Lastenkirjat heräsivät eloon leiriläisten käsissä

syyskuu 22, 2017

Sanarattaan Löydä lastenkirjaan -päiväleiri valtasi Joensuun Perheentalon viime viikon lauantaina. 7–13-vuotiaat leiriläiset pääsivät päivän aikana uppoutumaan lastenkirjojen maailmoihin neljässä eri työpajassa.

Leiri_Räppääjä_Kaisla Tikkanen (vas.) ja Hertta Vuokkonen

Leiripäivä aloitettiin tutustumisella, olihan leiriläisiä saapunut niin Joensuusta, Kontiolahdelta kuin Liperistäkin. Esittelyiden jälkeen leiri pääsi todenteolla alkamaan, kun leiriläisille esiteltiin päivän aiheena olleet lastenkirjat, ja jokainen sai äänestää, mikä kirjoista tuntui mielenkiintoisimmalta.
Lasten päätöksellä työpajojen aiheiksi valikoituivat Siri Kolun kirjoittama Me Rosvolat, Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen Tikkumäen talli, Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä sekä Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen Kepler62.

Leiri_Kepler62-paja

Leirin aikana jokaisessa työpajassa ahkeroitiin kirjoihin viittaava maailma sanataideopettajien johdolla. Yhdestä huoneesta tuli Riikka Linjaman avustamana Me Rosvoloiden auto, toisesta Veera Kivijärven opastamana tulevaisuuden kaupunki, kolmannesta Minna Tahvanaisen johdolla Tikkumäen tallija neljännestä Minna Hoffrenin luotsauksella Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiö.

Leiri_Räppääjäpaja

Jokaisella pajalla erilainen inspiraatio
Inspiraatiota huoneiden sisustamiseksi haettiin ensimmäisenä lukemalla tarinat. Sen jälkeen jokaisessa pajassa alkoi kiivas pohdinta, mitä huoneeseen halutaan ja miten sen voisi toteuttaa. Esimerkiksi Me Rosvolat -huone alkoi muodostua hiljalleen lego-palikoista yhdessä rakennetun hahmon kautta. Huoneesta tuli lopulta Rosvoloiden auto aina rattia ja ryöstösaaliin kuljettamiseen oivallista takakonttia myöten.
Kepler62-huoneessa lapset loivat avaruusaluksiaan piirrellen mieleistään tulevaisuuden kaupunkia kuunnellen samalla avaruusseikkailua äänikirjana.
– Me ollaan tänään esimerkiksi maalattu yhdessä mieleisemme tuleva kaupunki, 7-vuotias Miro Lehikoinen esitteli.

Avaruusalusten suunnitteluun uppoutuneet pojat pääsivät lisäksi miettimään, miten pitkälle aurinkokunnassa aluksella pääseekään, ja mitä aseita sen mukana kulkee. Kattoon myös ripustettiin naru, jolle asetettiin päivän aikana koelennätettyjä paperisia avaruusaluslennokkeja.

leiripiirros_Kepler62

Tallissa uppouduttiin tarinoihin
Tikkumäen talli -kirjojen innoittamasta huoneesta kuului innostunutta puhetta ja riemukkaita huudahduksia, kun tallimaailmaan uppoutuneet tytöt suunnittelivat, mitä kaikkea Uljas-hevosen syntymäpäiväjuhlille voisikaan keksiä. Tytöille oli heti selvää, että juuri ponisynttärit he halusivat Uljaalle rakentaa, vaikkei itse inspiraation lähteenä olleen kirjan tarinassa Uljaalla synttäreitä sattunutkaan olemaan.

– En ole ennen kuullut näitä tarinoita, mutta heppakerhossa käyn joka viikko ja siksi halusin ehdottomasti tänne, 8-vuotias Ronja Kekkonen jutteli askartelun lomassa.
Tyttöjä ohjannut sanataideopettaja Minna Tahvanainen nauroikin päivän päätteeksi tyttöjen intoutuneen tarinoista itse asiassa niin paljon, että he olivat leirin lopuksi jo omaksuneet itselleen kirjojen hahmotkin.

