Satupäivänä satuiltiin ja nähtiin kaverikirjavinkkejä

Valtakunnallisena Satupäivänä Joensuussa eläydyttiin ensin toiminnallisessa satupajassa kolmeen satuun, jonka jälkeen päästiin jännittämään, kenet valitaankaan maakunnallisen kaverikirjavinkkauskisan voittajaksi.

width="867"

Elsa Tomukorpi (vas.) ja Minna Hoffren eläytyivät Multakutrin tarinaan.

Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa päästiin eläytymään tarinoihin keskiviikkona 18. lokakuuta, kun kolmisenkymmentä lasta ja aikuista kuunteli tarkkaavaisesti satuja valtakunnallisen Satupäivän kunniaksi järjestetyssä satupajassa.
Satuilu aloitettiin kuuntelemalla Jukka Laajarinteen satu Multakutri, jonka sanataideopettaja Minna Hoffren luki Elsa Tomukorven näytellessä samalla sadun tyttöä. Sadun jälkeen yleisö sai rummutuksen tahdissa muuttua patsaiksi milloin esittäen Multikutria tajuamassa, että kaikki metsän marjat olivat kadonneet, milloin taas kaukoputkella tähyillen metsästä kuuluneen äänen lähdettä.

width="4272"

Leevi Piiparinen on ahkera piirtäjä.

Sadun jälkeen kävijät saivat piirtää mitä kaikkea Multakutri näkikään kaukoputkellaan. Piirtämässä oli myös 2-vuotias Leevi Piiparinen. Pojan äiti Noora kertoo, että Leevi pitää piirtämisestä – ja totta tosiaan, Leevi oli ehtinyt piirtää jo kaksi piirustusta siinä ajassa, kun toiset vielä tekivät ensimmäisiään.

Mielikuvitusötököitä ja puhkuntaa

width="4272"

Minna Tahvanainen tarinoi Vattumadosta.

Kunhan Multikutrin satu oli saatu käsiteltyä, oli sanataideopettaja Minna Tahvanaisen vuoro kertoa Zacharias Topeliuksen Vattumato-satu. Lapset kuuntelivat tarkkaavaisesti, kuinka kaksoissiskoille Tessalle ja Ainolle oikein kävikään, kun he eksyivät vattumetsään. Nukkejen avulla kerrottu satu vangitsi kuulijansa pohtimaan muun muassa, millaisia marjoja he itse olivat kesän aikana poimineet.

width="4272"

Neea Hakulinen keksi ”jättihuppukörkiäisen” ja askarteli possulle talon.

Sadun jälkeen jokainen pääsi vielä keksimään oman mielikuvitusötökkänsä. Syyslomalla jo muun muassa luistelemaan ehtinyt 6-vuotias Neea Hakulinen piirsi ”jättihuppukörkiäisen”, joka on valko-ruskea-raidallinen ötökkä, ja jonka pää näyttää hupulta.
– Oli mukavaa, kun tässä on kaikkea tällaista oheistoimintaa, lasten ei tarvitse liian pitkään olla paikallaan, Neean äiti Anne Hartikainen kertoili hymyillen.
Lopuksi päästiin eläytymään Kolmen pienen porsaan tarinaan sanataideopettaja Riikka Linjaman ohjastamana. Lapset pääsivät vanhempineen askartelemaan talot kaikille kolmelle porsaalle. Mutta voi, sitten paikalle ilmestyi iso paha susi. Susi puhkui ja puhalsi ensin paperista talon askarrellun porsaan asumuksen maan tasalle, jonka jälkeen olkitalo koki saman kohtalon. Porsaat pakenivat vauhdilla lasten seuraamana Dublo-taloon, jota susi ei enää hyvistä yrityksistä huolimatta saanutkaan puhkuttua alas – taisi iso paha susi saada sen sijaan pienen palovamman takapuoleensa.

width="4058"

Riikka Linjama kertoili Kolmesta pienestä possusta.

Kolmen satupajan päätteeksi kävijät olivatkin valmiita lähtemään kotiin – ja ehkä kuulemaan vielä Satupäivän illan viimeisen satunsa.

Kaverikirjavinkkauskisa ratkesi
Satupäivän ilta huipentui kaverikirjavinkkivideokatselmukseen. Sanaratas on syksyn aikana järjestänyt kirjavinkkaustyöpajoja 5.- ja 6.-luokkalaisille ympäri maakuntaa osana Lapset vinkkaavat lapsille -hanketta. Kirjavinkkivideoilla on voinut osallistua maakunnalliseen kaverikirjavinkkauskilpailuun, jonka palkintona on matka Tampereelle suureen Kirjavinkkijuhlaan. Kisaan pystyi osallistumaan myös omatoimisesti.
Kaverikirjavinkkikisan tuomareina toimivat informaatikko Heli Itkonen-Vesa Vaarakirjastoilta, näyttelijä Anneli Mahlamäki sekä lastenkirjailija Ninka Reittu-Kuurila. Tuomaristo kertoi ennen videoiden katsomista odottavansa nuorten itsensä näköisiä ja inspiroivia vinkkauksia.
Videoita oli lähes kolmekymmentä. Tuomaristo korosti valinnassaan vinkkarin yleisöön ottamaa kontaktia, persoonallisuutta, innostavuutta sekä iloisuutta.

width="974"

Kaverikirjavinkkauskisan tuomareina toimivat Anneli Mahlamäki (vas.), Ninka Reittu-Kuurila ja Heli Itkonen-Vesa.

– Videoilla oli niin hyviä esityksiä, ettei päätös voittajista ollut helppo. Kaikki osasivat kuitenkin olla selittämättä juonta ylen määrin, tuomaristosta kiiteltiin tuoreeltaan kisan ratkettua.
Voittajiksi valikoituivat Elsa Pippola Kiteeltä ja Elias Eronen Kontiolahdelta. Tuomaristo kuvaili Elsan ja Eliaksen esityksiä luonteviksi, persoonallisiksi ja selkeiksi. Tuomaristo koki, että vinkkaajan henkilökohtainen lukukokemus välittyi katsojille molemmista esityksistä, ja että sekä Elsa että Elias kohtasivat yleisönsä valloittavasti.
Elias voitti myös tapahtumassa järjestetyn yleisöäänestyksen.

Sanaratas onnittelee voittajia, ja kiittää kaikkia kisaan osallistuneita lapsia ja nuoria.

Satupajan ja kaverikirjavinkkauskilpailun järjestivät sanataideyhdistys Sanaratas ry yhdessä Joensuun seutukirjaston kanssa. Tapahtumat rahoittivat Pohjois-Karjalan kulttuurirahasto ja Alli Paasikiven säätiö.

Teksti ja kuvat: Susanna Eriksson

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x