maistuivat lapsien itseleipomat tortut.

Lähtiessä leiriläiset lähettivät ohjaajille sellaiset terveiset, että ensi kerralla leirin olisi hyvä olla pidempi ja sisältää enemmän torttuja!

Teksti ja kuvat: Larissa Potkonen

Pilvilinnat avattiin Outokummussa

marraskuu 4, 2017

Outokummussa vietettiin eilen perjantaina 3. marraskuuta Pilvilinnoja-hankkeen loppunäyttelyn avajaisia.

Kokous & galleria Maritassa esillä oleva näyttely koostuu syksyn aikana järjestetyissä sanataide- ja valokuvaustyöpajoissa tehdyistä töistä. Hankkeen vetäjinä toimivat Sanarattaan sanataideopettaja Minna Hoffren ja muotoilija Katariina Kamppuri.
– Minusta on ollut todella kiva pitää näitä työpajoja. Olette olleet todella innokkaita kuvaamaan. Teillä on ollut tosi hyviä ideoita ja olette löytäneet uusia näkökulmia asioihin, Katariina kiitteli avajaispuheessaan työpajoissa olleita lapsia ja nuoria.

Sanataideopettaja Minna Hoffren (vas.) ja muotoilija Katariina Kamppuri.

Sanataideopettaja Minna Hoffren (vas.) ja muotoilija Katariina Kamppuri.

Monikulttuuriset työpajat oli suunnattu 7–16-vuotiaille.
– Minuun teki vaikutuksen, miten täällä Outokummussa oli todella hyvä yhteishenki ja kyky heittäytyä mukaan ihan uudenlaiseen juttuun. Täällä oli avoin ilmapiiri ja hyvä yhdessä tekemisen meininki, Minna puolestaan hymyili avajaisiltana.
Näyttelyllä oli avajaisiltana lähes 40 katsojaa, ja näyttelytilan valtasikin iloinen puheensorina.

Aamu Vihava soitti rytmibanaania, Suvi Vihava lauloi ja Esko Vihana soitti kitaraa Mimmi-Maaria Räsäsen ja Aamu Vihavan esittäessä sirkusta.

Aamu Vihava soitti rytmibanaania, Suvi Vihava lauloi ja Esko Vihana soitti kitaraa
Mimmi-Maaria Räsäsen ja Aamu Vihavan esittäessä sirkusta.

Illan aikana koettiin puheiden lisäksi musiikkia ja sirkustaidetta yhdistellyt esitys, kun Esko, Suvi ja Aamu Vihava esittivät Tohtori Orff ja Herra Dalcrozen kappaleen SinäMinä Mimmi-Maaria Rasäsen ja Hilla Vihavan esittäessä samalla sirkustanssia.

Lisäksi avajaisvieraat pääsivät tekemään yhteisrunon Outokummusta Minnan johdolla:
Outokummussa mukavaa on tehdä lumimajoja hauskoja,
ja käydä koulua.
Ihmiset on kaikki erilaisia.

Näyttelyä voi käydä katsomassa marraskuun ajan Kokous & Galleria Maritassa sopimuksen mukaan. Osa töistä on esillä myös Outokummun Osuuspankin ikkunassa.

IMG_5459

Kekrileiri 5–19-vuotiaille Kiihtelysvaarassa 10.–11. marraskuuta

Kirjaston hyllyjen välistä kuuluu kuorsaus. Leiriläiset nukkuvat tunnelmallisen keksri-illan jälkeen herätäkseen aamun yllätykseen ja seikkailuun.

kekrileiri_pieni

Kiihtelysvaaran kirjastolla järjestettävä leiri alkaa perjantaina 10. marraskuuta kello 17 ja päättyy lauantaina 11. marraskuuta kello 15.
Leiri on jaettu kolmen hoon sanataideleireihin siten, että Haaveilut on tarkoitettu 5–8-vuotiaille, Haamuilut 9–12-vuotiaille ja Henki ja elämä on suunnattu 13–19-vuotiaille.

Leirin hinta on 25 euroa, josta Sanarattaan jäsenet saavat viiden euron alennuksen. Hinta sisältää sanataidepajat, muun ohjelman, ruoat ja vakuutuksen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään keskiviikkona 9. marraskuuta.

Hämärästi tervetuloa!

Pilvilinnoja-hankkeen loppunäyttely aukeaa perjantaina

lokakuu 30, 2017

Outokummussa on kuluneen syksyn aikana järjestetty monikulttuurisia Pilvilinnoja-hankkeen työpajoja, joissa yhdistettiin sanataidetta ja valokuvausta.