Leiri_Tikkumäkipaja

Luvan kanssa sotkeminen vaikeaa
11-vuotias Hertta Vuokkonen sekä 13-vuotiaat Fanni Linjama ja Kaisla Tikkanen puolestaan suunnittelivat ja sisustivat Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiötä. Kaisla kertoi tienneensä heti kirjavinkkauksen loputtua haluavansa Räppääjä-huonetta tekemään, sillä Risto-tarinat olivat jo entuudestaan tuttuja.
– Varsinkin aiemman kuvittajan kuvitukset ovat kivoja, ja niistä sai heti ideoita, mitä tänne voisi tehdä, Kaisla kertoi askarrellessaan samalla Hertan kanssa kaukosäätimiä olohuoneen televisiolle.

Fanni koetti samaan aikaan parhaansa mukaan sotkea huonetta vastaamaan Räppääjä-kirjojen tunnelmaa. Yhdestä asiasta tytöt olivat varmoja: kotona on paljon helpompi sotkea kuin leirillä luvan kanssa.

– Tuntuu jotenkin oudolta ja vaikealta sotkea täällä. Omassa huoneessa se ei olisi ongelma, jättäisi vain vaatteita ja muita tavaroita lojumaan lattialle… tytöt nauravat.

Leiriläiset keksivät tehtäviä sekä kokkasivat työpajansa aiheeseen liittyviä pikkuherkkuja Sanarattaan iltapäivällä pidettyä kaikille avointa Löydä lastenkirjaan -tapahtuman kävijöille.

Teksti: Susanna Eriksson

Tapahtuma_ tarjottavat3

LÖYDÄ LASTENKIRJAAN La 16.9. Perheentalolla

syyskuu 1, 2017

LÖYDÄ LASTENKIRJAAN -sanataideleiri 8-12-vuotiaille klo 9–14

Tervetuloa sanataideleirille tutustumaan kirjoihin ja luomaan itse valittuihin kirjoihin pohjautuvia maisemia huoneisiin. Näihin maailmoihin on myöhemmin mahdollisuus vaikka koko perheen tutustua. Sanataideleiri on maksuton, ilmoittautuminen info@sanaratas.net. Leiri täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

LÖYDÄ LASTENKIRJAAN -lastenkirjallisuustapahtuma kaikille klo 15–18

Perheentalon huoneet ovat muuttuneet kirjojen maailmoiksi, joissa voi seikkailla ja tehdä sanataideopettajien johdolla luovia tehtäviä. Jokaisesta huoneesta saa leiman passiin, ja keittiöstä saa pientä purtavaa ja juotavaa passin leimoja vastaan.

Järjestäjänä Sanaratas ry ja Joensuun seutukirjasto, Joensuun kaupungin, Alli Paasikiven säätiön ja Pelastakaa Lapset ry:n tuella.

Kirjoituskilpailu 13-20 -vuotiaille

elokuu 16, 2017

Osallistu ”Pulpetti puristaa” -kirjoituskilpailuun! Kilpailun järjestää lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemaa edistävä IBBY Finland ry yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa ja se on osa Mielenterveysviikon Työ mielessä -kampanjaa. Tekstilaji on vapaa.

Työt tulee jättää 30.9. mennessä osoitteella Noora Miettinen, Granfeltintie 2A, 00570 Helsinki. Tekstit on kirjoitettava koneella A4-kokoisille arkeille ja varustettava nimimerkillä. Tekstien pituus voi olla korkeintaan neljä liuskaa. Mukaan tulee liittää tekijän oikea nimi ja osoite erillisessä, suljetussa kuoressa.

Kilpailun tulokset julkistetaan marraskuussa. Kilpailussa jaetaan 300, 200 ja 100 euron rahapalkinnot ja kirjapalkintoja. Palkittuja töitä julkaistaan IBBY Finland ry:n Virikkeitä -verkkolehdessä. Onnea kilpailuun!

 

 

 

Kesäsanis 9-18 -vuotiaille ikäryhmittäin Kiviniemen luontotilalla 6.-8.8.

kesäkuu 20, 2017

Kesäsanis järjestetään Kiviniemen luontotilalla 6.-8.8. Leiri alkaa sunnuntaina klo 11 ja päättyy tiistaina klo 17. Leirillä tutustutaan kaikin aistein, pelaten ja temmeltäen, kuvaten ja dokumentoiden suomalaisten nuorten kirjojen maailmaan. Ota oma lempikirjasi mukaan!

