Lapset löysivät lastenkirjaan lauantaina!

Sanaratas järjesti viime lauantaina kaikille avoimen Löydä lastenkirjaan -tapahtuman, jossa useat kymmenet kävijät pääsivät tutustumaan eri lastenkirjoista tuttuihin maisemiin.

Tapahtuma_Tikkumäki_Siiri Pennanen (vas.) ja Ninni Tuupanen

Lauantaina Joensuun Perheentalolla järjestettiin Löydä lastenkirjaan! -päiväleiri, jonka aikana 7–13-vuotiaat leiriläiset suunnittelivat ja sisustivat huoneet Sanarattaan sanataideopettajien kanssa tarinoista tutuiksi miljöiksi. Niinpä iltapäivän Löydä lastenkirjaan -tapahtuman kävijät pääsivätkin tutustumaan Risto ja Rauha Räppääjän olohuone-keittiöön, Tikkumäen talliin, Rosvoloiden autoon ja Kepler62-kirjojen hengessä avaruuteen.

Tapahtumaa varten jokaiseen huoneeseen oli lisäksi keksitty oma tehtävä, jonka kävijät pääsivät tekemään. Kierroksen lopuksi, tehtyään kaikkien huoneiden tehtävät kävijät saivat vielä kirjojen hengessä pientä naposteltavaa: Risto Räppääjän banaanipannareita, Rosvoloiden kerroseväsleipiä, Kepler62-sarjan hengessä karamelleja ja limsaa ja Tikkumäen tallin hevosen eväitä eli kasvistikkuja.

Lisäksi paikalla oli Joensuun pääkirjaston palvelupäällikkö Riitta Kangas pop up -kirjaston kanssa, joten tapahtumassa esiteltyjä kirjoja oli mahdollisuus lainata kotiin tarkemmin luettavaksi.

Tapahtuma_lainauspiste

Sadut ja tarinat kiinnostavat

Joensuulaiset Emma, 6, ja Amanda Pajarinen, 9, piirtelivät Kepler62-huoneessa omaa avaruusmaisemaansa kuunnellen samalla kirjan tarinaa. Tyttöjen äiti Hannele Solaranta kertoi tyttöjä kiinnostavan paljon kaikenlaiset sadut ja tarinat.

– Amanda on kova lukemaan ja Emma kuuntelee tarinoita mielellään, Hannele hymyili.
Kierroksen ja kaikissa huoneissa vierailun jälkeen tytöt kertoivat pitäneensä eniten keppihevosista – eikä ihme, sillä tytöillä on kotona ollut kesällä jopa oma talli parvekkeella keppareillensa.

Tikkumäen tallia mukailevassa huoneessa perheet puolestaan pääsivät viettämään kirjoista tutun Uljas-hevosen syntymäpäiviä. ”Tallieläimiä” eli kissa- ja koirapehmoleluja harjaamasta yhytetyt 7-vuotiaat joensuulaisystävykset Siiri Pennanen ja Ninni Tuupanen kertoivat päässeensä jo ratsastamaan keppareilla, jonka jälkeen hepat oli toki asianmukaisesti ruokittu.

– Ja laitettiinhan me niille tietysti satulahuovatkin, Siiri muisti.

Tapahtuma_Kepler62_Hannele Solaranta (vas.), Emma ja Amanda Pajarinen

”Kiva, että lastentapahtumien järjestämiseksi nähdään vaivaa”

Me Rosvolat -tarinoiden innoittamana lapset ja jokunen vanhempikin pääsivät piirtämään kassin ja sen sisältämän ”ryöstösaaliinsa”. 6-vuotias Saima Lipponen kertoi saaneensa 8-vuotiaan Aarne-isoveljensä kanssa saaliikseen kruunun, rahaa, puhelimen ja timantin. Lasten puuhailua ilolla seurannut sisarusten äiti Jenni Tervo kertoi koko perheen pitävän lukemisesta, ja varsinkin Risto Räppääjät olivat lapsille tuttuja jo entuudestaan.

Risto Räppääjä tuntui olevan muillekin kävijöille tapahtumaan valikoituneista tarinoista tutuimpia, ja moni lapsista kertoi joko lukeneensa tai ainakin kuulleensa tarinoita Ristosta. Risto ja Rauha Räppääjän hivenen sotkuisessa olohuone-keittiössä lapset pääsivät visailemaan kirjojen hengessä.

Kolmevuotias liperiläinen Onni Tiilikainen oli paikalla isovanhempiensa ja siskonsa kanssa.

– Olemme tänään lapsenvahteina, ja ajattelimme tulla käymään, kun huomasin netistä, että täällä järjestetään tällainen tapahtuma. Kiva, että lastentapahtumien järjestämiseksi nähdään vaivaa, Kuopiosta viikonlopuksi lapsenlapsiaan katsomaan matkannut Onnin isoisä Ykä Tiilikainen pohti hymyillen.

Tapahtuma_ tarjottavat3

Sanataideopettajat eläytyivätkin päivän aikana huoneidensa teemoihin siinä määrin, ettei ihmekään, että Minna Tahvanainen oli iltaan mennessä ehtinyt jo muuttua Tikkumäen talliemännäksi ja Minna Hoffren Räppääjien räpittäjäksi. Riikka Linjama ei puolestaan enää ollut aivan varma, mitä kaikkea olikaan päivän mittaan löytänyt vierailijoiden ja Rosvoloiden kanssa ryöstösaaliiksi saamistaan kasseista kun taas Veera Kivijärvi pysyi hädin tuskin maan pinnalla kaikkien päivänmittaan tekemiensä avaruusmatkojen jäljiltä.

Tapahtumapiirros_Kerpler62

Teksti: Susanna Eriksson

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x