Ensti Linjama on vuoden 2018 Tarinatähti!
Sanaratas järjesti lauantaina 26.5. Tarinatähtikilpailun ala-astelaisille Enon Louhiojalla Louhitalossa.
– Tulin vain rennosti tänne kilpailuun enkä olisi ikinä arvannut, että voitan ensimmäisen palkinnon. Ajattelin laittaa palkintorahan säästöön puhelinta varten. Puhelin maksaa 220 euroa, joten tämä on hyvä alku säästämiselle, kertoili Ensti Linjama tuntemuksiaan kilpailun voittamisesta.
Rahapalkinnoille sijoittuivat Ensti Linjama, Anni Pieviläinen sekä Mio Paananen. Enstin tarinassa arvostettiin erityisesti esiintymistä, Annin tarinan vahvuus oli monitaiteisuudessa ja huolellisessa valmistelussa, Mion tarina taas oli tarinana paras.
Kaikki yhdeksän osanottajaa kertoivat omat tarinansa vuorollaan yleisölle ja tuomareille, Hannele Turuselle ja Tero Sarkkiselle. Apuna tarinoiden elävöittämisessä käytettiin muun muassa erilaisia ääniä, piirroksia tarinan hahmoista, muuta rekvisiittaa sekä pianonsoittoa.
Kun tuomarit vetäytyivät pohtimaan vaikeaa valintaa toinen toistaan loistavampien tarinankertojien välillä, yleisö pääsi nauttimaan kirjavinkkaamisesta ja kahvittelusta.
Tuomarit kehuivat kaikkien osallistujien tarinankerrontaa. Kuvassa vasemmalta oikealle: Hannele Turunen, Tero Sarkkinen ja Anneli Mahlamäki.
Kilpailun päätteeksi tuomarit palasivat julistamaan voittajat sekä jakamaan kirja- ja rahapalkintoja sekä leirilahjakortteja kilpailun osallistujille. Kaikki osallistujat saivat kirjapalkinnon sekä diplomin, johon tuomarit olivat kirjoittaneet erityismaininnan arvoisia osia esityksestä. Lisäksi jaettiin leirilahjakortteja ja kolmelle parhaiten sijoittuneelle jaettiin rahapalkintoja sadan euron edestä.
Ennen kilpailua Louhitalolla oli Tarinatähtileiri, jossa leiriläiset pääsivät kirjoittamaan ja hiomaan tekstejään sekä kokeilemaan esiintymistä yleisön edessä ennen kilpailua.
Tarinankertojien saavuttua leirille leirin ohjelma alkoi sanataideopettajan vetämien tutustumisleikkien jälkeen oman tarinan parissa. Jokainen leiriläinen sai tehdä omaa tarinaansa seuraavan päivän kilpailua varten ja kunkin tarinan valmiusasteesta riippuen kirjoitelmaa joko suunnitteltiin ja kirjoitettiin puhtaaksi tai hiottiin entistäkin ehommaksi.
Lapset rakensivat mitä upeimpia majoja erilaisia kankaita ja pöytätasoja käyttäen. Uni tuli hyvin taianomaisissa majoissa, jotka loivat retkitunnelmaa.
Itse rakennetussa majassa kelpaa yöpyä.
Seuraava päivä alkoi Anneli Mahlamäen vetämällä sanataidepajalla, jossa harjoiteltiin esiintymistä ja äänenkäyttöä sekä kiinnitettiin huomiota yleisön huomioimiseen katsekontaktilla. Yhdessä mietittiin elekielen merkitystä ja sitä, millainen ääni vaikkapa sudella voisi olla. Pääsivätpä leiriläiset vielä tekemään ryhmänä yhteisen ääniteoksenkin.
– Tärkeää esiintymisessä on se, että ääni kuuluu. Jos esiintyessä jännittää, ääni voi pienentyä, Anneli neuvoi leiriläisiä.
Ääniteos valmistumassa.
Esiintymistä harjoiteltiin ennen varsinaisia tarinankerrontakokeiluja erilaisilla harjoituksilla. Tarinankerrontaa saatiin kokeilla myös yhdessä, kun pienissä ryhmissä luotiin improvisaation siivittämä tarina. Ensin tarinaa kerrottiin keksimällä vuorotellen yksi sana kerrallaan, sitten kokonaisten lauseiden kera.
Kun päivemmällä tarinat oli saatu kokoon ja jokainen oli kokeillut oman tarinansa esittämistä yleisölle, saivat leiriläiset rentoutua uimareissulla ennen kilpailua.
Tarinatähtikilpailun kirjapalkintovalikoimaa.
Tarinatähtileiri ja -kilpailu järjestettiin Joensuun kaupungin tuella.