Hinta 75 euroa (jäsenille alennus -10%). Hintaan sisältyy leiriohjelma, ruokailut ja vakuutus.

Kiviniemen luontotila sijaitsee Herajärven rannalla Kontiolahden kunnassa osoitteessa Mustalahdentie 27, 81160 Romppala. Lisätietoja leiripaikasta osoitteessa http://www.korpisoturi.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=59.

Leirille ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen info@sanaratas.net

Tervetuloa mukaan!kesasanis_reso72

Kirje opettajalle -kirjoituskilpailu

toukokuu 30, 2017

Kirjoituskilpailun säännöt

Kirje opettajalle -kirjoituskilpailun säännöt

OAJ Pohjois-Karjala yhteistyökumppaneineen järjestää osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa kirjoituskilpailun Kirje opettajalle.

Kilpailussa kerätään kirjeen muodossa kirjoitettuja muistoja opettajista Suomen 100-vuotisen historian ajalta. Osallistua voi kuka tahansa Pohjois-Karjalassa koulua käynyt tai opiskellut henkilö. Kirjoituskieli on suomi. Sarjat kilpailussa:

I. 1960-luvulla tai sitä ennen syntyneet.

II. 1970 – 1990 -luvuilla syntyneet.

III. 2000-luvulla syntyneet.

Lisätietoja: http://www.oajpk.fi/kirjoituskilpailu

Ilmoittautuminen syksyn 2017 sanataideryhmiin on alkanut

toukokuu 18, 2017

Alkamassa myös uusia ryhmiä, mm. Mysteeri 9-12 -vuotiaille lapsille Marjalan koululla. Lisätietoa ylävalikon kohdasta ”Ryhmät”. Ilmoittautuminen kansalaisopistolle puh. 013 337 5929 tai verkossa (https://www.opistopalvelut.fi/joensuu/courses.php?l=fi).

toukokuu 8, 2017

kurpitsaleiri_13_19v_reso72

kurpitsaleiri_7_12v_reso72

kurpitsaleiri_3_6v_reso72

Sääntömääräinen kevätkokous to 27.4. klo 18

huhtikuu 14, 2017

 

KUTSU KEVÄTKOKOUKSEEN

Sanaratas ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään torstaina 27.4. klo 18 Joensuun pääkirjaston (Koskikatu 25) kokoustila 2:ssa.

 

Päätettävät asiat:

1. Kokouksen avaaminen

2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Esitetään vuoden 2016 vuosikertomus,  tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

Kokouksen päättäminen

Tervetuloa!

Sanaratas ry:n Voi poijaat! -tarinatyöpajat taidemuseo ONNIssa

helmikuu 8, 2017

JTM_Voipoijaat

Sanaratas ry järjestää alakoulun 1.-3. luokille tarinatyöpajoja Reetta Gröhn-Soinisen Voi poijaat! –näyttelyyn liittyen. Taidemuseon näyttelytilassa viikolla 11 (13.-17.3.) järjestettävien työpajojen kesto on n. 45 min.

Työpajojen aikataulu on seuraava:
ma 13.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15
ti 14.3. klo 8.15, klo 10.15
ke 15.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15
to 16.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15
pe 17.3. klo 8.15, klo 9.15, klo 10.15

Ilmoittautumiset 28.2. mennessä:
Henna Karhapää
Amanuenssi (sijainen)
henna.karhapaa@jns.fi
puh. 050 351 8609

Kirjat ja kaverit -sanataideleiri

helmikuu 2, 2017

Kontiolahden kirjastolla järjestetään 17.-18.2. ”Kirjat ja kaverit” -sanataideleiri 9-12 -vuotiaille. Leiri alkaa perjantaina klo 17 ja kestää lauantaihin klo 15 asti. Luvassa leiri-ihanaa, ulkoilua, leikkiä ja yö majassa kirjaston hyllyjen välissä! Leirin hinta on 30€ (Sanarattaan jäsenille -10%). Ilmoittautumaan pääset valikosta ”Leirit”. Tervetuloa mukaan!

web_videoleirijuliste3

Miusta on…! -ryhmät alkavat

tammikuu 18, 2017

logo_kake_varillinen

Tänään on juuri oikea aika ryhtyä tuumasta toimeen.
Tänään on juuri oikea aika tehdä kunnon pyörälenkki.