Pilvilinnoja1

Sanataide- ja valokuvaustyöpajat tavoittivat syksyn aikana yhteensä toistakymmentä lasta ja nuorta. Kerran viikossa kuukauden ajan järjestetyissä pajoissa valokuvattiin esimerkiksi asioita, jotka kuvastavat kuvien ottajaa sekä tutustuttiin lähiympäristöön kuvaamalla esimerkiksi erilaisia muotoja, valoja ja varjoja, joita ympäröivästä maailmasta löytyy.
– Sitten ryhmäläiset saivat keksiä kuvista tarinoita ja runoja. Lisäksi teimme erilaisia sanataideharjoituksia, sanataideopettaja Minna Hoffren kertoo.
Työpajat olivat osa Sanarattaan hallinnoimaa Pilvilinnoja-hanketta, jossa järjestettiin monikulttuurisia sanataide- ja valokuvaustyöpajoja 7–16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Hanke on saanut rahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta, ja sen tarkoituksena oli ennen kaikkea edistää monikulttuurisuutta sekä vastustaa rasismia.

Pilvilinnoja2

Puheensorinaa kielimuurista huolimatta
Kerro, kuvaa ja kuvittele -teemalla suunnitelluissa työpajoissa osallistujat pääsivät tekemään sanataideharjoituksia Minnan johdolla ja opettelemaan valokuvausta muotoilija Katariina Kamppurin avustuksella. Työpajoja järjestettiin yhteensä viisi, ja niihin osallistui niin outokumpulaisia kuin muualtakin muuttaneita lapsia ja nuoria. Lopuksi järjestettiin päätösretki Lasten Kalakeitaalle. Retkelle pääsivät osallistumaan kaikki työpajoissa käyneet lapset ja nuoret perheineen.
Työpajojen, samoin kuin retken ajatuksena oli paitsi viettää hauskaa yhdessä, myös tutustua uusiin ihmisiin oppien uutta eri kulttuureista. Niin tuntui Minnan mielestä myös käyvän: vaikka toisinaan kielimuuri vähän vaivasikin, ei sen kuitenkaan annettu häiritä tekemistä.
– Kun esimerkiksi piti kertoa runo tai tarina tietystä aiheesta, toteutti yksi ryhmä sen niin, että he kertoivat siitä jokainen omalla kielellään. Vaikka välillä oli kielimuuria, ihmisillä oli halu ratkaista asioita ja ymmärtää toisiaan ja ilmassa oli mukavaa puheensorinaa, Minna hymyilee.

Pilvilinnoja3

Loppuhuipennuksena valokuvanäyttely
Vaikka työpajat ovat nyt päättyneetkin, koetaan todellinen loppuhuipennus tämän viikon perjantaina, jolloin sanataidetta ja valokuvausta yhdistelleiden pajojen tuotoksista järjestetään näyttely Outokummussa, Kokous & Galleria Maritassa.
Pääasiassa näyttelyssä on esillä työpajojen aikana otettuja valokuvia, mutta nähtävillä on lisäksi jonkin verran työpajoissa tehtyjä tekstejä. Näyttelyn avulla pyritään tavoittamaan teeman pariin myös
– Näyttelyssä ovat mukana töitä kaikilta työpajoissa olleilta lapsilta, Minna kertoo.

Jutun kuvat ovat lasten ottamia ja nähtävillä myös näyttelyssä.
Pilvilinnoja-näyttely on avoinna perjantaina 3. marraskuuta kello 17.30–19.30, muina aikoina sopimuksen mukaan. Osaa töistä pääsee ihailemaan myös Outokummun Osuuspankin ikkunasta. Näyttely kestää marraskuun ajan.

Tule kuulemaan erilaisista tavoista toimia tekstitöissä

lokakuu 24, 2017

Sanaratas järjestää Teksti työksi -hankkeeseen kuuluvan Kirjoittamalla työhön käsiksi -seminaarin huomenna keskiviikkona 25. lokakuuta kello 18–20 Joensuussa Opintokeskus Siviksen tiloissa. Työpajassa on vielä muutama paikka vapaana.

write-593333_1920

Panelisteina tilaisuudessa ovat pohjoiskarjalaiset kirjoittamalla itsensä työllistävät Pasi Huttunen, Outi Juurikainen, Topi Linjama sekä Peter Sjölund. Huttunen kertoo kevytyrittäjyydestä Ukko.fi-palvelun avulla, Juurikainen omassa yrityksessä ja verokortilla työskentelystä, Linjama oman toiminimen alla kirjoittamisesta ja Sjölund osuuskunnan kautta työskentelemisestä.

Illan aikana punnitaan eri vaihtoehtojen eroja, hyötyjä ja haittoja nimenomaan kirjoittamisen ja omien tekstien myymisen näkökulmasta. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Ilmoittauduthan viimeistään keskiviikkoon kello 12 mennessä osoitteeseen info@sanaratas.net.

Opintokeskus Sivis löytyy osoitteesta Kauppakatu 27 b A 39. Sisälle pääsee kävelykadun puolelta Levy-Eskojen ja Säästöpankki Optian välistä.

