Lastenkirjat heräsivät eloon leiriläisten käsissä
Sanarattaan Löydä lastenkirjaan -päiväleiri valtasi Joensuun Perheentalon viime viikon lauantaina. 7–13-vuotiaat leiriläiset pääsivät päivän aikana uppoutumaan lastenkirjojen maailmoihin neljässä eri työpajassa.
Leiripäivä aloitettiin tutustumisella, olihan leiriläisiä saapunut niin Joensuusta, Kontiolahdelta kuin Liperistäkin. Esittelyiden jälkeen leiri pääsi todenteolla alkamaan, kun leiriläisille esiteltiin päivän aiheena olleet lastenkirjat, ja jokainen sai äänestää, mikä kirjoista tuntui mielenkiintoisimmalta.
Lasten päätöksellä työpajojen aiheiksi valikoituivat Siri Kolun kirjoittama Me Rosvolat, Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen Tikkumäen talli, Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä sekä Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen Kepler62.
Leirin aikana jokaisessa työpajassa ahkeroitiin kirjoihin viittaava maailma sanataideopettajien johdolla. Yhdestä huoneesta tuli Riikka Linjaman avustamana Me Rosvoloiden auto, toisesta Veera Kivijärven opastamana tulevaisuuden kaupunki, kolmannesta Minna Tahvanaisen johdolla Tikkumäen tallija neljännestä Minna Hoffrenin luotsauksella Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiö.
Jokaisella pajalla erilainen inspiraatio
Inspiraatiota huoneiden sisustamiseksi haettiin ensimmäisenä lukemalla tarinat. Sen jälkeen jokaisessa pajassa alkoi kiivas pohdinta, mitä huoneeseen halutaan ja miten sen voisi toteuttaa. Esimerkiksi Me Rosvolat -huone alkoi muodostua hiljalleen lego-palikoista yhdessä rakennetun hahmon kautta. Huoneesta tuli lopulta Rosvoloiden auto aina rattia ja ryöstösaaliin kuljettamiseen oivallista takakonttia myöten.
Kepler62-huoneessa lapset loivat avaruusaluksiaan piirrellen mieleistään tulevaisuuden kaupunkia kuunnellen samalla avaruusseikkailua äänikirjana.
– Me ollaan tänään esimerkiksi maalattu yhdessä mieleisemme tuleva kaupunki, 7-vuotias Miro Lehikoinen esitteli.
Avaruusalusten suunnitteluun uppoutuneet pojat pääsivät lisäksi miettimään, miten pitkälle aurinkokunnassa aluksella pääseekään, ja mitä aseita sen mukana kulkee. Kattoon myös ripustettiin naru, jolle asetettiin päivän aikana koelennätettyjä paperisia avaruusaluslennokkeja.
Tallissa uppouduttiin tarinoihin
Tikkumäen talli -kirjojen innoittamasta huoneesta kuului innostunutta puhetta ja riemukkaita huudahduksia, kun tallimaailmaan uppoutuneet tytöt suunnittelivat, mitä kaikkea Uljas-hevosen syntymäpäiväjuhlille voisikaan keksiä. Tytöille oli heti selvää, että juuri ponisynttärit he halusivat Uljaalle rakentaa, vaikkei itse inspiraation lähteenä olleen kirjan tarinassa Uljaalla synttäreitä sattunutkaan olemaan.
– En ole ennen kuullut näitä tarinoita, mutta heppakerhossa käyn joka viikko ja siksi halusin ehdottomasti tänne, 8-vuotias Ronja Kekkonen jutteli askartelun lomassa.
Tyttöjä ohjannut sanataideopettaja Minna Tahvanainen nauroikin päivän päätteeksi tyttöjen intoutuneen tarinoista itse asiassa niin paljon, että he olivat leirin lopuksi jo omaksuneet itselleen kirjojen hahmotkin.
Luvan kanssa sotkeminen vaikeaa
11-vuotias Hertta Vuokkonen sekä 13-vuotiaat Fanni Linjama ja Kaisla Tikkanen puolestaan suunnittelivat ja sisustivat Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiötä. Kaisla kertoi tienneensä heti kirjavinkkauksen loputtua haluavansa Räppääjä-huonetta tekemään, sillä Risto-tarinat olivat jo entuudestaan tuttuja.
– Varsinkin aiemman kuvittajan kuvitukset ovat kivoja, ja niistä sai heti ideoita, mitä tänne voisi tehdä, Kaisla kertoi askarrellessaan samalla Hertan kanssa kaukosäätimiä olohuoneen televisiolle.
Fanni koetti samaan aikaan parhaansa mukaan sotkea huonetta vastaamaan Räppääjä-kirjojen tunnelmaa. Yhdestä asiasta tytöt olivat varmoja: kotona on paljon helpompi sotkea kuin leirillä luvan kanssa.
– Tuntuu jotenkin oudolta ja vaikealta sotkea täällä. Omassa huoneessa se ei olisi ongelma, jättäisi vain vaatteita ja muita tavaroita lojumaan lattialle… tytöt nauravat.
Leiriläiset keksivät tehtäviä sekä kokkasivat työpajansa aiheeseen liittyviä pikkuherkkuja Sanarattaan iltapäivällä pidettyä kaikille avointa Löydä lastenkirjaan -tapahtuman kävijöille.
Teksti: Susanna Eriksson