Ensi viikolla Ti 24.1. ja To 26.1. alkavat
aikuisten työikäisten ryhmät klo 14-16
Rantakylässä Viadia Lähiötalon kerhohuoneella,
Riihisärkänkatu 6.

Olen iloinen kevään ensimmäisestä
aurinkoisesta päivästä pilvisten päivien jälkeen!
Olen iloinen, kun ei sada, ei ole pakkasta, on hyvä olla ulkona.

Ryhmässä kokkaamme pientä päiväpalaa yhdessä,
muistelemme menneitä ja suunnittelemme tulevaa
ja keskustelemme.

Vielä joskus minä näytän teille.
Vielä minä joskus kirjoitan oman kirjan.

Ryhmät kokoontuvat viikoittain tai kahden viikon välein.

Unelmoin siitä että saisin olla tässä kunnossa.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ryhmään,
ota yhteyttä: miustaon@gmail.com
tai lomakkeella, joka löytyy ryhmät aikuisille -sivuilta.

Tulevaisuus on arvaamaton.

Lämpimästi tervetuloa!

Miusta on…! -hanke on osa kaupungin kehittämishanketta,
jota rahoittaa ESR, Etelä-Savon ELY-keskus ja Joensuun kaupunki.

Mietteet kerätty 18.1.2017 Rantakylässä.

Ilmoittautuminen kevään 2017 sanataideryhmiin on alkanut

joulukuu 28, 2016

Sanataideryhmiä kokoontuu Joensuussa, Ylämyllyllä, Lehmossa, Sotkumassa ja Outokummussa.

Kaikki sanataideryhmät kuvauksineen löytyvät valikosta Ryhmät.

Sanataide on sanoilla, ajatuksilla ja lauseilla leikkimistä. Sanataideharrastus kehittää luovuutta ja vuorovaikutustaitoja, rikastuttaa kieltä ja mielikuvitusta sekä opettaa havainnointia ja ajattelua. Sanataideopetuksen lähtökohtia ovat ilo, leikki, mielikuvitus ja kokemuksellisuus.

Sanarattaalla ryhmiä työikäisille

lokakuu 18, 2016

juliste-miusta-on-_-1

Sanaratas kutsuu työikäisiä osallistumaan Miusta on! -ryhmiin Rantakylässä.

Ryhmät kokoontuvat ViaDia Joensuun Rantakylän Lähiötalon kerhohuoneessa joka toinen viikko tiistaisin/torstaisin klo 14–16. Ryhmässä valmistetaan pientä päiväpalaa yhdessä, syödään, keskustellaan, tarinoidaan ja tehdään suunnitelmia.

Omat ideasi ryhmän toimintaan ovat tervetulleita. Ryhmät aikuisille -sivulta voit ilmoittautua ryhmään, esittää ideoitasi tai antaa vinkkejä.

Tervetuloa mukaan!

Nyt on aika ilmoittautua kesän leireille!

toukokuu 5, 2016

Aurinko

Aurinko kutittaa jo varpaita… kesä on varmasti ihan nurkan takana, ellei jo tässä. Nyt on mahdollista ilmoittautua kesän leireille. Sanaratas järjestää kesällä leirejä Joensuun pääkirjastolla päiväleireinä 3–18-vuotiaille toisella lomaviikolla ja elokuun alussa kunnon neljän päivän KESÄSANIKSEN (9–18v). Sanarattaan leireillä tänä vuonna kurkistellaan tarinateatteriin, kokeillaan tarinoida ja esittää niitä eri tavoin. Tervetuloa!

 

TARINATÄHTIKILPAILU LA 9.4.2016 klo 14 Polvijärvellä

maaliskuu 14, 2016

TARINATAHTIKILPAILUMAINOS_nettiversio

Sanaratas ry järjestää perinteisen maakunnallisen Tarinatähti –tarinankerrontakilpailun. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia kirjoittamisharrastuksen, tarinankerronnan ja kirjallisuuden pariin ja oman luovuutensa kehittämiseen. Kilpailuun voi osallistua yksin tai lapsiryhmässä yhtenäiseksi kokonaisuudeksi katsottavalla suorasanaisella, runo- tai draamamuotoisella tarinalla.