Satupäivänä satuiltiin ja nähtiin kaverikirjavinkkejä

lokakuu 20, 2017

Valtakunnallisena Satupäivänä Joensuussa eläydyttiin ensin toiminnallisessa satupajassa kolmeen satuun, jonka jälkeen päästiin jännittämään, kenet valitaankaan maakunnallisen kaverikirjavinkkauskisan voittajaksi.

width="867"

Elsa Tomukorpi (vas.) ja Minna Hoffren eläytyivät Multakutrin tarinaan.

Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa päästiin eläytymään tarinoihin keskiviikkona 18. lokakuuta, kun kolmisenkymmentä lasta ja aikuista kuunteli tarkkaavaisesti satuja valtakunnallisen Satupäivän kunniaksi järjestetyssä satupajassa.
Satuilu aloitettiin kuuntelemalla Jukka Laajarinteen satu Multakutri, jonka sanataideopettaja Minna Hoffren luki Elsa Tomukorven näytellessä samalla sadun tyttöä. Sadun jälkeen yleisö sai rummutuksen tahdissa muuttua patsaiksi milloin esittäen Multikutria tajuamassa, että kaikki metsän marjat olivat kadonneet, milloin taas kaukoputkella tähyillen metsästä kuuluneen äänen lähdettä.

width="4272"

Leevi Piiparinen on ahkera piirtäjä.

Sadun jälkeen kävijät saivat piirtää mitä kaikkea Multakutri näkikään kaukoputkellaan. Piirtämässä oli myös 2-vuotias Leevi Piiparinen. Pojan äiti Noora kertoo, että Leevi pitää piirtämisestä – ja totta tosiaan, Leevi oli ehtinyt piirtää jo kaksi piirustusta siinä ajassa, kun toiset vielä tekivät ensimmäisiään.

Mielikuvitusötököitä ja puhkuntaa

width="4272"

Minna Tahvanainen tarinoi Vattumadosta.

Kunhan Multikutrin satu oli saatu käsiteltyä, oli sanataideopettaja Minna Tahvanaisen vuoro kertoa Zacharias Topeliuksen Vattumato-satu. Lapset kuuntelivat tarkkaavaisesti, kuinka kaksoissiskoille Tessalle ja Ainolle oikein kävikään, kun he eksyivät vattumetsään. Nukkejen avulla kerrottu satu vangitsi kuulijansa pohtimaan muun muassa, millaisia marjoja he itse olivat kesän aikana poimineet.

width="4272"

Neea Hakulinen keksi ”jättihuppukörkiäisen” ja askarteli possulle talon.

Sadun jälkeen jokainen pääsi vielä keksimään oman mielikuvitusötökkänsä. Syyslomalla jo muun muassa luistelemaan ehtinyt 6-vuotias Neea Hakulinen piirsi ”jättihuppukörkiäisen”, joka on valko-ruskea-raidallinen ötökkä, ja jonka pää näyttää hupulta.
– Oli mukavaa, kun tässä on kaikkea tällaista oheistoimintaa, lasten ei tarvitse liian pitkään olla paikallaan, Neean äiti Anne Hartikainen kertoili hymyillen.
Lopuksi päästiin eläytymään Kolmen pienen porsaan tarinaan sanataideopettaja Riikka Linjaman ohjastamana. Lapset pääsivät vanhempineen askartelemaan talot kaikille kolmelle porsaalle. Mutta voi, sitten paikalle ilmestyi iso paha susi. Susi puhkui ja puhalsi ensin paperista talon askarrellun porsaan asumuksen maan tasalle, jonka jälkeen olkitalo koki saman kohtalon. Porsaat pakenivat vauhdilla lasten seuraamana Dublo-taloon, jota susi ei enää hyvistä yrityksistä huolimatta saanutkaan puhkuttua alas – taisi iso paha susi saada sen sijaan pienen palovamman takapuoleensa.

width="4058"

Riikka Linjama kertoili Kolmesta pienestä possusta.

Kolmen satupajan päätteeksi kävijät olivatkin valmiita lähtemään kotiin – ja ehkä kuulemaan vielä Satupäivän illan viimeisen satunsa.

