Pilvilinnoja-hankkeen loppunäyttely aukeaa perjantaina

Outokummussa on kuluneen syksyn aikana järjestetty monikulttuurisia Pilvilinnoja-hankkeen työpajoja, joissa yhdistettiin sanataidetta ja valokuvausta.

Pilvilinnoja1

Sanataide- ja valokuvaustyöpajat tavoittivat syksyn aikana yhteensä toistakymmentä lasta ja nuorta. Kerran viikossa kuukauden ajan järjestetyissä pajoissa valokuvattiin esimerkiksi asioita, jotka kuvastavat kuvien ottajaa sekä tutustuttiin lähiympäristöön kuvaamalla esimerkiksi erilaisia muotoja, valoja ja varjoja, joita ympäröivästä maailmasta löytyy.
– Sitten ryhmäläiset saivat keksiä kuvista tarinoita ja runoja. Lisäksi teimme erilaisia sanataideharjoituksia, sanataideopettaja Minna Hoffren kertoo.
Työpajat olivat osa Sanarattaan hallinnoimaa Pilvilinnoja-hanketta, jossa järjestettiin monikulttuurisia sanataide- ja valokuvaustyöpajoja 7–16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Hanke on saanut rahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta, ja sen tarkoituksena oli ennen kaikkea edistää monikulttuurisuutta sekä vastustaa rasismia.

Pilvilinnoja2

Puheensorinaa kielimuurista huolimatta
Kerro, kuvaa ja kuvittele -teemalla suunnitelluissa työpajoissa osallistujat pääsivät tekemään sanataideharjoituksia Minnan johdolla ja opettelemaan valokuvausta muotoilija Katariina Kamppurin avustuksella. Työpajoja järjestettiin yhteensä viisi, ja niihin osallistui niin outokumpulaisia kuin muualtakin muuttaneita lapsia ja nuoria. Lopuksi järjestettiin päätösretki Lasten Kalakeitaalle. Retkelle pääsivät osallistumaan kaikki työpajoissa käyneet lapset ja nuoret perheineen.
Työpajojen, samoin kuin retken ajatuksena oli paitsi viettää hauskaa yhdessä, myös tutustua uusiin ihmisiin oppien uutta eri kulttuureista. Niin tuntui Minnan mielestä myös käyvän: vaikka toisinaan kielimuuri vähän vaivasikin, ei sen kuitenkaan annettu häiritä tekemistä.
– Kun esimerkiksi piti kertoa runo tai tarina tietystä aiheesta, toteutti yksi ryhmä sen niin, että he kertoivat siitä jokainen omalla kielellään. Vaikka välillä oli kielimuuria, ihmisillä oli halu ratkaista asioita ja ymmärtää toisiaan ja ilmassa oli mukavaa puheensorinaa, Minna hymyilee.

Pilvilinnoja3

Loppuhuipennuksena valokuvanäyttely
Vaikka työpajat ovat nyt päättyneetkin, koetaan todellinen loppuhuipennus tämän viikon perjantaina, jolloin sanataidetta ja valokuvausta yhdistelleiden pajojen tuotoksista järjestetään näyttely Outokummussa, Kokous & Galleria Maritassa.
Pääasiassa näyttelyssä on esillä työpajojen aikana otettuja valokuvia, mutta nähtävillä on lisäksi jonkin verran työpajoissa tehtyjä tekstejä. Näyttelyn avulla pyritään tavoittamaan teeman pariin myös
– Näyttelyssä ovat mukana töitä kaikilta työpajoissa olleilta lapsilta, Minna kertoo.

Jutun kuvat ovat lasten ottamia ja nähtävillä myös näyttelyssä.
Pilvilinnoja-näyttely on avoinna perjantaina 3. marraskuuta kello 17.30–19.30, muina aikoina sopimuksen mukaan. Osaa töistä pääsee ihailemaan myös Outokummun Osuuspankin ikkunasta. Näyttely kestää marraskuun ajan.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x