Tarinatähti-kilpailun tuomareina ovat runoilija FT Jussi Hyvärinen ja Kinahmon teatterin ohjaaja Päivi Voutilainen. Kilpailutarinoissa arvostetaan omaperäisyyttä, mielikuvitusta ja erityisesti kertojantaitoja.

Tarinatähti-kilpailun järjestää Sanaratas ry Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan tuella. Polvijärven kunta ja Joensuun seutukirjasto ovat mukana yhteistyössä.

TARINATÄHTIKILPAILUN SÄÄNNÖT

1. Maakunnallinen Tarinatähti -tarinankerrontakilpailu on tarkoitettu peruskoulun 1.-6.-luokkien oppilaille (7-12-vuotiaille). Kilpailun järjestää Sanaratas ry yhteistyökumppaneineen ja kilpailu on osa Väläkkyvä Jäläki –runotapahtumaa ja Polvijärven 140-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.
2. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia kirjoittamisharrastuksen, tarinankerronnan ja kirjallisuuden pariin ja oman luovuutensa kehittämiseen.
3. Kilpailuun voi osallistua yksin tai lapsiryhmässä yhtenäiseksi kokonaisuudeksi katsottavalla tarinalla.

KILPAILUAIKA

4. Kilpailuun ilmoittaudutaan osoitteeseen info@sanaratas.net. Kerro ilmoittautuessasi tarinankertojan nimi, ikä, osoite ja huoltajan yhteystiedot.
5. Ilmoittautumisen tulee olla perillä 07.04.2016. Kilpailu pidetään 09.04.2016 klo 14 Polvijärven koulukeskuksen B-talon aulassa.

KILPAILUSSA KERROTTAVAT TARINAT

6. Kilpailutöiden on oltava esittäjiensä itse kirjoittamia tarinoita. Tuomaristo arvioi tekstiä ja sen kerrontatapaa. Esitystilanteessa saa olla mukana rekvisiittaa. Jokainen esiintyjä huolehtii itse rekvisiitan tuomisesta paikalle ja myös sen pois viemisestä.
7. Hyväksyttäviä töitä ovat suorasanaiset, runomuotoiset tai draamamuotoiset tarinat.
8. Kilpailukielenä on suomi.

KILPAILUTÖIDEN ARVOSTELEMINEN

9. Tarinatähti-kilpailun tuomareina ovat runoilija FT Jussi Hyvärinen ja Kinahmon teatterin ohjaaja Päivi Voutilainen.
10. Kilpailutarinoissa arvostetaan omaperäisyyttä, mielikuvitusta ja kertojantaitoja. Sopiva pituus tarinalle on 2-5 minuuttia.

PALKINNOT

11. Tuomaristo päättää 100 euron suuruisen palkintosumman jakamisesta parhaaksi katsomallaan tavalla. Lisäksi osallistujille jaetaan kirjapalkintoja ja leirilahjakortteja.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Kilpailijoilla on mahdollisuus osallistua Polvijärven nuorisotiloissa (Polvijärventie 6) 08.-09.04.2016 pidettävälle sanataideleirille ja viimeistellä tarinaansa tai opetella leirillä mikrofonin käyttöä ja tarinan esittämistä. Ilmoittautuminen 06.04.2016 mennessä osoitteeseen info@sanaratas.net. Mukaan leirille mahtuu 25 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Leirin hinta 30 euroa.

Sanataidepolkukoulutus pe 4.3. klo 13.00

maaliskuu 2, 2016

Opettajat_kuvitus

Joensuun pääkirjaston Muikkusalissa pe 4.3. klo 13.00-19.00

Sanarattaan perinteinen Sanataidepolku kurkistaa vertaisvinkkaukseen ja siihen miten kirjavinkkaus voi vastata uudistuvan opettussuunnitelman tarpeisiin. Sanataidepolun lopuksi on ryhmänohjaajakoulutus.