Kaverikirjavinkkauskisa ratkesi
Satupäivän ilta huipentui kaverikirjavinkkivideokatselmukseen. Sanaratas on syksyn aikana järjestänyt kirjavinkkaustyöpajoja 5.- ja 6.-luokkalaisille ympäri maakuntaa osana Lapset vinkkaavat lapsille -hanketta. Kirjavinkkivideoilla on voinut osallistua maakunnalliseen kaverikirjavinkkauskilpailuun, jonka palkintona on matka Tampereelle suureen Kirjavinkkijuhlaan. Kisaan pystyi osallistumaan myös omatoimisesti.
Kaverikirjavinkkikisan tuomareina toimivat informaatikko Heli Itkonen-Vesa Vaarakirjastoilta, näyttelijä Anneli Mahlamäki sekä lastenkirjailija Ninka Reittu-Kuurila. Tuomaristo kertoi ennen videoiden katsomista odottavansa nuorten itsensä näköisiä ja inspiroivia vinkkauksia.
Videoita oli lähes kolmekymmentä. Tuomaristo korosti valinnassaan vinkkarin yleisöön ottamaa kontaktia, persoonallisuutta, innostavuutta sekä iloisuutta.

width="974"

Kaverikirjavinkkauskisan tuomareina toimivat Anneli Mahlamäki (vas.), Ninka Reittu-Kuurila ja Heli Itkonen-Vesa.

– Videoilla oli niin hyviä esityksiä, ettei päätös voittajista ollut helppo. Kaikki osasivat kuitenkin olla selittämättä juonta ylen määrin, tuomaristosta kiiteltiin tuoreeltaan kisan ratkettua.
Voittajiksi valikoituivat Elsa Pippola Kiteeltä ja Elias Eronen Kontiolahdelta. Tuomaristo kuvaili Elsan ja Eliaksen esityksiä luonteviksi, persoonallisiksi ja selkeiksi. Tuomaristo koki, että vinkkaajan henkilökohtainen lukukokemus välittyi katsojille molemmista esityksistä, ja että sekä Elsa että Elias kohtasivat yleisönsä valloittavasti.
Elias voitti myös tapahtumassa järjestetyn yleisöäänestyksen.

Sanaratas onnittelee voittajia, ja kiittää kaikkia kisaan osallistuneita lapsia ja nuoria.

Satupajan ja kaverikirjavinkkauskilpailun järjestivät sanataideyhdistys Sanaratas ry yhdessä Joensuun seutukirjaston kanssa. Tapahtumat rahoittivat Pohjois-Karjalan kulttuurirahasto ja Alli Paasikiven säätiö.

Teksti ja kuvat: Susanna Eriksson

Satupäivänä tapahtuu

lokakuu 18, 2017

Tänään valtakunnallisena Satupäivänä eli keskiviikkona 18. lokakuuta järjestetään Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa kaksi tapahtumaa, iltapäivällä satupaja ja illalla kaverikirjavinkkivideokatselmus.

lapsetvinkkaaPIENEMPI

Kello 16-17.30 järjestettävässä lasten toiminnallisessa satupajassa sadunkerronan lisäksi pääsee itsekin tarinoimaan ja taiteilemaan satujen siivittämänä. Satupaja on avoin kaiken ikäisille.

Kello 18-20 puolestaan on Lapset vinkkaavat lapsille -yleisötapahtuman vuoro, jolloin nähdään pohjoiskarjalaisten 5.- ja 6.-luokkalaisten tekemiä kaverikirjavinkkivideoita. Videokatselmuksesta voivatkin erityisesti 5.- ja 6.-luokkalaiset saada hyviä lukuvinkkejä.
Sanaratas on syksyn aikana järjestänyt kirjavinkkaustyöpajoja 5.- ja 6.-luokkalaisille Joensuussa, Kiteellä, Kontiolahdella ja Liperissä. Kouluilla sekä omatoimisesti tehdyillä kirjavinkkivideoilla on voinut osallistua maakunnalliseen kaverikirjavinkkauskilpailuun. Satupäivän iltana tuomaristo valitsee videoiden joukosta voittajan, joka pääsee edustamaan Pohjois-Karjalaa marraskuussa Tampereella pidettävään Kirjavinkkijuhlaan. Myös yleisö saa äänestää suosikkiaan.

Tapahtumiin on vapaa pääsy. Tervetuloa.

Satupajan ja kaverikirjavinkkauskilpailun järjestää Sanaratas ry yhdessä Joensuun seutukirjaston kanssa. Tapahtuman rahoittavat Pohjois-Karjalan kulttuurirahasto ja Alli Paasikiven säätiö.

Teksti työksi -hankkeen loppuseminaari

lokakuu 16, 2017

22448256_817654271728172_4227511690132049695_n

Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa järjestetään tänään maanantaina 16. lokakuuta kaikille avoin Teksti työksi -hankkeen loppuseminaari kello 18. Seminaarin aiheena on kirjoittamisen erilaiset näkökulmat, ja vierailijana on vapaa toimittaja Topi Linjama. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Tervetuloa!

Tunnetko-leiri 6-9-vuotiaille syyslomalla Karsikon kirjastossa

syyskuu 27, 2017

Syysleiri_mainos_pieniVIR

Lapset löysivät lastenkirjaan lauantaina!

syyskuu 24, 2017

Sanaratas järjesti viime lauantaina kaikille avoimen Löydä lastenkirjaan -tapahtuman, jossa useat kymmenet kävijät pääsivät tutustumaan eri lastenkirjoista tuttuihin maisemiin.

