Sanaratas

joulukuu 5, 2015

Esittely

Sanaratas ry on sanataidekasvatusta tukeva ja kehittävä järjestö, jonka tarkoituksena on levittää sanataideharrastusta Pohjois-Karjalassa ja luoda sille pysyvä toimintaverkosto. Sanaratas järjestää sanataideryhmiä ja -leirejä sekä kouluttaa ja rekrytoi sanataidekasvatuksesta kiinnostuneita opettajia. Sanaratas tekee yhteistyötä muun muassa Joensuun seutukirjaston ja Joensuun seudun kansalaisopiston kanssa.

Historia

Historia Pohjois-Karjalan kirjailija yhdistys Ukri käynnisti keväällä 2005 Sanaratas-hankkeen, jonka tavoitteena oli kehittää lasten ja nuorten sanataidekasvatusta koko maakunnassa. Tuolloin ei ollut yhtään sanataideryhmää mutta tällä hetkellä ryhmiä on Joensuun, Liperin, Kontiolahden ja Outokummun alueilla. Osa ryhmistä on Ukrin hallinnoimia ja osassa Ukrin kouluttamat sanataideopettajat työskentelevät Joensuun seudun kansalaisopiston ryhmien opettajina.

Hanke järjestyi vuonna 2006 Pohjois-Karjalan kirjailija yhdistys Ukrin jaostoksi. Kalevalanpäivänä 2010 kokoonnuimme Sanaratas ry:n perustamiskokoukseen.

Rahoittajat

Vuosittain Sanaratas on saanut avustuksia Joensuun kaupungilta, Kontiolahden kunnalta, Outokummun kaupungilta, Itä-Suomen aluehallintovirastolta ja Pohjois-Karjalan taidetoimikunnalta. Avustuksia on saatu  OLVI-säätiöltä, Alli Paasikiven säätiöltä, Liperin kunnalta ja WSOY:n kirjallisuussäätiöltä, Aino ja Olla Teräsvuoren säätiöltä ja Valtion kirjallisuustoimikunnalta,

Näiden rahoittajien lisäksi monet muutkin tahot ovat vuosien varrella rahoittaneet yhdistyksemme hankkeita.

Suurin yksittäinen sanataidehanke on Teksti työksi -hanke, joka saa vuonna 2017 Kaupunkikeskusten kehittämishankkeen osana yli 40 000 euroa Euroopan sosiaalirahaston, Etelä-Savon ELY-keskuksen ja Joensuun kaupungin rahoitusta.

Tämän lisäksi samojen rahoittajien Miusta on…! -hanke sai vuosina 2016-2017 tukea 27 000 euroa.

METSÄNPEITTO-hankkeessa vuonna 2016 tavoitimme ennätysmäärän lapsiyleisöä, yli 500 lasta. Hanketta rahoitti pääasiassa Pohjois-Karjalan kulttuurirahasto 8000 eurolla. Tämän lisäksi Joensuun seutukirjasto osallistui tuhannella eurolla ja Tohmajärven kirjasto osti kaikille kunnan 0-2-luokkalaisille METSÄNPEITTO-kirjastoseikkailun kahdella tuhannella.

Vuonna 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella toteutimme Sanataidepalikat-hankkeen, jonka suuruus oli 20000 euroa.

Isot hankkeet vievät toimintaa eteenpäin harppauksin. Pienemmät hankkeet tukevat sanataidetoiminnan moninaisuutta Pohjois-Karjalassa.

Kiitos kaikille toimintaamme eri tavoin tukeneille!