Satupajailua ja luennointia Lieksassa

Sanataideopettaja Riikka Linjama piti keskiviikkona 15. marraskuuta Lieksan pääkirjastossa ensin satupajan esikoululaisryhmälle, jonka jälkeen keskusteltiin sanataiteesta ja sanataideopetuksesta aikuisten kesken.

IMG_5465

Tapahtuma oli lieksalaisen kirjoittajayhdistyksen, Brahean Kriivarit ry:n ja Lieksan pääkirjaston järjestämä. Sanaratasta pyydettiin tapahtuman ja luennon toteuttajaksi, sillä yhdistykseltä löytyy tietoa ja taitoa sanataidetoiminnan järjestämisestä ja organisoimisesta.
– Tiesimme, että Joensuussa toimii Sanaratas. Olisimme toki voineet omallakin väellä järjestää lapsille jotain sanataiteellista, mutta oli tärkeää, että se kokemus ja osaaminen, mikä Joensuussa on, saadaan käyttöön. Samalle me saamme kontaktin Joensuun päähän, Brahean Kriivarien puheenjohtaja Inka Kivi-Stranius kertoo.
Ajatuksena oli innostaa lieksalaisia toimijoita sanataidekoulutuksen ja sen harrastamismahdollisuuksien eteenpäin viemisessä, sillä huoli lasten ja nuorten lukemisesta ja lukuharrastuksesta kasvaa. Sen vuoksi Lieksan kirjasto oli mieluusti mukana tapahtuman järjestämisessä.
– Kirjaston tehtäviin kuuluu kulttuurin ja monilukutaidon edistäminen ja monella tavalla. Olemme mielellään mukana tällaisten tapahtumien järjestämisessä tarjoamalla tilat ja tukea esimerkiksi markkinoinnissa, Lieksan kirjastotoimen johtaja Lea Puittinen-Tserni pohti.

Lapset satuilivat saaren
Aamu valkeni Lieksan pääkirjastolla iloisena, kun Riikka Linjama luotsasi Lieksan Keskuskoulun esikoululaiset saariretkelle Markus Majaluoman Isä, lähdetään saareen! -kirjan innoittamana.
Matkaa varten piti ensi alkuun luonnollisesti pakata matkalaukku. Lapset piirsivät mukaansa haluamiaan tavaroita, ja laukuista löytyikin muun muassa timantteja, aarrekartta ja -arkku, mehua, kakkua ja kiikarit.

IMG_5513

Kun laukut oli pakattu, pitikin jo lähteä soutamaan kohti saarta, samalla lorujen tahtiin leikkien.
– Lopuksi pääsette kertomaan minulle yhdessä ihan oman sadun, Riikka kertoi.
Ja toden totta, aamupäivän päätteeksi syntyi tarina, jossa Antti- ja Tuuli-nimiset lapset seikkailivat saarella ja kisasivat sieltä löytyneestä aarteesta.

IMG_5521

Tietoa ja naurua luennolla
Iltapäivällä kuuntelijoiksi saapui niin kirjoittajia, kirjaston henkilökuntaa kuin muitakin aiheesta kiinnostuneita. Luennolla kuultiin, mitä sanataide oikeastaan on, mitä sanataideharrastuksessa voi tehdä ja mitä sadutus on.

IMG_5616

– Sanataideharrastuksessa tutustuu erilaisiin teksteihin, lukee paljon ja käyttää tekstejä apuna oman tekstin tuottamisessa. On paljon helpompi tuottaa tekstiä, kun on sitä paljon lukenut, Riikka muotoili luennon aluksi.
Lisäksi kuulijat olivat kiinnostuneita Sanarattaan toiminnasta aina alkutaipaleelta tähän päivään. Luentoyleisö oli hyvin aktiivinen, ja keskustelua heräsi paljon. Erityisen yksimielisiä oltiin siitä, että koulussa on syytä opettaa kirjoitussäännöt, ja sanataiteen puolella sääntöjä voidaan rikkoa.

IMG_5593

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x