Tapahtuma_Tikkumäki_Siiri Pennanen (vas.) ja Ninni Tuupanen

Lauantaina Joensuun Perheentalolla järjestettiin Löydä lastenkirjaan! -päiväleiri, jonka aikana 7–13-vuotiaat leiriläiset suunnittelivat ja sisustivat huoneet Sanarattaan sanataideopettajien kanssa tarinoista tutuiksi miljöiksi. Niinpä iltapäivän Löydä lastenkirjaan -tapahtuman kävijät pääsivätkin tutustumaan Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiöön, Tikkumäen talliin, Rosvoloiden autoon ja Kepler62-kirjojen hengessä avaruuteen.

Tapahtumaa varten jokaiseen huoneeseen oli lisäksi keksitty oma tehtävä, jonka kävijät pääsivät tekemään. Kierroksen lopuksi, tehtyään kaikkien huoneiden tehtävät kävijät saivat vielä kirjojen hengessä pientä naposteltavaa: Risto Räppääjän banaanipannareita, Rosvoloiden kerroseväsleipiä, Kepler62-sarjan hengessä karamelleja ja limsaa ja Tikkumäen tallin hevosen eväitä eli kasvistikkuja.

Lisäksi paikalla oli Joensuun pääkirjaston palvelupäällikkö Riitta Kangas pop up -kirjaston kanssa, joten tapahtumassa esiteltyjä kirjoja oli mahdollisuus lainata kotiin tarkemmin luettavaksi.

Tapahtuma_lainauspiste

Sadut ja tarinat kiinnostavat

Joensuulaiset Emma, 6, ja Amanda Pajarinen, 9, piirtelivät Kepler62-huoneessa omaa avaruusmaisemaansa kuunnellen samalla kirjan tarinaa. Tyttöjen äiti Hannele Solaranta kertoi tyttöjä kiinnostavan paljon kaikenlaiset sadut ja tarinat.

– Amanda on kova lukemaan ja Emma kuuntelee tarinoita mielellään, Hannele hymyili.
Kierroksen ja kaikissa huoneissa vierailun jälkeen tytöt kertoivat pitäneensä eniten keppihevosista – eikä ihme, sillä tytöillä on kotona ollut kesällä jopa oma talli parvekkeella keppareillensa.

Tikkumäen tallia mukailevassa huoneessa perheet puolestaan pääsivät viettämään kirjoista tutun Uljas-hevosen syntymäpäiviä. ”Tallieläimiä” eli kissa- ja koirapehmoleluja harjaamasta yhytetyt 7-vuotiaat joensuulaisystävykset Siiri Pennanen ja Ninni Tuupanen kertoivat päässeensä jo ratsastamaan keppareilla, jonka jälkeen hepat oli toki asianmukaisesti ruokittu.

– Ja laitettiinhan me niille tietysti satulahuovatkin, Siiri muisti.

Tapahtuma_Kepler62_Hannele Solaranta (vas.), Emma ja Amanda Pajarinen

”Kiva, että lastentapahtumien järjestämiseksi nähdään vaivaa”

Me Rosvolat -tarinoiden innoittamana lapset ja jokunen vanhempikin pääsivät piirtämään kassin ja sen sisältämän ”ryöstösaaliinsa”. 6-vuotias Saima Lipponen kertoi saaneensa 8-vuotiaan Aarne-isoveljensä kanssa saaliikseen kruunun, rahaa, puhelimen ja timantin. Lasten puuhailua ilolla seurannut sisarusten äiti Jenni Tervo kertoi koko perheen pitävän lukemisesta, ja varsinkin Risto Räppääjät olivat lapsille tuttuja jo entuudestaan.

Risto Räppääjä tuntui olevan muillekin kävijöille tapahtumaan valikoituneista tarinoista tutuimpia, ja moni lapsista kertoi joko lukeneensa tai ainakin kuulleensa tarinoita Ristosta. Risto ja Rauha Räppääjän hivenen sotkuisessa olohuone-keittiössä lapset pääsivät visailemaan kirjojen hengessä.

Kolmevuotias liperiläinen Onni Tiilikainen oli paikalla isovanhempiensa ja siskonsa kanssa.

– Olemme tänään lapsenvahteina, ja ajattelimme tulla käymään, kun huomasin netistä, että täällä järjestetään tällainen tapahtuma. Kiva, että lastentapahtumien järjestämiseksi nähdään vaivaa, Kuopiosta viikonlopuksi lapsenlapsiaan katsomaan matkannut Onnin isoisä Ykä Tiilikainen pohti hymyillen.

