Opettajat

Sanarattaan sanataideopettajat ja muut työntekijät esittäytyvät.

Jonna Ihanainen

”Olen sanataideopettaja. Sanarattaassa parasta on, että voi yhdessä retkeillä taiteessa ja hämmästyä lasten kekseliäisyydestä ja ajattelun rajattomuudesta. Sanataide on sanojen leikkiä, uusien maailmojen luomista, ihmettelemistä ja iloa. Siinä viehättää ennen kaikkea monipuolisuus ja -taiteisuus. Rakastan suomen kieltä, ja pidän muistakin kielistä. Ne ovat täynnä kauniita sanoja. Juuri nyt lempisanani on hiekka, joka lämpöisenä rapisee sormenpäissä ja varpaissa.”

Minna Tahvanainen

”Olen sanataideopettaja ja yhdistyksen hallituksen sihteeri. Sanarattaassa parasta on aito, avoin ja innostunut tekemisen ilo. Sanataide on muun muassa tarinoiden kertomista, sadutusta, lorujen leikkimistä ja kirjojen vinkkaamista ja aistihavaintojen tekemistä. Siinä viehättää inspiraation etsiminen ja luovuuden herääminen. Ohjaajalle on helmihetki, kun lapsi tai aikuinen saa ahaa-elämyksen taidetta tehdessään. Lempisanani on salaisuus, joka on salaperäinen ja äännettäessä sihisevän salainen sana.”

Riikka Linjama

Riikka Linjama

”Olen Sanarattaan toiminnanjohtaja ja sanataideopettaja. Sanataide sisältää erilaisia maailmoja ihmisestä ja iästä riippuen. Taiteenlajina se on vaihtoehto ilmaista itseään. Lempisanani on kätketty kesä, joka on äitini tapa kutsua lämpimiä voileipiä. Sanoilla leikkiminen, lukeminen ja harrastaminen ei mene hukkaan, sillä äidinkieli on tärkeä väline itseilmaisussa, koulussa, sosiaalisissa suhteissa, tunnetaidoissa ja työelämässä. Kaikki, jotka ovat tekemisissä kielen kanssa, rikastuvat sisältä päin.”

Pia Paananen

Pia Paananen

”Olen sanataideopettaja ja kuulun Sanarattaan perustajajäseniin. Sanarattaassa parasta on se, että pääsee ihmettelemään sanoja ja tarinoita. Sanataide on kaikkialla. Se on maailman ja elämän käsittämistä, niiden ymmärrettäväksi tekemistä. Sanataide on maailman ja elämän sanoittamista ja kokemusten jakamista eri tavoin. Erityisesti pidän siitä, kun sana kohtaa kuvan, musiikin tai tanssin. Lempisanani on soinnikas, kaunis ja monitulkintainen ”himmervä”.”

Sanni Arponen

Sanni Arponen

”Olen ammatiltani äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Sanataide tuntuu siltä, kuin poimisi koulutunneista parhaat palat, kaiken kivan ja luovan, ja päästäisi ne valloilleen. Sanataide on mielikuvituksen vapauttamista ja itsensä ilmaisua. Lempisanani on limalöhmäkähmiäinen, joka tarkoittaa erästä lelua. Sanaa ei löydy sanakirjasta, ja se vetoaakin minuun luovuutensa ja hauskojen äänteidensä ansiosta.”

Riitta Leino

Riitta Leino

”Sanarattaassa sanataideopettajana ja hallituksen varapuheenjohtajana. Parasta Sanarattaassa on, että toiminta kohdistuu laajasti eri-ikäisten ryhmiin ja kattaa hyvin erilaisia sanataiteen muotoja, kuten lasten sanataideryhmiä ja vanhuksille suunnattuja sanataiteen esityksiä. Sanataiteessa viehättää luovuus ja mahdollisuus itsensä ilmaisemiseen sanallisin keinoin, mitkä ovatkin olennaisinta sanataiteessa. Lempisanoja minulla on kaksi: äiti ja rakkaus. Niihin kiteytyy monella tavalla hyvin suuri osa elämää.”

Mikael Paananen

”Olen ollut toiminnassa mukana toista vuosikymmentä. Nykyään ohjaan leirejä ja pidän kirjoituskerhoa. Sanarattaassa porukka on lämminhenkistä ja osaavaa, ja kaikki tehdään sydämellä. Sanataide ulottuu kaikkeen, mitä teemme: arkielämässä on mukava leikitellä sanoilla aina kun kirjoittaa. On tärkeää välillä pysähtyä ja keskittyä sanataiteeseen, antaa sille koko aivokapasiteetti, jolloin vain taivas on rajana. Lempisanani on ätäkkä, se tuntuu hyvältä suussa ja välittää tiettyä tunnetta tai ominaisuutta.”

Jaana Saksman

”Olen viestinnän pitkän linjan moniottelija ja huolehdin Sanarattaan tiedottamisesta sekä graafisesta suunnittelusta. Arvostan suuresti sanataideopettajien työtä sanataiteen tunnetuksi tekemisessä, sillä terminä sanataide on jäänyt hieman sisarustensa kuvataide, musiikkitaide ja tanssitaide varjoon. Lempisanani on kumma. Se on pieni muhkea sana, joka ihmettelee kaikkea. Suomen kieli on virkistävän rikas – sukelletaan sanoihin!”

Tiia Vajanto

”Olen Sanarattaassa sanataideopettaja. Työskentelen mielelläni pienten lasten kanssa, sillä heidän tapansa sanallistaa maailmaa on erityisen kiehtova, aito, innostava ja raikas. Tulokulmani sanataiteeseen pohjautuu kansanperinteeseen, kirjastotyöhön, kuvataiteeseen ja omaan kirjoittamiseen sekä kuvittamiseen. Lähellä sydäntäni ovat lastenkirjat, joita tälläkin hetkellä teen sekä taidekasvatus, ympäristökasvatus, nukketeatteri ja lastenkulttuuri kokonaisuudessaan. Lempisanojani on niin monia, että niistä muodostuisi kokonainen sanakirja. Ehkä joskus vielä kirjoitan sellaisen.”