Risto Räppääjä -leiri syyslomaviikolla

Järjestimme Risto Räppääjä -leirin 12.-16.10. Nepen kirjastolla. Leirillä sukelsimme Risto Räppääjä -kirjojen maailmaan, ja loimme omia tekstejä sekä hahmoja. Harjoittelimme myös esiintymistä näyttelijä Tommi Tihtarisen opastamana.

Aloitimme tutustumalla toisiimme ja Risto Räppääjä -kirjasarjan maailman läpikäynnillä. Monelle aihe oli entuudestaan tuttu, ja ne joille teema oli hieman tuntemattomampi, pääsivät sujuvasti mukaan erilaisten leikkien ja tehtävien kautta.

Leiri on juuri alkamassa.

Leiriläiset keksivät itselleen taiteilijanimiä muodostamalla omien etu- ja sukunimiensä kirjaimista uusia nimiä. Nimistä tulikin varsin kekseliäitä, ja esimerkiksi Olgan taiteilijanimeksi valikoitui ”Alisa Nofre Googin” ja Ukkopekan nimeksi taas lyhyt sekä ytimekäs ”Rose”.

Ukkopekka ja hänen taiteilijahahmonsa ”Rose”.

Tiistaina taiteilijahahmomme ryhtyivät runon tekoon: toiset tekstit rimmasivat riimein ja toisissa rimmaukselle irvailtiin. Taiteilijamme pohtivat myös, mitä viidessä minuutissa ehtii tehdä.

”Mitä viidessä minuutissa tehdä voi? Pyörähtää pari kertaa. Tanssia. Valssia. Katsoa vuoroja ja laulaa kuorossa. Piirtää ja värittää. Syödä kalan ja herkkupalan.”
Tutkimme Risto Räppääjän esimerkkejä ja laadimme omia räppejä.

Keskiviikkona oli vuorossa taiteilijahahmojen omien tarinoiden kirjoittaminen. Tekstit olivat toisinaan omaelämäkerrallisia, toisinaan hahmot kertoivat lisätarinoita Ristosta:

”Risto heräsi siihen, että Rauha sanoi: ”Ylös, ulos ja lenkille!”. Omasta mielestä Rauha ei olisi halunnut tehdä niin, mutta kasvatusopas sanoi silleen. Risto meni pesemään hampaat ja pesi kunnes ovikello soi. Risto meni avaamaan oven. Nelli oli siellä. Se sanoi, että he muuttavat uuteen tosi hienoon kerrostaloon. Nelli sanoi, että se on tosi kaukana. Risto sanoi, että kai te lähdette. Nelli sanoi, että niillä oli tehty semmoinen putki, että siinä ei ollut ollenkaan vettä. He lähtivät selvittämään sitä.”

Valtterin tarina ”Ukko Pekka käy Kaupassa”.

Torstaina viimeisteltiin edellisenä päivänä aloitettuja tarinoita ja Iltapäivällä leirille saapui mainio näyttelijä Tommi Tihtarinen opastamaan leiriläisiä esiintymisen saloihin. Erilaisten leikkien ja harjoitusten kautta opittiin äänenkäyttöä, toisiin kontaktin ottamista, itsevarmuutta ja yleisön edessä olemista.

Tuokko harjoittelee esiintymistä Tihtarisen opastamana.
Leiriläiset keskittyvät kuuntelemaan Tihtarisen neuvoja.

Leirin viimeinen päivä Perjantai aloitettiin kevyellä aamujumpalla ja valmistautumalla iltapäivän esityksiin. Leiriläisissä näkyi jo pientä levottomuutta ja jännitystä, mutta kun esiintyminen lähestyi, alkoivat kaikki keskittyä omaan osuuteensa.

Ensti esiintymässä yleisölle.

Esiinnyimme kirjaston tiloissa. Paikalla olleet asiakkaat pysähtyivät kuuntelemaan hyvin valmistautuneiden leiriläisten taidokkaasti tehtyjä tarinoita ja todella sujuvaa esiintymistä. Vaikka esiintyjät kertoivatkin jännittäneensä esiintymistä, oli esiintymisvalmennus tehnyt tehtävänsä ja leiriläisten esiintymisestä välittyi lähes ammattimainen itsevarmuus.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x