Tapahtuma_ tarjottavat3

Sanataideopettajat eläytyivätkin päivän aikana huoneidensa teemoihin siinä määrin, ettei ihmekään, että Minna Tahvanainen oli iltaan mennessä ehtinyt jo muuttua Tikkumäen talliemännäksi ja Minna Hoffren Räppääjien räpittäjäksi. Riikka Linjama ei puolestaan enää ollut aivan varma, mitä kaikkea olikaan päivän mittaan löytänyt vierailijoiden ja Rosvoloiden kanssa ryöstösaaliiksi saamistaan kasseista kun taas Veera Kivijärvi pysyi hädin tuskin maan pinnalla kaikkien päivänmittaan tekemiensä avaruusmatkojen jäljiltä.

Tapahtumapiirros_Kerpler62

Teksti: Susanna Eriksson

Lastenkirjat heräsivät eloon leiriläisten käsissä

syyskuu 22, 2017

Sanarattaan Löydä lastenkirjaan -päiväleiri valtasi Joensuun Perheentalon viime viikon lauantaina. 7–13-vuotiaat leiriläiset pääsivät päivän aikana uppoutumaan lastenkirjojen maailmoihin neljässä eri työpajassa.

Leiri_Räppääjä_Kaisla Tikkanen (vas.) ja Hertta Vuokkonen

Leiripäivä aloitettiin tutustumisella, olihan leiriläisiä saapunut niin Joensuusta, Kontiolahdelta kuin Liperistäkin. Esittelyiden jälkeen leiri pääsi todenteolla alkamaan, kun leiriläisille esiteltiin päivän aiheena olleet lastenkirjat, ja jokainen sai äänestää, mikä kirjoista tuntui mielenkiintoisimmalta.
Lasten päätöksellä työpajojen aiheiksi valikoituivat Siri Kolun kirjoittama Me Rosvolat, Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen Tikkumäen talli, Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä sekä Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen Kepler62.

Leiri_Kepler62-paja

Leirin aikana jokaisessa työpajassa ahkeroitiin kirjoihin viittaava maailma sanataideopettajien johdolla. Yhdestä huoneesta tuli Riikka Linjaman avustamana Me Rosvoloiden auto, toisesta Veera Kivijärven opastamana tulevaisuuden kaupunki, kolmannesta Minna Tahvanaisen johdolla Tikkumäen tallija neljännestä Minna Hoffrenin luotsauksella Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiö.

Leiri_Räppääjäpaja

Jokaisella pajalla erilainen inspiraatio
Inspiraatiota huoneiden sisustamiseksi haettiin ensimmäisenä lukemalla tarinat. Sen jälkeen jokaisessa pajassa alkoi kiivas pohdinta, mitä huoneeseen halutaan ja miten sen voisi toteuttaa. Esimerkiksi Me Rosvolat -huone alkoi muodostua hiljalleen lego-palikoista yhdessä rakennetun hahmon kautta. Huoneesta tuli lopulta Rosvoloiden auto aina rattia ja ryöstösaaliin kuljettamiseen oivallista takakonttia myöten.
Kepler62-huoneessa lapset loivat avaruusaluksiaan piirrellen mieleistään tulevaisuuden kaupunkia kuunnellen samalla avaruusseikkailua äänikirjana.
– Me ollaan tänään esimerkiksi maalattu yhdessä mieleisemme tuleva kaupunki, 7-vuotias Miro Lehikoinen esitteli.

Avaruusalusten suunnitteluun uppoutuneet pojat pääsivät lisäksi miettimään, miten pitkälle aurinkokunnassa aluksella pääseekään, ja mitä aseita sen mukana kulkee. Kattoon myös ripustettiin naru, jolle asetettiin päivän aikana koelennätettyjä paperisia avaruusaluslennokkeja.

leiripiirros_Kepler62

Tallissa uppouduttiin tarinoihin
Tikkumäen talli -kirjojen innoittamasta huoneesta kuului innostunutta puhetta ja riemukkaita huudahduksia, kun tallimaailmaan uppoutuneet tytöt suunnittelivat, mitä kaikkea Uljas-hevosen syntymäpäiväjuhlille voisikaan keksiä. Tytöille oli heti selvää, että juuri ponisynttärit he halusivat Uljaalle rakentaa, vaikkei itse inspiraation lähteenä olleen kirjan tarinassa Uljaalla synttäreitä sattunutkaan olemaan.

– En ole ennen kuullut näitä tarinoita, mutta heppakerhossa käyn joka viikko ja siksi halusin ehdottomasti tänne, 8-vuotias Ronja Kekkonen jutteli askartelun lomassa.
Tyttöjä ohjannut sanataideopettaja Minna Tahvanainen nauroikin päivän päätteeksi tyttöjen intoutuneen tarinoista itse asiassa niin paljon, että he olivat leirin lopuksi jo omaksuneet itselleen kirjojen hahmotkin.

