Lapset värien ja varjojen näyttämöllä

”…Miisa Lehmä näki vuorella uusia asukkaita ja hän sai uusia kavereita. LOPPU.” Pimennetyn salin valot syttyivät ja pienten esiintyjien ja katsojien jännitys purkautui iloisena poukkoiluna, hälynä ja nauruna. Päivän ponnistus sai aikaan paljon hyvänmielenväristyksiä. Miten tähän oli tultu?   

Sanaratas oli mukana Lastenviikon VALO lastenteatteritapahtumassa 19.-21. marraskuuta Joensuun Pakkahuoneella. Värivarjoteatterityöpajoissa ekaluokkalaiset tutustuivat värivarjoteatterin tarpeistoon, keksivät oman tarinan ja lopuksi esittivät sen toisilleen.

Pimeässä tilassa varjohahmot, äänet ja tarinankerronta luovat yhdessä varsin mieleenpainuvan kokemuksen. Värivarjoteatterin lavasteena toimivat piirtoheitinkalvoille piirretyt ja maalatut kuvat ja taustat. Lisäksi voidaan käyttää kaikkea mikä sopii heijastettavaksi piirtoheittimellä, esimerkiksi pahvia, pitsiä, koruja, sulkia ym. Tarinankerrontaa voidaan täydentää vaikkapa taputuksilla, tömistelyllä, ihmisäänillä, soittimilla tai valmiilla musiikilla. Varjot näkyvät huoneen keskelle pingotetulla kankaalla sen toisella puolella olevalle yleisölle.

Tiistaina värivarjoteatteriin olivat tutustumassa Itä-Suomen koulun ekaluokkalaiset. Kahdessa työpajassa syntyivät tarinat Ruusukeijusta ja Gepardista nimeltä Miisa Lehmä. Rekvisiittoja askarreltiin kuumeisesti ja asusteita valikoitiin. Näytelmän harjoituksissa jännitys alkoi nousta ja keskittyminenkin taisi välillä vähän herpaantua.

Oman lisäjännityksensä päivään toi YLE Joensuun toimittaja Petri Lassheikki, joka kävi tekemässä radiohaastatteluja työpajoissa.

VALO-lastenteatteritapahtuman 10-vuotisjuhlia vietettiin Joensuussa ja eri puolilla maakuntaa lastenoikeuksien viikolla.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x