Kuorekarnevaali
Kerrotaan, että juuri valmistuneeseen Joensuun kaupungintaloon oli pakkautunut konserttiin koko kaupungin kerma. Pimeässä salissa he kuuntelivat Helsingistä saapuneita taitavia esiintyjiä, kun kesken esityksen ovi salin takaosassa raottui.
Pikkupoika kävi kuiskaamassa takimmaisen penkin laitimmaiselle: ”Kuore kuttoo!” Kun valot konsertin jälkeen syttyivät, sali ei ollut enää täpötäysi, vaan lähes tyhjä. Väki oli hipsinyt pimeän turvin joen rannalle tärkeämpiin hommiin.
Lähetä kuoretarinasi tai -muistosi osoitteeseen kuorekarnevaali@gmail.com
Kuorekarnevaalin tavoitteena on elvyttää kuoreen kutupyyntiä ja kerätä siihen liittyvää muistitietoa. Tapahtuman järjestää Sanaratas ry ja sen käytännön osuus toteutetaan kuoreen kudun aikaan toukokuussa 2021 Joensuun Ilosaaressa. Muistitietoa voi lähettää Sanarattaalle myöhemminkin.
Kuorekarnevaali on osa Joensuun KAKE 2.0.-hanketta, jota rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Joensuun kaupunki ja Etelä-Savon ELY-keskus.
Kuoreesta
Kuore eli norssi on melko pieni rasvaevällinen kala, joka viihtyy ulapoilla viileissä vesissä. Sitä tavataan Itämeressä sekä sisävesissä Oulujoen vesistön korkeudelle saakka. Kuoreen tuntomerkkeihin kuuluu tuoretta kurkkua muistuttava haju. Järvissä elävää kuoretta kutsutaan pikkukuoreeksi. Itämeressä ja muutamilla suurilla sisäjärvillä elää isokuore eli norssi, jonka pituus on 10–18 cm. Pikkukuore on pituudeltaan yleensä 7–12 cm.
Keväällä jäidenlähdön aikaan tai heti sen jälkeen kuoreet vaeltavat suurina parvina kudulle. Kutupaikkoina ovat rannikon matalat rantavedet, jokien ja purojen suualueet sekä joet. Pyhäselässä tavataan sekä järvi- että jokikutuista kuoretta. Jokikutuinen kuore nousee kutemaan Ilosaaren edustalle aivan kaupungin keskustan kupeeseen. Kutu tapahtuu pimeän aikaan ja se on ohi alle viikossa.
Kuoreen kutupyyntiä on harjoitettu Suomessa hyvin pitkään. Pyynti on yksinkertaista: kuljetetaan haavia tai lippoa myötävirtaan ja nostetaan kalat ylös. Yhdellä vedolla kalaa saattaa nousta useita kiloja.
Joinakin keväinä kuoretta on pyydetty Ilosaaresta kymmeniä tonneja. Kuoretta on pyydetty paitsi ruoaksi, myös rehuksi esimerkiksi turkistarhoille ja kalanviljelylaitoksiin. Kuore on erinomainen täkykala.
Kuore on Venäjällä arvostettu sesonkiherkku. ”Kuore pelastaa meidät murheilta”, sanotaan Pietarissa, missä ilma on toukokuussa sakeanaan paistetun kuoreen aromista. Tuoksu muistuttaa pietarilaisia siitä, että kevät on taas saapunut kaupunkiin. Aikoinaan kuoretta vietiin Pietariin muun muassa Joensuusta. Meilläkin kuore on ollut aiemmin arvokala. ”Kun on kuorta kupissa, niin ei lohta mieli tee”, sanoo hämäläinen sanonta. Hämeessä ja Pirkanmaalla onkin monia perinteikkäitä kuoreenpyyntipaikkoja.
Kuoreen makua verrataan usein kuhaan. Kuoreen tyypillinen haju häviää, kun kala paistetaan. Hajun saa pois myös tilkalla etikkaa.