Leiri_Tikkumäkipaja

Luvan kanssa sotkeminen vaikeaa
11-vuotias Hertta Vuokkonen sekä 13-vuotiaat Fanni Linjama ja Kaisla Tikkanen puolestaan suunnittelivat ja sisustivat Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiötä. Kaisla kertoi tienneensä heti kirjavinkkauksen loputtua haluavansa Räppääjä-huonetta tekemään, sillä Risto-tarinat olivat jo entuudestaan tuttuja.
– Varsinkin aiemman kuvittajan kuvitukset ovat kivoja, ja niistä sai heti ideoita, mitä tänne voisi tehdä, Kaisla kertoi askarrellessaan samalla Hertan kanssa kaukosäätimiä olohuoneen televisiolle.

Fanni koetti samaan aikaan parhaansa mukaan sotkea huonetta vastaamaan Räppääjä-kirjojen tunnelmaa. Yhdestä asiasta tytöt olivat varmoja: kotona on paljon helpompi sotkea kuin leirillä luvan kanssa.

– Tuntuu jotenkin oudolta ja vaikealta sotkea täällä. Omassa huoneessa se ei olisi ongelma, jättäisi vain vaatteita ja muita tavaroita lojumaan lattialle… tytöt nauravat.

Leiriläiset keksivät tehtäviä sekä kokkasivat työpajansa aiheeseen liittyviä pikkuherkkuja Sanarattaan iltapäivällä pidettyä kaikille avointa Löydä lastenkirjaan -tapahtuman kävijöille.

Teksti: Susanna Eriksson

Tapahtuma_ tarjottavat3

LÖYDÄ LASTENKIRJAAN La 16.9. Perheentalolla

syyskuu 1, 2017

LÖYDÄ LASTENKIRJAAN -sanataideleiri 8-12-vuotiaille klo 9–14

Tervetuloa sanataideleirille tutustumaan kirjoihin ja luomaan itse valittuihin kirjoihin pohjautuvia maisemia huoneisiin. Näihin maailmoihin on myöhemmin mahdollisuus vaikka koko perheen tutustua. Sanataideleiri on maksuton, ilmoittautuminen info@sanaratas.net. Leiri täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

LÖYDÄ LASTENKIRJAAN -lastenkirjallisuustapahtuma kaikille klo 15–18

Perheentalon huoneet ovat muuttuneet kirjojen maailmoiksi, joissa voi seikkailla ja tehdä sanataideopettajien johdolla luovia tehtäviä. Jokaisesta huoneesta saa leiman passiin, ja keittiöstä saa pientä purtavaa ja juotavaa passin leimoja vastaan.

Järjestäjänä Sanaratas ry ja Joensuun seutukirjasto, Joensuun kaupungin, Alli Paasikiven säätiön ja Pelastakaa Lapset ry:n tuella.

Kirjoituskilpailu 13-20 -vuotiaille

elokuu 16, 2017

Osallistu ”Pulpetti puristaa” -kirjoituskilpailuun! Kilpailun järjestää lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemaa edistävä IBBY Finland ry yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa ja se on osa Mielenterveysviikon Työ mielessä -kampanjaa. Tekstilaji on vapaa.

Työt tulee jättää 30.9. mennessä osoitteella Noora Miettinen, Granfeltintie 2A, 00570 Helsinki. Tekstit on kirjoitettava koneella A4-kokoisille arkeille ja varustettava nimimerkillä. Tekstien pituus voi olla korkeintaan neljä liuskaa. Mukaan tulee liittää tekijän oikea nimi ja osoite erillisessä, suljetussa kuoressa.

Kilpailun tulokset julkistetaan marraskuussa. Kilpailussa jaetaan 300, 200 ja 100 euron rahapalkinnot ja kirjapalkintoja. Palkittuja töitä julkaistaan IBBY Finland ry:n Virikkeitä -verkkolehdessä. Onnea kilpailuun!

 

 

 

Kesäsanis 9-18 -vuotiaille ikäryhmittäin Kiviniemen luontotilalla 6.-8.8.

kesäkuu 20, 2017

Kesäsanis järjestetään Kiviniemen luontotilalla 6.-8.8. Leiri alkaa sunnuntaina klo 11 ja päättyy tiistaina klo 17. Leirillä tutustutaan kaikin aistein, pelaten ja temmeltäen, kuvaten ja dokumentoiden suomalaisten nuorten kirjojen maailmaan. Ota oma lempikirjasi mukaan!

Hinta 75 euroa (jäsenille alennus -10%). Hintaan sisältyy leiriohjelma, ruokailut ja vakuutus.

Kiviniemen luontotila sijaitsee Herajärven rannalla Kontiolahden kunnassa osoitteessa Mustalahdentie 27, 81160 Romppala. Lisätietoja leiripaikasta osoitteessa http://www.korpisoturi.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=59.