Koulutus soveltuu koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle, taidekasvattajille, kirjavinkkareille ja kaikista kirjallisuudesta tai ryhmänohjaustaitojensa kehittämisestä kiinnostuneille.

13.00 Mikä ihmeen vertaisvinkkaus? Sanataideopettaja Riikka Linjama.
13.30 Kirjavinkkaus uudistuvan opetussuunnitelman tukena.
Informaatikko Ulla Pötsösen alustus ja yleisökeskustelu
14.30 Vertaisvinkkausdemo, esikouluryhmä Kulkurien vertaisvinkkaustempauksen esittely ja ryhmäkeskustelu vertaisvinkkauksen mahdollisuuksista.
Sanataideopettaja Pia Paananen
15.30-16.00 Välillä pidetään taukoa. Kahvila Pilkku on auki, jos haluaa kahvitella.
16.00-19.00 Millainen ryhmänohjaaja olen?
Mari Nupponen Kotikartanoyhdistyksestä auttaa omaan ryhmänohjaajuuteen kasvamisessa.

Vapaa pääsy.

Seikkailuystävykset-leiri 6-9-vuotiaille Kontiolahdella

tammikuu 20, 2016

Seikkailuystävykset

Kontiolahden kirjastossa (Puutarhatie 5)

Pe 5.2. klo 17 – La 6.2. klo 15

Leirillä vinkkaamme kirjoja, piirrämme, kerromme tarinoita, luemme, laskemme mäkeä ja loiomme kirjaston hyllyjen välissä.

Tule mukaan hauskanpitoon!

Leirin hinta: 30 € (Sanarattaan jäsenet -10%)

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 1.2. mennessä info@sanaratas.net / 040 7247 246

Leirin järjestää Sanaratas ry, Joensuun Seutukirjasto ja Kontiolahden kunta.

www.sanaratas.net

Lapsi tekee Joulun.

joulukuu 24, 2015

joulukuusi

Äiti sisälle jo astuu,
ilon kyynelistä kastuu
silmät kaikkien,
kun hän heille leipäpalan
jakaa kullekin ja kalan.
Mihin, mihin verratahan,
ilo lapsien?

Köyhän lapsen joulukuusi
loistaa kankahalla…
tähdet saa sen kynttilöiksi,
lunta namusiksi.

Taivaan ruskopilvet verhoo
köyhän joulupuuta,
kruununa sen kirkkahinta
katsoo köyhä kuuta.

Köyhän lapsen joulukuusi
loistaa joka illoin,
köyhä sitä katseleepi,
riemastuupi silloin.

Oi lapsuuden joulu, vielä sun juhlaas salaa
käyn  takaisin elämän suuren, mutkaisen tien.
Miten sokaissut kirkkaan lapsen silmäni lien,
sinun kynttiläs lempeät vielä sen kalvossa palaa.

(Sanat: Kreeta Haapasalo, Aapo Pärnänen, Kaarlo Sarkia)

Joulutaikaa!

NAPEROSANIS 3–6-VUOTIAILLE

joulukuu 23, 2015

pieniSTATUSILMAISU

Ensi vuonna 3–6-vuotiaat pääsevät vanhempineen yhteiseen runoleikkiin! Siellä tallustellaan ja lennetään perinteisten ja uusien lorujen tahtiin, kurkistetaan kuvakirjoihin ja runokirjoihin sekä sadutetaan omia tarinoita. Lorukorttipussukat saa viedä kotileikkeihin iloksi.

Maanantaisin alkaen 18.1.Muikkunen-salissa kirjaston lastenosastolla klo 18:15–19. Ilmoittautuminen Puh. 013 337 5929, kurssin nro: 160535 (kesto:11t / hinta:26€)

Tervetuloa!
t.Riikka-ope

Puutarhamuutos

joulukuu 22, 2015

DSCN2209

Itämaan tietäjä?

Ei, vaan ritari.

Ritarihahmot olivat suosittuja oman puutarhan vartijoita
Runo pu(hu)utarhassa -leirillä kesäkuussa 2015.

Ensi kesänä 13.-17.6.2016 Joensuun pääkirjastolla
puutarha joutuu muutosten kouriin.

