Jäätävän hieno sarjisleiri

Kontiolahden kirjaston neuvotteluhuoneessa käytiin kiivasta väittelyä, jonka aiheena oli tekeillä olevan sarjakuvan nimi. Sankarit napapiirillä? Operaatio terrieri? Napapiirin sankarit! Mutta kun tuo nimi oli valitettavasti jo varattu, käännettiin nimi runolliseen muotoon Sankarit napapiirin. – Ja näin päästiin taas jatkamaan sarjakuvastrippien piirtämistä.

Jäätävä sarjis -päiväleirille Kontiolahden kirjastoon kokoontui helmikuun ensimmäisenä lauantaina erittäin energinen joukko sarjakuvan ystäviä. Välillä energiaa piti päästä purkamaan kädenvääntöön, rosvo ja poliisi -peliin tai suksille, mutta kyllä sitä riitti runsaasti pääasiaankin, eli sarjakuvan tekoon.

Ja näin sarjakuva syntyi

Ensin ideoitiin yhdessä tarina. Jokainen sai vuorollaan lisätä kertomukseen uusia juonenkäänteitä tai hahmoja, tai vaikkapa nakkikioskin. Kierroksia jatkettiin, kunnes tarina saatiin päätökseen. Välillä mielikuvituksen lentoa piti vähän hillitä, ettei tarina loppuisi ennen aikojaan pommin räjähtämiseen. Joonan tarinamoottori hyrräsi niin vauhdikkaasti, että hänen arveltiin harrastaneen satuilua runsaamminkin. Vaan ei, sanoi Joona,
– Koulussa pitää olla tosissaan. Täällä ei tarvitse, tuumasi Joona välipalaa syödessään.

Mikä nimeksi sarjakuvalle, pohtii Joona. Taustalla Ensti piirtää omaa ruutuaan.
Mikä nimeksi sarjakuvalle, pohtii Joona. Taustalla Ensti piirtää omaa sarjakuvaruutuaan.

Valmis tarina pilkottiin osiin, joista leiriläiset piirsivät jokainen oman sarjakuvaruutunsa. Ja tällainen tarina siitä sukeutui:

Sankarit Napapiirin

Eräänä päivänä Jaska, Hiperä Hilpa ja Jaskan tyttöystävä Ronja lähtevät Napapiirille. He menevät siellä nakkikioskille.
Jaska alkaa rakentamaan iglua. Myös Ronja ja Hilpa auttavat vähän Jaskaa. Ilma on kylmä. Kaksi rosvoa yrittävät varastaa Jaskan ja laittavat igluun pommin. Se on ohjelmoitu räjähtämään tuhannen päivän päästä.
Hilpa keksii, että igluun voi tehdä tähystysaukon. Ensimmäisenä päivänä he näkevät aukosta hylkeen, joka surffaa merellä. Toisena päivänä he näkevät jääkarhun, jolla on pentu sekä terrieri mukana.
Jaska, Hilpa ja Ronja löytävät terrierin ja ottavat sen lemmikiksi. Terrieri osaa tehdä kuumia toffeebanaaneja. Koira auttaa viime sekunneilla purkamaan pommin. Paikalle tulee pelastajalentokone, joka hakee pois Jaskan, Hilpan, Ronjan ja terrierin.

Leirin ohjaajat vahtivat aamupäivän ajan pakkasmittarin hidasta liikettä kohti lauhempaa ulkoilukeliä.
 – Päästäänkö ulos pelaaman suksi-norsupalloa vai ei? Pakkasraja alittui lopulta juuri sopivasti ja aurinkokin paistoi täydeltä terältä. Kontiolahden Urheilijoiden Helena Tietäväinen laittoi leiriläiset pelaamaan Kuka pelkää lumimiestä suksilla ja ilman sauvoja. Näin saatiin tuntumaa oikeaan hiihtotekniikkaan. Sitten kokeiltiin norsupalloa yhdellä suksella ja lopuksi ”ampuma”hiihtoa. Jos sakkokierrosten jälkeen vielä riitti puhtia, niin mäenlaskuakin oli tarjolla.

Norsupallo vaatii hyvää tasapainoa. Taavi hakee oikeaa potkaisuasentoa.
Norsupallo vaatii hyvää tasapainoa. Taavi hakee oikeaa potkaisuasentoa.

Ulkoilun ja välipalan jälkeen sarjakuva viimeisteltiin puhekuplilla. Lopuksi ruudut yhdistettiin valmiiksi sarjakuvaksi.

Puhekuplat vielä, ja sitten on valmista. Kirjaston tiloissa oli hyvä vetäytyä vaikka ihan omaan rauhaan miettimään puhekuplien tekstejä. Riitta Leino varmistaa, että puhekuplatarpeita on riittävästi.
Puhekuplat vielä, ja sitten on valmista. Kirjaston tiloissa oli hyvä vetäytyä vaikka ihan omaan rauhaan miettimään puhekuplien tekstejä. Riitta Leino varmistaa, että puhekuplatarpeita on riittävästi.

KATSO video Facebook-sivuiltamme.

Leirin toteutti Sanaratas yhdessä Joensuun seutukirjaston kanssa, Kontiolahden kunnan ja Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n Vire-hankkeen tuella. Ohjaajina leirillä toimivat Mari Väänänen, Riitta Leino, Markus Huotari ja Jaana Saksman.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x