Kiusaaminen on kallista! Mikä siinä maksaa?
”Masennuin jo yläasteiässä. Olen ollut mielenterveyspotilas jo 20 vuotta elämästäni. En pysty vielä aikuisenakaan esiintymään, koska koulussa käsien tärinälle ja äänen värinälle naurettiin.”
”Olen traumatisoitunut pahan lapsuuden ja nuoruuden aikaisista kiusaamiskokemuksista. Nyt olen aikuinen ja osatyökykyinen.”
”Olen koulussa töissä ja kiusaamistaustani vuoksi minun on edelleen vaikeaa kulkea ohi koululaisten rinkien tai porukoiden.”
Koulukiusaamisen vuoksi moni on traumatisoitunut, osatyökykyinen, työkyvytön, työtön, sosiaalisesti kyvytön, eristäytynyt, koulupudokas, masentunut, mielenterveyskuntoutuja, pelokas, arka, suljetulla osastolla, avohoidossa, laitoksessa, elämänhalun menettänyt, hukuttautunut, kuollut.
Joku matemaatikko voisi laskea euromääräisesti, mitä maksaa koulupsykologin, oppilaanohjauksen, kuraattorin, opettajan työaika, joka menee koulukiusaamisten selvittämiseen. Tämä hinta on pieni verrattuna siihen, mitä maksaa myöhemmin traumaterapiakustannukset, työttömyyden hoito tai työkyvyttömyys, sairaseläköityminen, mielenterveyspalvelut, laitos- tai sairaalahoito koulukiusaamisen takia. Mitä maksaa yhden ihmisen palkkaaminen kouluun? Mitä maksaa yhden ihmisen elinikuinen sairaalahoito?
”Olen kelan asiakas. Ei se mitään, antaa kiusaajien maksaa elämiseni xd.”
Yhteiskunta maksaa eniten siinä, että koulukiusattujen resurssit jäävät yhteiskunnalta piiloon.
Yhteiskunnallisestikin euroja tärkeämpää olisi kaikkien osallistuminen, ihmisten tietotaidon ja kokemusten ja energian ja luovuuden hyötykäyttö parempaa maailmaa kohti. Yhteiskunta maksaa eniten siinä, että koulukiusattujen resurssit jäävät yhteiskunnalta piiloon. Jos he eivät pääse työelämään ja yhteiskuntaa osallisiksi, kaikki heidän kokemukset, energia, tietotaito ja luovuus jää käyttämättä yhteiskunnan rakentamiseksi. Päinvastoin kiusattujen tukemiseksi tarvitaan usean ihmisen, läheisen ja asiantuntijan tietotaito, energia ja työpanos. Kiusaamisen pitkä, jopa elämänikäinen varjo haukkaa voimavaroja joka kohdasta.
Suurin menetys on inhimillinen kärsimys, jota kiusaaminen tuo: ihmisinhoa, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, erakoitumista, itkemistä, kaipuuta, ahdistuneisuutta, epävarmuutta, huonommuudentunnetta, epäluottamusta, häpeää, uskalluksen puutetta, itsetunnon ja itseluottamuksen murenemista, katkeruutta ja kostonhimoa.
”Fyysinen terveys meni loppuiäksi, ei uraa vaan pelkkää loputonta työttömyyttä ja köyhyyttä, ei ystäviä, ei puolisoa, ei perhettä, ei mitään elämää oikeastaan eli tuhosivat aika lailla kaiken. En pidä ihmisistä, mutta välillä kaipaan silti puolisoa tai ystävää jonka kanssa viettää aikaa.”
” Pitäisi oppia ensin pitämään itsestään ennen kuin voi harkita mitään seurusteluja. Siinä voi kestää tovi.”
”Samalla kaipaan ihmisten seuraa ja mietin, että kuka tosissaan haluaisi seuraani. On oikeasti vaikeaa ajatella, että kukaan rakastaisi minua. En koe eläväni sellaista elämää mitä tahtoisin, en pysty enää elämään niin kuin toivoisin. Elämä vaan menee eteenpäin, mutta samalla se aika menee hukkaan ja aika on tavallaan pysähtynyt.”
”Elämäniloisesta tytöstä tuli täysin sisäisesti kuollut tyhjä kuori, joka ei pysty rakkauteen.”
”Kiva olisi mennä johonkin festareille tai muihin tapahtumiin, mutta välillä pelkkä kaupassa käynti vaikeaa eikä minulla ole koskaan ketään mukaan edes aluksi. Jään kaikesta paitsi. Jos pitäisi mennä tapahtumaan yksin, minun taidoillani tuskin saisin seuraa niin olisin taas yksin siellä. Minua jännittää ja ahdistaa todella moni asia ja elämästä ei aina meinaa tulla mitään.”
”Elän aika erakoituneena keskittyen omiin harrastuksiin ja videopelien pelaamiseen. Monet työt ovat sosiaalisia joten harvoihin sellaisiin haen. Työllistän itseni internettiä käyttäen välillä, vaikeaa on mutta yritän.”
”Aion vielä kostaa kiusaajilleni, mieluiten niin, että heidän elämä on jotenkin pilalla sen jälkeen.”
Koulukiusaaminen on usein varjoissa tapahtuvaa. Opettaja, aikuinen, luokkatoveri, näkijä ja kuulija, puutu kiusaamiseen, kun sitä edes sivusta näet: pitkällä tähtäimellä on kyse omasta turvallisuudestasi, yhteiskuntasi hyvinvoinnista – ja rahoistasi.
Lähteet:
Sitaatit poimittu VAUVA-lehden keskustelualueilta: ”Koulukiusattu, näkyykö koulukiusaaminen enää elämässäsi?” ja ”Ajatellaanko vielä, että koulukiusaamisen syy on kiusatussa?” www.vauva.fi/keskustelu Viitattu 20.5.2020