Puutarhamuutos -sanataideleirit 3–20-vuotiaille ikäryhmittäin.

Tervetuloa!

R L

Inkkarileiri lauantaina 9.1.2016 Joensuun Perheentalolla

joulukuu 21, 2015

Inkkaripaja

Yhdelle leikki-inkkarille on vielä tilaa tällä leirillä.

Uii Uii Ui hu huu!
Uii Uii Ui hu huu!
Uii Uii Ui hu huu!

ilmoittautumiset: info@sanaratas.net

Arvoitus

joulukuu 20, 2015

DSCN3308

Ketkä?
Missä?
Milloin?
Miksi?

– KESÄSANIS 2015 -sanataideleiriläiset.
– Varparannan leirikeskuksen rannassa.
– heinäkuun lopulla.
– huvin vuoksi.

Oletko sinäkin mukana siellä ensi vuonna elokuussa 2016?

RL

Joululaulutiivistelmä

joulukuu 19, 2015

DSCN3390

Joululauluja on tullut kuunneltua paljon.
Tässä eräs tiivistelmä:

Maassa rauha suloinen,
hyvä tahto ihmisten!

Me taasen laulamme riemuiten,
kun joulu, joulu on meillä!

Lapsilla on, lapsilla on
aamusta iltaan hauskaa.

Latva saapi tähtösen,
oksat kaikki, tiedät sen,
paljon kynttilöitä!

Sitten leikitellään kuusen alla,
kuusen alla.

Kuusen kirkkahan luona heille
siintää onnelan kaukomaat.

Käy lämmin henkäys talvisäässä,
kun joulu on, kun joulu on.

Kauneimmista
säkeet valitsi
Riikka Linjama

Tarinateatteria leireillä ensi vuonna!

joulukuu 18, 2015

Syksyllä 2015 osa Sanaratas ry:n sanataideopettajista opetteli tekemään tarinateatteria teatteri-ilmaisunohjaaja Anneli Mahlamäen johdolla. Tarinateatteri on soveltavan teatterin muoto, jossa jokaisen oma muisto, kokemus tai ajatus tehdään eläväksi näyttelijöiden ja muusikon avulla. Tarinateatterissa kaikki tapahtuu improvisoidusti.

Ensi vuoden teema Sanarattaan toiminnassa on TARINATEATTERI, mitä kaikkea kivaa se tuokaan tullessaan! Lapset pääsevät tekemään ja kokemaan tarinateatterin tekemistä!

Anneli Mahlamäki

Utran tarinatehtaan tuutista

joulukuu 17, 2015

hama

Joulutaika

Jos kohtaat kuusi joulupukkia lumessa,

poimit kuusi oravaa puusta,

kosket kuutta lahjaa kuusen alla,

kerrot kuusi salaisuutta tontulle,

näet kuusi tähteä maassa,

silloin kuusi toivetta toteutuu.

Mutta aamulla, voi aamulla,

kuusi kuusta katoaa.

  • Siiri

 

Mitä aineksia tarvitaan unihiekkaan? Millaisia unia myy unimatkatoimisto? Millaisen unilaulun laulaa Hämärinkäinen? Miten toimii unisieppari? Millainen on joulun taika?

Syksyllä Utran koululla aloitti toimintansa Tarinatehdas-kerho. Kerhossa hypättiin unien ja yön maailmaan. Luettuja kirjoja olivat mm. Hämärinkäinen (Mila Teräs ja Karoliina Pertamo), Lohikäärmeunia (Sanna Tahvanainen, Jenny Lucander), Tähtienlaskijan runoja (Tuulia Aho, Aino-Maija Metsola).

Kerhossa on muun muassa leikitty, kuviteltu kummallisuuksia, kirjoitettu reseptejä ja runoja, kerrottu tarinoita ja tapahtumia, piirretty ja askarreltu, vinkattu hyviä kirjoja ja luettu ja kuunneltu kirjoja.

Kevätlukukaudella kerho jatkaa toimintaansa Utran koululla keskiviikkoisin klo 15.30-17. Ensimmäinen kokoontuminen on 20.1. Kerho toivottaa myös uudet mielikuvitusmatkailijat tervetulleeksi!

Teija Paavilainen