Leirille ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen info@sanaratas.net

Tervetuloa mukaan!kesasanis_reso72

Kirje opettajalle -kirjoituskilpailu

toukokuu 30, 2017

Kirjoituskilpailun säännöt

Kirje opettajalle -kirjoituskilpailun säännöt

OAJ Pohjois-Karjala yhteistyökumppaneineen järjestää osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa kirjoituskilpailun Kirje opettajalle.

Kilpailussa kerätään kirjeen muodossa kirjoitettuja muistoja opettajista Suomen 100-vuotisen historian ajalta. Osallistua voi kuka tahansa Pohjois-Karjalassa koulua käynyt tai opiskellut henkilö. Kirjoituskieli on suomi. Sarjat kilpailussa:

I. 1960-luvulla tai sitä ennen syntyneet.

II. 1970 – 1990 -luvuilla syntyneet.

III. 2000-luvulla syntyneet.

Lisätietoja: http://www.oajpk.fi/kirjoituskilpailu

Ilmoittautuminen syksyn 2017 sanataideryhmiin on alkanut

toukokuu 18, 2017

Alkamassa myös uusia ryhmiä, mm. Mysteeri 9-12 -vuotiaille lapsille Marjalan koululla. Lisätietoa ylävalikon kohdasta ”Ryhmät”. Ilmoittautuminen kansalaisopistolle puh. 013 337 5929 tai verkossa (https://www.opistopalvelut.fi/joensuu/courses.php?l=fi).

Sääntömääräinen kevätkokous to 27.4. klo 18

huhtikuu 14, 2017

 

KUTSU KEVÄTKOKOUKSEEN

Sanaratas ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään torstaina 27.4. klo 18 Joensuun pääkirjaston (Koskikatu 25) kokoustila 2:ssa.

 

Päätettävät asiat:

1. Kokouksen avaaminen

2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Esitetään vuoden 2016 vuosikertomus,  tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

Kokouksen päättäminen

Tervetuloa!

Sanaratas ry:n Voi poijaat! -tarinatyöpajat taidemuseo ONNIssa

helmikuu 8, 2017

JTM_Voipoijaat

Sanaratas ry järjestää alakoulun 1.-3. luokille tarinatyöpajoja Reetta Gröhn-Soinisen Voi poijaat! –näyttelyyn liittyen. Taidemuseon näyttelytilassa viikolla 11 (13.-17.3.) järjestettävien työpajojen kesto on n. 45 min.

Työpajojen aikataulu on seuraava:
ma 13.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15
ti 14.3. klo 8.15, klo 10.15
ke 15.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15
to 16.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15
pe 17.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15

Ilmoittautumiset 28.2. mennessä:
Henna Karhapää
Amanuenssi (sijainen)
henna.karhapaa@jns.fi
puh. 050 351 8609

Kirjat ja kaverit -sanataideleiri

helmikuu 2, 2017

Kontiolahden kirjastolla järjestetään 17.-18.2. ”Kirjat ja kaverit” -sanataideleiri 9-12 -vuotiaille. Leiri alkaa perjantaina klo 17 ja kestää lauantaihin klo 15 asti. Luvassa leiri-ihanaa, ulkoilua, leikkiä ja yö majassa kirjaston hyllyjen välissä! Leirin hinta on 30€ (Sanarattaan jäsenille -10%). Ilmoittautumaan pääset valikosta ”Leirit”. Tervetuloa mukaan!

web_videoleirijuliste3

Miusta on…! -ryhmät alkavat

tammikuu 18, 2017

logo_kake_varillinen

Tänään on juuri oikea aika ryhtyä tuumasta toimeen.
Tänään on juuri oikea aika tehdä kunnon pyörälenkki.

Ensi viikolla Ti 24.1. ja To 26.1. alkavat
aikuisten työikäisten ryhmät klo 14-16
Rantakylässä Viadia Lähiötalon kerhohuoneella,
Riihisärkänkatu 6.

Olen iloinen kevään ensimmäisestä
aurinkoisesta päivästä pilvisten päivien jälkeen!
Olen iloinen, kun ei sada, ei ole pakkasta, on hyvä olla ulkona.

Ryhmässä kokkaamme pientä päiväpalaa yhdessä,
muistelemme menneitä ja suunnittelemme tulevaa
ja keskustelemme.

Vielä joskus minä näytän teille.
Vielä minä joskus kirjoitan oman kirjan.

Ryhmät kokoontuvat viikoittain tai kahden viikon välein.

Unelmoin siitä että saisin olla tässä kunnossa.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ryhmään,
ota yhteyttä: miustaon@gmail.com
tai lomakkeella, joka löytyy ryhmät aikuisille -sivuilta.

Tulevaisuus on arvaamaton.

Lämpimästi tervetuloa!

Miusta on…! -hanke on osa kaupungin kehittämishanketta,
jota rahoittaa ESR, Etelä-Savon ELY-keskus ja Joensuun kaupunki.

Mietteet kerätty 18.1.2017 Rantakylässä.