Omavaraistieto kiertoon
”Omavaraistieto kiertoon” on alle 29-vuotiaille suunnattu hanke, jossa opitaan omavaraistaitoja, kuten sienestystä, marjastusta, kalastusta ja käsityötaitoja. Hankkeessa opimme yhdessä omavaraistaitoja ja -tietoja. Tänä vuonna keskitymme hankkeesta saadun palautteen perusteella seuraaviin omavaraistaitoihin: sienestys, marjastus, kalastus, ruoanlaitto, pyöräily ja pyöränhuolto, luonnontuntemus sekä käsityötaidot.
Tarvitsemme merkittävää kestävyysmurrosta ja systeemistä siirtymää kohti kestävää maailmaa. Itse tekeminen ja omavaraistaitojen oppiminen vahvistavat pystyyvyden kokemusta ja itsetuntoa. Löydämme yhdessä kestävämpiä elämisen tapoja ja elämä saa merkityksiä, jotka eivät ole sidoksissa kuluttamiseen. Mielekkäiden asioiden tekeminen yhdessä ja muutoksen sanoittaminen voivat kanavoida ahdistusta ja voimattomuutta toivoksi. Kannustamme nuoria olemaan sitä, mitä he ovat, ja tulemaan siksi, miksi he ovat tulossa. Hanke on porrasaskelma laskeuduttaessa kohti kestävämpää maailmaa, joka on olennaisesti nykymaailmaa hitaampi ja levollisempi.
Varsinaisena kohderyhmänä ovat alle 29-vuotiaat, mutta mukaan otetaan myös vanhempia ihmisiä, vertaismentoreita, jotka ovat kiinnostuneita jakamaan omaa tietotaitoaan. Tapahtumiin osallistumalla voi saada Tieto kiertoon -osaamismerkin. Merkin myöntää Opintokeskus SIVIS ja siitä voi olla hyötyä työelämässä.
Hankkeen toiminnallisen rungon muodostavat tietyn omavaraistaidon ympärille kootut teemaviikot. Teemaviikko alkaa infoillalla, jossa kokoonnumme yhteisen iltapalan äärelle keskustelemaan teemasta ja viikon tapahtumista. Samalla saamme tarkemmat tiedot työpajoihin osallistumisesta ja osallistujien intentioista.
TERVETULOA TEEMAILTOIHIN:
Ma 28.8. Sieniviikon info klo 18 Arttelissa (Merimiehenkatu 32)
Ma 18.9. Puolukkaviikon info klo 18 Arttelissa
Ma 25.9. Käsityö- ja seminaariviikon info klo 18 Arttelissa
Hankkeessa hyödynnämme Tieto kiertoon -mallia, joka on kehitetty monitieteisessä ALL-YOUTH -tutkimushankkeessa. Tässä vertaisoppimisen tai -mentoroinnin mallissa olennaista on tehdä osaaminen näkyväksi ja saada se siirtymään ihmiseltä ja sukupolvelta toiselle. Osaamisen ymmärretään kattavan tiedot, taidot, tahdon, kokemukset ja suhteet. Vertaismentoreita rekrytoidaan lisää mm. Kohtuus Vaarassa -liikkeen, luonnonsuojelujärjestöjen, Omavaraopiston ja muiden yhteistyökumppaneiden kautta.
Hankkeessa on vahva yhteiskunnallinen ulottuvuus. Omavaraisuustaidoista oli vuonna 2022 kiinnostuneita yllättäen myös Joensuun seudulle tulleet ukrainalaiset ja monikieliset ja -kulttuuriset vaihto-opiskelijat. Omavaraistaitojen kehittäminen on todella hyvää kotoutumista. Samalla kun oppii selviämään suomessa ja kokoamaan ja laittamaan itselleen ruokaa paikallisista aineksista, oppii suomalaista kulttuuria ja perinteitä sekä tutustuu muihin.
Hanke on toiminut vuonna 2022 ja 2023 pääosin Itä-Suomen AVI:n rahoittamana.